Йогурт – корисний кисломолочний продукт, багатий на кальцій, та живі бактерії, які покращують роботу шлунково-кишкового тракту, відновлюють мікрофлору. А влітку ніщо так не втамує спрагу і не охолодить, як смачний фруктовий домашній йогурт з холодильника.
Інгредієнти та посуд для приготуваня домашнього йогурту:
- 2 столових ложки живих бактерій для йогурту (йогуртні закваски, які можна придбати в магазині чи аптеці).
- 4 стакани молока, тобто 800 мл, проте можна його готувати у різних пропорціях, в залежності від потреб, дотримуючись відповідного співвідношення складників.
- Вінчик-збивачка;
- Марля, або спеціальний фільтр;
- термос, або якщо є йогуртниця, то її використовуємо.
Домашній йогурт – спосіб приготування:
Крок 1: Довести у каструлі молоко до кипіння і виключити плиту, дати молоку трішки охолонути. Воно має бути гарячим, але не пекти. Для цього потрібно буде приблизно 45 хв – 1 год. часу.
Крок 2: Додайте закваску до молока
Якщо ви використовуєте закваску в пакетиках, висипте вміст пакетиків в молоко. Розмішайте збагачене біокультурами молоко віночком, а потім перелийте вміст каструлі в йогуртницю, якщо є. Якщо ні, то її можна замінити легко термосом або скляною посудиною. Час бродіння бактерій від 6-7 год.
Можна молоко з закваскою у термостійкій скляній посудині відправити у розігріту до 50 градусів духовку, ввімкнути в ній світло і таким чином створити ідеальне середовище для життя бактерій і утворення смачного йогурту. Можна перелити у термос і герметично його закрити.
Крок 3. Процідіть йогурт через марлю та відправте у холодильник на зберігання.
Візьміть стерильну марлю і натягніть її поверх миски. Зафіксуйте тканину на мисці з допомогою гумки. Тепер вилийте йогурт на фільтр, який ви тільки що створили і трохи здавіть його. Залиште йогурт підсохнути на 2-3 години у підвішеному стані і відправте знову в холодильник, закривши його. Чим сильніше ви дасте йому висохнути, тим густішим він стане.
Звичайним йогуртом можна заправляти салати. А для кращого смаку та ще більшої корисності – додати до йогурту подрібнені блендером фрукти, вівсяні пластівці, горіхи, сухофрукти, можна підсолодити цукровою пудрою. Вийде чудовий сніданок, легка вечеря і навіть десерт.
Зберігати в холодильнику в закритій посудині йогурт можна до 8 днів.