Безалкогольні напої або “газовану воду”, як їх ще називають, уже давно критикують за те, що вони не містять поживних речовин і не сприяють боротьбі з такими глобальними епідеміями, як цукровий діабет і ожиріння. Проте популярність цих напоїв продовжує зростати перед обличчям проблем зі здоров’ям.
Кофеїн
Mountain Dew і Mellow Yellow містять найвищі рівні кофеїну серед популярних безалкогольних напоїв – 54 і 53 міліграми відповідно. Доктор Пеппер, Пепсі та Кока-Кола не надто відстають, у той час, як у Спрайті, 7-Up і Фанті кофеїну немає взагалі. Для порівняння, у звичайній звареній каві міститься від 95 до 200 міліграмів кофеїну.
Цукор
Вміст цукру в більшості безалкогольних напоїв становить від 30 до 60 грамів. Дієтологи рекомендують дорослим людям, добова норма яких становить 2000 калорій, споживати не більш як 40 грамів цукру на день. У багатьох країнах світу безалкогольні напої часто підсолоджують кукурудзяним сиропом із високим вмістом фруктози, який, на думку багатьох експертів у сфері охорони здоров’я, завдає навіть більшої шкоди здоров’ю, ніж цукор.
Штучні інгредієнти
Штучні підсолоджувачі, ароматизатори, барвники та консерванти присутні в більшості безалкогольних напоїв. Лимонну або фосфорну кислоту зазвичай використовують для додання терпкого смаку і запобігання псуванню продуктів. Однак ці кислоти здатні змусити ваше тіло “пити” кальцій з ваших же кісток, щоб стабілізувати pH крові. Тому в любителів солодких газованих напоїв завжди існує ризик розвитку остеопорозу.
У дієтичних безалкогольних напоях часто використовують такі підсолоджувачі, як аспартам і сукралоза, доцільність застосування яких у харчовій промисловості ставлять під сумнів багато експертів. До того ж останні дослідження засвідчили, що споживання звичайних або дієтичних безалкогольних напоїв здатне збільшити ризик виникнення метаболічного синдрому на 44%. Окрім того, лабораторні тести продемонстрували підвищений ризик розвитку раку в лабораторних щурів, що споживали аспартам, хоча подібна, пов’язана з людьми залежність від аспартаму