Для приготування потрібно:
- 400-500 грам м’яса або фаршу;
- 150 грам рису;
- 1 велика або 2 середні цибулини;
- 1 морква;
- 1 яйце;
- 300 грам томатного соусу;
- сметана – 2 столові ложки (за бажанням);
- спеції за смаком;
- сіль.
Приготування:
Насамперед нам потрібно поставити варитися рис. Адже основна відмінність тефтелей від котлет – це наявність в них круп.
Поки рис вариться, нам потрібно приготувати фарш. Поріжемо м’ясо на дрібні шматочки і пропустимо їх через м’ясорубку. За бажанням в нього можна додати цибулі, теж пропущеного через м’ясорубку.
- Далі з’єднуємо фарш з рисом і вбиваємо туди яйце – основний інгредієнт для зв’язування інгредієнтів між собою. Все це солимо, додаємо спеції за смаком і перемішуємо. Фарш потрібно добре вимісити, тому що цим ми забезпечуємо ще більшу зв’язування інгредієнтів між собою, щоб не розвалилися потім, в процесі варіння. Все це можна помістити в холодильник на деякий час, поки будемо займатися приготуванням соусу і обжаркой овочів.
Подрібнимо на крупній тертці моркву, поріжемо дрібно цибулю і обсмажити все на сковороді на маленькому вогні до золотистого кольору, у великій кількості олії.
- У каструлі змішуємо воду з томатним соусом, додаємо туди обсмажені овочі і ставимо на вогонь. Посолити і додамо спеції за смаком. Доводимо до кипіння і знімаємо з плити, так як ще потрібно обсмажити тефтелі.
Тепер починаємо формувати з остиглого фаршу тефтелі з рисом. Змочимо руки водою, щоб фарш не прилипав до рук. Розмір тефтелей може бути яким завгодно. Формуємо кульки, мачає в борошно (я цього не зробив, тому що не знаючи про це. Це мені потім сестра сказала, що однією з головних особливостей тефтелей, є їх панірування в борошні перед обсмажуванням). Обсмажуємо на середньому вогні на сковороді до рум’яної коричневої скоринки. Складаємо їх поки що на окрему тарілку, але не в каструлю з соусом, так як є ймовірність, що нижній шар тефтелей пробуде в соусі довше і може потім в процесі варіння розвалитися.
Тільки тепер починаємо їх акуратно викладати в каструлю шар за шаром. У мене вийшло 2 шари. Якщо необхідно, то можна трохи підлити води. Але повністю їх занурювати не варто, так як в процесі кипіння вода підніметься, і вони будуть гаситися в вируючої масі. Потрібно, щоб соус приблизно на половину їх закривав.
Доводимо вміст до кипіння, за бажанням додати пару ложок сметани і залишити гаситися на плиті 10 хвилин на маленькому вогні.