Як приготувати домашню шаурму?

Як приготувати домашню шаурму? Кулінарія

Шаурма – це турецька страва, яка прийшла до нас ще у 90-ті роки. З того часу безліч кіосків почало пропонувати його. Але не всі торговці шаурми дбають про її високу якість. Дедалі частіше ми стикаємося з несмачним, неякісним продуктом. Як же бути у такій ситуації? Адже хочеться іноді потішити себе чимось незвичайним. Все просто. Можна зробити це своїми руками. А що для цього потрібно і як приготувати домашню шаурму, розглянемо нижче.

Шаурму зробити не складно. Достатньо лише вибрати продукти на свій смак, листовий тонкий лаваш, м’ясо (яке більше подобається) та соус. У весь цей набір продуктів необхідно додати трохи своєї фантазії і, вуаля – найсмачніша шаурма готова. Для її виготовлення використовують як свіжі, так і солоні та мариновані овочі. Поєднують їх і комбінують по солодощі та гостроті, солоності та кислоті. Додають прянощі, трави та різну зелень. Використовуючи всі хитрощі приготування шаурми, ви побачите, якою різноманітною та смачною може бути ця страва.

Але, для успішного приготування цих ласощів, потрібно знати, які соуси можна використовувати, а які все зіпсують, як правильно приготувати м’ясо і т.д. Тому розглянемо кілька правил, як приготувати домашню шаурму.

Що потрібно пам’ятати

  • При виборі лаваша уважно вивчіть його зовнішній вигляд. Він має бути м’яким, без тріщин і нерівних країв.
  • Лаваш можна заморозити, якщо у вас немає часу приготувати його. Для цього згорніть його у формі трубочки і покладіть у пакет, після чого помістіть у морозилку. Коли він знадобиться, розморожуйте при температурі близько 5 градусів. Це допоможе йому залишитися м’яким та піддатливим.
  • Щоб м’ясо було соковитим та приємним на смак, його потрібно обсмажувати на великому вогні, використовуючи трохи олії. Шматочки повинні бути не дуже великими та золотистими на вигляд. М’ясо можна замаринувати. Це надасть шаурмі пікантного смаку.

Як приготувати шаурму

Насамперед потрібно замаринувати м’ясо. Різних маринадів незліченна кількість. Це як прості, і складніші маринади. Розглянемо варіант мексиканського маринаду. Для нього потрібно: води 200 мл, 1 лимон та 1 апельсин (сік із них), кінза – 2 ст.л., часник – 4 зубчики. Ці інгредієнти потрібно змішати та відставити на 10 хвилин. Потім влити 50 мл червоного винного оцту, орегано та білий перець у меленому вигляді – по 1 ч.л., кумин – 1 ч.л., сіль, гвоздику та гострий перець на свій смак. Ретельно все змішати. Далі поступово влити 100 мл оливкової олії, маринад треба безперервно помішувати. Протягом 20 хвилин маринад повинен бути у прохолодному місці. Після цього залийте м’ясо і настоюйте від 3 до 8 годин, залежно від виду м’яса.

Як соус використовуйте сметанний з часником (змішати 200 мл. сметани, 5 зубчиків подрібненого часнику, 4 ст. л. зеленої цибулі і 2 ст. л. дрібно нарізаного солоного огірка; дати настоятися 1,5-2 години в холодильнику) і гострий червоний соус. Для його виготовлення використовуйте 100 г томату, 100 г помідорів, оливкової олії – 2 ст.л., аджику – 1 ч. л., кінзи або петрушки та лимонного соку – 1 ст.л. Все потрібно змішати та добре перебити блендером. Готову суміш відправити на годину до холодильника.

Дуже важливо правильно згорнути шаурму, щоб інгредієнти не висипалися. Перед викладанням овочів та м’яса злегка змочіть лаваш водою з лимонним соком. Сметанним соусом змастіть середину, відступаючи від краю (5-6 см). На соус викладіть посічені овочі та знову залийте білим соусом. Наступний шар – м’ясо, на яке потрібно викласти червоний соус. Спочатку потрібно загорнути короткі сторони лаваша, а потім довгі. Після цього згорніть його рулетом. Готову шаурму потрібно підсмажити на порожній сковороді по 1-2 хвилини з кожного боку.

Оцініть статтю