Скільки часу потрібно варити рис? Вчимося варити розсипчастий рис

Вчимося варити розсипчастий рис Кулінарія

Багато хто в процесі приготування запитує, скільки варити рис, щоб вийшов розсипчастим без зайвої клейкості. Все залежить від виду рису, кількості води та часу варіння. Якщо запам’ятаєте прості правила, результат вас здивує, рис у вас вийде ідеальним, не схожим на рисову кашку.

Секрети розсипчастого рису

  • обов’язково промивайте рис кілька разів, щоб змити крохмаль, що відповідає за клейкість. Робимо такі маніпуляції, поки рідина не стане прозорою.
  • рис бажано варити в сотейнику з товстим дном (для рівномірного розподілу температурного режиму)
  • суворо дотримуйтесь пропорцій води/рису
  • варіть рис під закритою кришкою.

Скільки часу варити рис

  • рис пропарений вариться 25-30 хвилин
  • білий рис (круглозерний/довгозернистий) вариться 15-20 хвилин
  • бурий рис (коричневий) потрібно варити 30-40 хвилин. Час може збільшитися через розмір рисових зернят.
  • дикий рис готується 40-60 хвилин.

У мультиварці рис потрібно варити 20-30 хвилин. У пароварці варіння основного інгредієнта займає 30 хвилин, у мікрохвильовій печі не менше 20 хвилин.

Які пропорції для приготування рису

Одна з найвідоміших пропорцій приготування рису: 1 склянка рису + 2склянки води. Але, для деяких видів рису потрібно менше/більше води.

  • пропарений рис: 1 склянка рису та 2 склянки води
  • довгозерновий рис: 1 склянка рису + 1.5-2 склянки води
  • коричневий: 1 склянка рису +2.5-3 склянки води
  • круглозернистий рис: 1 склянка рису + 2.5-3 склянки води
  • середньозерновий: 1 склянка рису та 2-2.5 склянки води
  • дикий рис: 1 склянка рису +3.5 склянки води.

Інструктаж, як варити рис

Варіант №1

Крок 1. Промийте рис кілька разів до прозорості (звільняємо від крохмалю і робимо більш розсипчастим)
Крок 2. Висипаємо в каструлю, заливаємо водою, прикриваємо кришкою та відправляємо на максимальний вогонь. Рис закипів? Додайте солі і перемішайте.
Крок 3. Щільно прикриваємо кришкою, робимо мінімальну потужність і варимо до готовності від 15 хвилин і вище залежно від сорту рису.

Примітка: у процесі не смикайте каструлю, не відкривайте кришку. Після приготування дайте настоятись 7-10 хвилин. Для ароматності за 5 хвилин до готовності можна додати улюблені спеції (орегано, чебрець, базилік, хмелі-сунелі, каррі).

Варіант №2

Крок 1. Залийте у сотейник воду, посоліть та закип’ятіть
Крок 2. Потім викладіть промитий рис, перемішайте один раз (щоб зернятко не прилипло до дна). Страва почала вирувати? Зменште потужність, прикрийте кришкою та варіть вказаний час (дивіться вище).

Як готувати рис на сковорідці

Залийте в сковорідку трохи олії, розігрійте, викладіть рис і обсмажте 1-2 хвилини. Потім заливаємо воду. Як тільки вода закипить, один раз вимішайте рис, накрийте кришкою і залиште готуватися на маленькому вогні.

Тепер ви знаєте, як і скільки варити рис, щоб страва вийшла неймовірно смачною та ароматною.

Оцініть статтю