Випічка з вишнями: спробуємо Європу та Америку на смак

Випічка з вишнями Кулінарія

Хто не любить спекотного літа поїсти стиглих вишень? Вишня – одна з найкорисніших і найсмачніших ягід. Вона покращує сон, бореться з ознаками старості, нормалізує кров’яний тиск і, взагалі, це чудова профілактика багатьох хвороб.

Ви знали, що з вишень варили компоти, пекли пироги та млинці вже багато століть тому?

Старовинний рецепт простий, швидкий і нехитрий. Треба покласти 3 склянки вишень без кісточок у миску, посипати цукром (0,5 склянки). Потім зробити крем-тісто: перемішати сметану (1,5 склянки), збиту з двома яйцями, 0,5 склянки цукру та пів чайної ложечки кориці. Вилити це у вишні, потім перекласти у форму та пекти до готовності. Звичайно, через малу кількість борошна, пирогом цю страву складно назвати, але на смак йому нічим не поступається.

Пироги з вишнею – одна з найпоширеніших страв у світі. Існують тисячі рецептів та варіації на них. Давайте розглянемо популярні рецепти пирога з вишнею у різних країнах.

Німеччина

Знаменитий шварцвальдський вишневий пиріг (Чорний ліс) готувала, напевно, кожна друга господиня. Неймовірно смачний та легкий десерт.

шварцвальдський вишневий пиріг

Бісквіт: на водяній бані збиваємо підігріті яйця (6 шт.) та цукор (30 г.). Потім блендером збиваємо готову масу протягом 10 хвилин. Просіюємо борошно (150 г.) і какао (2 ст. л.) – додаємо потроху в отриману суміш, акуратно помішуючи. Виливаємо тісто в лист, змащений маслом, і випікаємо приблизно 40 хвилин при температурі 180 градусів.

Начинка: варимо вишню (400 г.) із цукром (2 ст. л.). Коли суміш закипить, розводимо крохмаль (0,5 ст. л.) з водою і додаємо туди, перемішуємо і варимо до загусання. Потім зливаємо сироп, розбавляємо з вишневим лікером (2 ст. л.).

Розрізаємо готовий остуджений бісквіт на 3-4 коржі, просочуємо злитим ранні вишневим сиропом. Для крему збиваємо вершки (500 мл, жирність – 38%) з ваніліном, цукровою пудрою (50 г.) до піни, намазуємо кремом коржі та кладемо вишні. Верхній корж обмазуємо збитими вершками, посипаємо тертим шоколадом (150 г) і кладемо вишеньки (консервовані).

Франція

Французький клафуті – одна з найшвидших та вишуканих страв.

Французький клафуті

Чистимо вишні (600 г.) від кісточок, кладемо у форму. Змішуємо яйця (4 шт.), молоко (250 мл.), борошно (100 г.), розтоплене вершкове масло (30 г.), ванілін (12 г.), сіль (щіпка), цукор (100 г.). Заливаємо отриманою сумішшю вишні. Ставимо випікати на 40 хвилин при температурі 180 градусів до утворення золотистого кольору.

Іспанія

Баскський пиріг з вишнею – традиційний десерт із заварного крему, пісочного тіста і, звичайно, вишень – своїм смаком нагадує сонячну та атмосферну Іспанію.

Баскський пиріг з вишнею

Заварний крем: беремо жовтки яєць (5 шт.) і змішуємо з цукровою пудрою (50 г.), борошном (50 г.) та ваніліном (щіпка). Нагріваємо молоко (500 мл.) та цукор (50 г.), після закіпання виливаємо в отриману раніше суміш. Потім знову все нагріваємо на маленькому вогні, постійно помішуємо до загусання.

Тісто: змішуємо масло (125 г.) з цукром (50 г.), одним жовтком та яйцем, додаємо ром (2 ст. л.) та борошно (300 г.). Після цього ставимо в холодильник на 40 хвилин.

Ділимо тісто на дві частини, одну з яких розподіляємо по деку. Викладаємо заварний крем та вишні без кісточок (200 г.), посипаємо цукровою пудрою. Кладемо нагору тісто, що залишилося, притискаємо краєчки. Печемо годину за температури 160 градусів.

Америка

Американський вишневий пиріг («Вишневий пай») — ситна та дуже смачна страва.

Американський вишневий пиріг («Вишневий пай»)

Тісто: змішуємо кухонним комбайном борошно (350 г.), яйце, цукор (2 ст. л.), сіль (щіпка), вершкове масло (220 г.), доливаємо чверть чашки води. Розділяємо готове тісто на дві частини, ставимо в холодильник приблизно на годину. Після цього беремо частину тіста для пирога з вишнею і розкочуємо в коло приблизно 30 см. у діаметрі. Поміщаємо у форму, щоб краї розкачаного диска піднялися на борти. Далі беремо другу частину тіста з холодильника і розкочуємо коло товщиною 6 мм, потім ділимо на рівні смужки (2,5 см.) і ставимо їх знову в холодильник.

Начинка: перемішуємо вишні (4 склянки) з крохмалем (2,5 ст. л.), соком лимона (1 ст. л.), цукром (0,75 чашки), ваніліном та вишневим лікером (2 ст. л.). Даємо настоятися 10-15 хвилин. Обмазуємо тісто у формі вершковим маслом та переливаємо начинку. Загинаємо краї тіста з бортиків і викладаємо смужки ґратами. Розігріваємо духовку до 200 градусів, потім випікаємо пиріг до 15 хвилин, розташувавши в нижній частині духовки. Зменшуємо температуру до 180 градусів та переміщуємо пиріг у верхню частину духовки. Випікаємо 20-30 хвилин.

Оцініть статтю