Смачні та ситні деруни з картоплі – тонкощі приготування

деруни з картоплі Кулінарія

Традиційна страва білоруської кухні – деруни з картоплі – досить відома не тільки на своїй батьківщині, але й далеко за її межами. Ця страва особливо популярна в Україні.

На перший погляд деруни легко готуються, але щоб вони вийшли справді смачними, вам знадобляться наші поради.

Корисні поради для приготування дерунів

  1. Ідеальні деруни – соковиті всередині із золотавою скоринкою – починаються з правильного вибору картоплі. Деруни краще смакують з картоплі з великим вмістом крохмалю. А ось зовсім для страви не підходить молода картопля – вона дуже водяниста.
  2. Картоплю на деруни слід терти на дрібній терці або подрібнити на м’ясорубці. Натерта картопля не потемніє якщо додати в неї натерту цибулю.
  3. Ні в якому разі не подрібнюйте картоплю у блендері, бо така картопляна маса дуже швидко темніє, а приготовані з неї деруни – несмачні.
  4. Додайте у картопляне «тісто» три столові ложки сметани – вона не дасть картоплі потемнішати, а готові деруни будуть пишнішими.
  5. Якщо приготоване тісто на вашу думку буде рідке, додайте до нього трохи крохмалю або муки, але не переборщіть – столова ложка на півкіло картоплі.
  6. Деруни з картоплі не потребують спецій і прянощів, окрім солі та перцю.
  7. Додайте у картопляну масу м’ясо, гриби, сир або рибу і прості деруни з картоплі будуть смакувати по-новому. Для пікантності у тісто на деруни спробуйте додати часник. Він надасть страві зовсім новий гостренький смак. Або ж до готових дерунів з картоплі додайте часниково-сметанковий соус.
  8. Для приготування соусу змішайте півстакана сметани, 3 столові ложки майонезу, 3 подрібнені зубки часнику, сіль та перець за смаком.

І на останок декілька правил зі смаження дерунів з картоплі:

  • обсмажуйте деруни на пательні з товстим дном і антипригарною поверхнею;
  • «тісто» викладайте тільки на добре розігріту пательню;
  • при смаженні олія повинна вкривати тільки низ деруна;
  • не накривайте пательню кришкою;
  • готові деруни викладіть на серветку, щоб страва була менш жирною.
Оцініть статтю