Випічка з маком – одна з найпопулярніших. Завиванці з маком чи струделі, в кожному регіоні по-своєму люди називають їх, завжди пеклися на якісь великі свята, такі як Великдень, Різдво, Спаса, тощо. Пекли люди на свята перш за все тому, що часу не було у бабусі, а зараз у багато людей мають більше вільного часу і тішать своїх діток та онуків запашною домашньою випічкою на вихідних, не чекаючи свята.
Для опари:
- 200 мл теплого молока;
- 30 г дріжджів;
- 3 ст. л. цукру;
- 4-5 ст. л. борошна.
Для замішування тіста:
- 100 г масла вершкового;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 100 г цукру;
- 2 курячих яйця;
- Дрібка солі (на кінчику ложечки);
- 1 уп. ванільного цукру;
- Борошно (скільки того потребуватиме тісто).
Для приготування макової начинки
- 150 г маку;
- 150 г цукру.
Приступаємо до приготування струделя.
- В першу чергу робимо опару: Змішуємо вінчиком молоко, дріжджі, цукор та кілька ложок борошна. Накриваємо рушником опару та залишаємо на 30 хв у теплому місці біля плити, щоб дріжджі активізувалися.
- Замішуємо тісто: до опари додаємо яйця, цукор, дрібку солі, ванільний цукор, м’яке вершкове масло, олію і поступово додаємо борошно, постійно вимішуючи. Коли тісто сформується в кульку, його потрібно виминати на стільниці, притрушеній борошном 10-15 хв. Дріжджове тісто має бути еластичним, не липнути до рук. Кульку тіста накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 1-1,5 год рости.
- Коли тісто підросте, розділяємо його на 2 частини. Кожну частину розтачуємо, робимо форму прямокутника. Змащуємо маковою начинкою тісто, і скручуємо у рулет.
- Викладаємо струделі на застелене пергаментом деко, накриваємо рушником і залишаємо на 1 год, щоб тісто підросло.
- Збиваємо яйце виделкою і змащуємо зверху струделі.
- Відправляємо у духовку, розігріту до 180 градусів, струделі з маком на 30-35 хв.
Готову випічку можна різати та їсти тільки після того, як вона повністю охолоне.