Здавалося б, ну що, крім чудового десерту або напою можна приготувати з цієї червоної ягідки з характерною для неї кислинкою. Однак горизонти застосування її набагато ширше, ніж могло б здатися, одним з таких яскравих прикладів може послужити універсальний вишневий соус до м’яса.
Відкиньте всі сумніви щодо смаку і сумісності відбивною з цією підливою, спробувавши один раз, ви будете готувати його завжди.
Роль соусів у кулінарії
Що взагалі несуть в собі ті чи інші соуси? Чому ж всі кухні світу так завзято умащюють свої шедеври кулінарії рідкими приправами? Вся справа в тому, що майстерно приготовані заправки значно збагачують будь-яку страву.
Крім того соуси служать своєрідним декором, перетворюючи їжу з естетичної точки зору. І плюс до всього ці рідкі ароматні субстанції здатні дивним чином розширити асортимент страв, приготованих з одного продукту. Хоча б навіть візьмемо запечену рибу або макарони, з різними соусами ці вироби будуть грати по-новому кожен раз.
Соус з вишні до м’яса як раз-таки є тією основною ланкою, яка послужить чудовою прикрасою страви і додасть звичайному стейку, шашлику, качці і курці або навіть котлеткам пікантний кисло-солодкий присмак. Як і сливовий соус «Ткемалі», вишнева підлива ідеально підійде для жирних страв, нейтралізуючи і полегшуючи «важку» страву, будь то свинина або гусятина.
Особливості вишневої заправки для соусу
Взагалі вишневий соус не має однозначного рецепту, це в якомусь сенсі чисте полотно, на якому можна малювати все, що завгодно, використовуючи власний смак і фантазію. Підбір продуктів ж може бути самим різноманітним, залежно від того, яке саме блюдо ми хочемо облагородити. Однак основні компоненти для створення цього шедевра все ж є:
- По-перше, це, звичайно ж, самі вишні. Для нашого приготування не обов’язково потрібен саме свіжий урожай, цілком для рецепта згодяться морожені ягоди, якими, як правило, забиті наші морозилки після плідного сезону. Але якщо заготовки не є вашим покликанням, то і в магазині прикупити заморожену продукцію не складе праці;
- По-друге, заправку без згущувача важко назвати соусом, тому борошно або крохмаль обов’язково повинні фігурувати в списку компонентів;
- По-третє, вибір рідкого базису часом визначає результат готування. В якості основи може виступити соєвий соус, вино, коньяк, вода, цитрусові соки та інші ароматичні рідини, які будуть відповідати за плинність підливи і за її смаковий відтінок;
- По-четверте, соус по своїй суті є приправою, саме тому головними смаковими і ароматичними інгредієнтами заправки є спеції, прянощі та запашні трави, добір яких здійснюється виходячи з переваг кухаря або поєднань з головним блюдом.
У нашому випадку до м’яса чудово підійдуть розмарин, коріандр, зелень кропу, петрушки, селери і кінзи, чилі, чорний перець, лавр та інші ароматності.
Ось тепер, використовуючи цю пам’ятку, ми можемо приступити до приготування соусу з вишні.
Як готувати соус «чері»
Інгредієнти:
- Вишня — 250 г
- Червоне столове вино — 100 мл
- Вода — 100 мл
- Цукровий пісок — 3 ст. л.
- Ванілін — 1,5 — 2 г
- Борошно пшеничне в/с — 1 ст. л.
- Гвоздика — 2 шт.
Приготування соусу «чері» з вишень:
Цей варіант, на перший погляд, може здатися більше придатним для солоденьких десертів, ніж для других страв, але це лише перша і помилкова думка. Ніжний ванільний аромат дивним чином гармонує з м’ясом.
- Для початку зробимо рідку основу для соусу. Для цього в каструльку заливаємо вино і ставимо на вогонь закипати. Як тільки з’являться перші бульбашки, закидаємо туди цукор, ваніль, гвоздику і продовжуємо кип’ятити близько 5 хвилин.
- Якщо ми вибрали для нашого приготування мороженої вишеньки, то їх слід попередньо розморозити, інакше соус буде водянистим і позбавленим смаку. Після цього видаляємо з ягід кісточки і закидаємо м’якоть у киплячий винний «бульйон» і варимо ще 5 хвилин.
- В цей час займемося загусником. У воді (100 мл) розвести борошно до однорідної консистенції і після цього вводимо масу в киплячий складу.
- Потім необхідно поварити заправку до загустіння і після цього соус можна вважати готовим до подачі.
Ця рубінова підлива стане неперевершеною прикрасою вечері, а її аромат підкорить всіх гостей і додасть м’ясу ніжність і легкість.
Часниковий вишневий соус на зиму
Щоб соус з вишні заграв абсолютно новими смаковими відтінками, можна вдатися до більш кардинального складу:
- Вишня — 2 кг,
- Цукровий пісок — 1 склянка,
- Часник -150 гр,
- Червоний перець чилі – 1/2 стручки,
- Соєвий соус — 35 г,
- Сушений кріп -1 ст. л. з гіркою,
- Хмелі-сунелі — 1 ст. л. з гіркою,
- Сіль за смаком.
Цю дивовижно смачну приправку ми приготуємо дуже швидко, однак смак її запам’ятається надовго. Крім того ми можемо зробити її про запас, щоб при будь-якому зручному випадку можна було відкрити баночку ароматної суміші і пригостити нею своїх гостей.
- Для початку потрібно відправити вишню без кісточок в блендер і перемолоти її там до кашки, після чого отриману масу викладаємо в каструлю і ставимо варитися на середньому вогні на 20 хвилин.
- В цей час ми перекрутимо в блендері почищені часникові часточки і перчик, і через відведений час додамо їх разом з цукром, соєвим соусом, кропом, сіллю і хмелі-сунелі у вишневий відвар.
- В такому складі проварюємо соус ще півгодини і розкладаємо по стерильних банках.
Цей вишневий соус ідеально підійде як до м’яса, так і до овочів, риби і як приправа до супів. Як ми бачимо з нехитрого набору продуктів можна знайти неймовірну смакоту, та ще й на зиму приготувати відмінну кулінарну паличку-виручалочку.