Шаурма — це дуже давня і неймовірно смачна страва, яка прийшла в європейські країни зі східної кухні.
Тисячу років тому турецькі кочівники смажили на багатті сайгака і загортали в корж. На початку 70-х років минулого століття соковите смажене м’ясо з овочами, загорнуте в лаваш, стало мати небувалий успіх у німців, які вічно поспішають.
Завдяки кухареві Кадиру Нурману турецький кебаб до кінця XX століття став вельми популярними й ситними ласощами в багатьох столицях Європи. Один із секретів успіху — це приготування закуски просто на очах у клієнта.
На Близькому Сході для цієї страви беруть практично будь-яке м’ясо, крім свинини. У країнах Європи та СНД використовують різні види, найчастіше куряче. Щоб шаурма вийшла ароматною смачною, основу необхідно замаринувати, бажано залишити в соусі на ніч.
Свіжі шматки нанизують на вертикальний гриль, попередньо дочекавшись, поки маринад не стече. Просмажене м’ясо тут же знімають ножем досить тонкими шматочками, після чого подрібнюють. Воно має мати хрустку скоринку, а всередині залишатися соковитим і м’яким, тому так важливо не пересушити в процесі приготування.
Один східний кухар все ж видав секрет найсмачнішої шаурми. Необхідно взяти для приготування кілька видів м’яса, наприклад, з’єднайте свинину і баранину з індичкою. Невід’ємна частина маринаду — це арабські спеції та лимонний сік.
Лаваш для шаурми має бути обов’язково дуже свіжим, оскільки сухий лист ламається і кришиться, і страва має вельми непрезентабельний вигляд. Овочева складова може бути найрізноманітнішою — пекінська, червона, білоголова капуста, огірки, ароматні грибочки, помідори, солодкий перець і корейська морквина.
Велика кількість зелені та трав надає страві свіжості. Соус для цієї апетитної закуски неодмінно повинен мати в основі кисломолочний продукт — кефір, сметану або ряжанку. Найпопулярніші заправки — це біла часникова та гостра томатна, що вариться з перцем чилі та петрушкою. Ця невід’ємна складова надає кебабу особливої соковитості та насичує новими смаками.
Ця закуска досить ситна і може замінити повноцінний обід. У ній є всі необхідні інгредієнти, що відповідають принципам здорового харчування — м’ясо, овочі та хліб. Однак у більшості людей шаурма асоціюється зі швидким, але не надто здоровим видом харчування через сумнівну свіжість м’яса та соусів.
У домашніх умовах цілком легко приготувати цю смачну східну страву та потішити близьких. Візьміть на озброєння фірмовий рецепт, а на його основі зможете проявити фантазію, додаючи улюблені інгредієнти. Приготування ділиться на кілька етапів: підготовка м’яса і соусів, нарізка овочів і обсмажування начинки, загорнутої в лаваш на грилі.
Етапи приготування домашньої шаурми:
- М’ясо для шаурми зазвичай готується на рожні. У домашніх умовах підійде спеціальна сковорідка-гриль, а якщо її немає, то звичайна чавунна. На 4 порції знадобиться 600-700 грамів шийної частини або лопатки свинини, наріжте шматками за розміром як на шашлик.
- Для хорошого ароматного маринаду необхідно: 0,5 літра червоного сухого або напівсолодкого вина, 3-4 великі цибулини, нарізані кільцями, сіль і арабські спеції. Підготовлене м’ясо занурте в посудину, залийте винним соусом, ретельно перемішайте, накрийте пресом і відправте в холодильник на ніч.
- Наступного дня обсмажте свинину на сковороді в невеликій кількості олії, потім подрібніть.
- Для приготування ароматного часникового соусу необхідно: 350-400 грамів сметани, подрібнена петрушка, кріп і зелена цибуля, а також сіль і чорний перець на смак. З’єднайте всі інгредієнти з часником, пропущеним через прес.
- Щоб зварити гостру заправку, додайте в банку домашнього томату чорний і червоний перець, коріандр, а також сушену петрушку і неодмінно пекучий чилі. Час приготування – 20 хвилин на повільному вогні.
- Нашаткуйте пів кілограма свіжої капусти, і дрібно наріжте 8-10 солоних огірочків. Обсмажте жменю печериць на вершковому маслі, додавши нашатковану цибулю, сіль і перець.
- Щедро змащуємо чверть лаваша, трохи відступивши від краю, часниковим соусом, потім викладаємо овочі, обсмажене м’ясо. Поливаємо всі компоненти гострою томатною заправкою, додаємо корейську моркву на смак і посипаємо тертим сиром.
- Щільно загортаємо лаваш і відправляємо його на пательню та обсмажуємо шаурму до утворення золотистої скоринки або смужок, подавайте відразу гарячою.
Цю смачну й ароматну закуску можна буде взяти на пікнік або на роботу, а також дати дитині як ситний шкільний сніданок. Знаючи технологію приготування, легко проявити фантазію і приготувати улюблену та корисну страву з різними видами м’яса, соусів і начинок.