Торт сметанник – особливості приготування, рецепти

Торт сметанник Кулінарія

Нам усім ще з дитинства знайомий сметанний тортик. Кажуть, що сметанник з’явився за часів правління російського імператора Олександра II. Існує навіть легенда про те, як з’явився сметанник – одного разу імператор зайшов на кухню і побачив велику місткість, наповнену сметаною. Він поставив запитання кухареві – навіщо потрібно так багато сметани? Бідолашний кухар так злякався, що не зміг відповісти, і тоді Олександр II дав наказ – приготувати десерт із цієї сметани. Кухареві довелося застосувати всі свої кулінарні навички, внаслідок яких і з’явився на світ цей нескладний у приготуванні та дуже корисний і смачний торт, який нам відомий під назвою “Сметанник”.

Особливості приготування сметанника

У кожної господині є свій рецепт приготування торта “Сметанник”. Його готують із різноманітними добавками, такими як: родзинки, банани, горіхи, згущене молоко, мед тощо. Але класичний рецепт сметанника виглядає так:

Для приготування тіста необхідно:

  • Одна склянка цукру
  • Два яйця
  • П’ятдесят грамів масла, можна замінити маргарином
  • Половину чайної ложки соди
  • Півтора стакана борошна
  • Один пакетик ванільного цукру
  • Одна склянка сметани (краще магазинної).

Крем:

  • Півтори склянки свіжої 20% сметани
  • Одна склянка цукру

Приготування сметанника:

  1. Спочатку в мисці збиваємо яйця з цукром;
  2. потім розтоплюємо маргарин, так він краще змішується;
  3. вливаємо у збиту суміш;
  4. додаємо сметану, соду, ванільний цукор, борошно;
  5. все ретельно перемішуємо;
  6. отриману масу виливаємо у форму з високими краями, попередньо змастивши її олією;
  7. пекти в духовці за температури 160 градусів протягом пів години.
  8. У цей час готуємо крем – сметану збиваємо з цукром.
  9. Коли спечений корж охолоне, акуратно розрізати його вздовж і обидві частини змастити кремом, а потім з’єднати з кремом, що залишився, змастити торт зверху. Прикрасити можна мармеладом, нарізаними фруктами тощо.

Пропонуємо вам ще спекти сметанник за таким рецептом:

Інгредієнти для тіста:

  • Цукру двісті грамів
  • Два яйця
  • Одну столову ложку соди
  • Один пакетик ванільного цукру
  • Одна склянка сметани (15-20%)
  • Дві ст. ложки какао
  • Півтори ст. борошна

Інгредієнти для крему:

  • Одна склянка 20% сметани
  • Одна склянка цукрової пудри.

Приготування:

  1. У глибокій мисці збиваємо цукор з яйцями до отримання піни, вливаємо сметану, додаємо соду погашену оцтом, ванільний цукор, борошно і все ретельно вимішуємо – повинно вийти тісто як на оладки.
  2. Беремо форму для випічки з високими бортами, попередньо змащену олією, висипаємо в неї половину отриманого тіста і ложкою розрівнюємо так, щоб краї були вище, а посередині вийшла ніби западина.
  3. Поміщаємо в духовку на 20 хвилин за температури випікання 180 градусів.
  4. У половину тіста, що залишилася, додаємо какао і ще раз перемішуємо до отримання однорідної маси.
  5. Коли перший корж випікся, даємо йому трохи охолонути, і тільки потім витягуємо його з форми, щоб не пошкодити під час виїмки.
  6. Другу половину приготованого тіста для торта випікаємо таким самим способом.
  7. Для приготування крему збиваємо сметану з цукровою пудрою.
  8. Змащуємо коржі кремом, краще це робити поки вони ще не зовсім охололи, так вони краще просочаться. Поміщаємо один корж на інший і у вас виходить “чорно-білий” сметанник, який можна буде прикрасити натертим шоколадом.
Оцініть статтю