Нам усім ще з дитинства знайомий сметанний тортик. Кажуть, що сметанник з’явився за часів правління російського імператора Олександра II. Існує навіть легенда про те, як з’явився сметанник – одного разу імператор зайшов на кухню і побачив велику місткість, наповнену сметаною. Він поставив запитання кухареві – навіщо потрібно так багато сметани? Бідолашний кухар так злякався, що не зміг відповісти, і тоді Олександр II дав наказ – приготувати десерт із цієї сметани. Кухареві довелося застосувати всі свої кулінарні навички, внаслідок яких і з’явився на світ цей нескладний у приготуванні та дуже корисний і смачний торт, який нам відомий під назвою “Сметанник”.
Особливості приготування сметанника
У кожної господині є свій рецепт приготування торта “Сметанник”. Його готують із різноманітними добавками, такими як: родзинки, банани, горіхи, згущене молоко, мед тощо. Але класичний рецепт сметанника виглядає так:
Для приготування тіста необхідно:
- Одна склянка цукру
- Два яйця
- П’ятдесят грамів масла, можна замінити маргарином
- Половину чайної ложки соди
- Півтора стакана борошна
- Один пакетик ванільного цукру
- Одна склянка сметани (краще магазинної).
Крем:
- Півтори склянки свіжої 20% сметани
- Одна склянка цукру
Приготування сметанника:
- Спочатку в мисці збиваємо яйця з цукром;
- потім розтоплюємо маргарин, так він краще змішується;
- вливаємо у збиту суміш;
- додаємо сметану, соду, ванільний цукор, борошно;
- все ретельно перемішуємо;
- отриману масу виливаємо у форму з високими краями, попередньо змастивши її олією;
- пекти в духовці за температури 160 градусів протягом пів години.
- У цей час готуємо крем – сметану збиваємо з цукром.
- Коли спечений корж охолоне, акуратно розрізати його вздовж і обидві частини змастити кремом, а потім з’єднати з кремом, що залишився, змастити торт зверху. Прикрасити можна мармеладом, нарізаними фруктами тощо.
Пропонуємо вам ще спекти сметанник за таким рецептом:
Інгредієнти для тіста:
- Цукру двісті грамів
- Два яйця
- Одну столову ложку соди
- Один пакетик ванільного цукру
- Одна склянка сметани (15-20%)
- Дві ст. ложки какао
- Півтори ст. борошна
Інгредієнти для крему:
- Одна склянка 20% сметани
- Одна склянка цукрової пудри.
Приготування:
- У глибокій мисці збиваємо цукор з яйцями до отримання піни, вливаємо сметану, додаємо соду погашену оцтом, ванільний цукор, борошно і все ретельно вимішуємо – повинно вийти тісто як на оладки.
- Беремо форму для випічки з високими бортами, попередньо змащену олією, висипаємо в неї половину отриманого тіста і ложкою розрівнюємо так, щоб краї були вище, а посередині вийшла ніби западина.
- Поміщаємо в духовку на 20 хвилин за температури випікання 180 градусів.
- У половину тіста, що залишилася, додаємо какао і ще раз перемішуємо до отримання однорідної маси.
- Коли перший корж випікся, даємо йому трохи охолонути, і тільки потім витягуємо його з форми, щоб не пошкодити під час виїмки.
- Другу половину приготованого тіста для торта випікаємо таким самим способом.
- Для приготування крему збиваємо сметану з цукровою пудрою.
- Змащуємо коржі кремом, краще це робити поки вони ще не зовсім охололи, так вони краще просочаться. Поміщаємо один корж на інший і у вас виходить “чорно-білий” сметанник, який можна буде прикрасити натертим шоколадом.