Що таке джем, та де його використовують?

Що таке джем Кулінарія

Що таке джем та чим він відрізняється від варення. Основні етапи приготування джему. Де використовують джем. Чому для випічки більш практично купити джем, ніж варення.

Джем можна віднести до категорії варення, тобто – це продукт, який також отримують за допомогою уварювання фруктів. Також він має дуже схожі характеристики, як зовні, так і смакові. Їх дуже легко сплутати, але є різні види застосувань, де він буде більш доречним, ніж варення. Щоб зрозуміти, для чого краще буде купити джем, варто орієнтуватися в його основних якостях.

Різниця між джемом та варенням

Основна різниця полягає саме в методі приготування. Готовий він візуально може нагадувати варення, хоч насправді має значні відмінності.

Метод приготування джему, порівняно з варенням:

  • Для приготування можна використати навіть пом’яті ягоди, або ягоди різного розміру, можна навіть очистити попередньо від шкірки. А от при приготуванні варення, шкірку краще залишити, щоб плоди не втрачали форми.
  • Джем не допускає ніяких відходів, по типу кісточок, на відміну від варення.
  • У багатьох рецептах джему та варення, цукровий сироп готують окремо від плодів.
  • В обох випадках, плоди поміщають в уже підготовлений сироп та продовжують варити на вогні.
  • У випадку з джемом, плоди можуть попередньо засипати та настоювати у цукрі декілька годин, щоб вони швидше розварились.
  • Джем вариться довше, з тією метою, щоб фрукти або ягоди максимально розварились, та рівномірно розподілились по сиропу. А от варення може складатись частково з плодів, частково з сиропу, у різних пропорціях.

Тобто, основа різниця джему і варення в тому, що він має більш однорідну та желеподібну масу, тобто він більш густий та краще підходить для різних видів начинки.

джем

Де використовують джем

Джем використовують там, де стане в нагоді його більш густа та однорідна структура. Наприклад:

  • В якості швидкого десерту, іноді наносять на тости. Завдяки своїй щільній структурі він менше розтікається, та наноситься однорідним шаром.
  • Для начинки у пиріг, або десерт.
  • Для приготування випічки.

Для прикладу, якщо використовувати вишневий джем та вишневе варення для начинки у пироги, ми отримаємо такий результат:

  • В пирозі з джемом, начинка залишиться однорідною по усій площі пирога.
  • В пирозі з варенням, коржі вберуть у себе вишневий сироп, а ягоди залишаться окремо.

Звичайно, навіть з варення можна приготувати пиріг, попередньо відокремивши сироп та плоди, після чого нанести плоди густим шаром. Але набагато легше та ефективніше використовувати джем.

Готувати варення трішки легше та швидше. Але не обов’язково витрачати час саме на приготування, адже можна купити джем, особливо якщо зробити це у виробника, плодово-ягідна продукція якого, нічим не гірша за якістю від домашньої.

Оцініть статтю