Сьогодні ми розглянемо прекрасний салат з помідорів, огірків, солодкого перцю і цибулі. За основу візьмемо зимову закуску з помідорів-огірків і додамо кілька своїх штрихів в рецепт заготовки.
Цей консервований салат порадує вас взимку яскравими фарбами, різноманітністю овочевої закуски, яка виймається з однієї банки … і соковитими смаками літа! Такий салат добре поєднується з іншого простою домашньою їжею — картопляним пюре, смаженою картоплею, котлетами, холодцем.
Якщо при консервуванні додати в баночку з салатом кілька гірких перців, то всі овочі просочаться їх пекучістю і ви порадуєте себе в ті дні, коли тягне на гостре й солоне.
І подивіться, які гарні баночки вийшли. Впевнена, в смаку ніхто й не сумнівається))
Склад салату з помідорів-огірків (консервованих) на 1 літрову банку
- Томати середнього розміру — 5 штук;
- Цибулина — 1 велика;
- Огірок — 1 великий;
- Солодкий перець — 1 великий (якщо є бажання, можна взяти й гіркий перець);
- Часник — 1 зубчик.
Заправка на кожну літрову банку
- Перець — 3-5 горошин;
- 1 лавровий лист;
- 1 лист вишні;
- 1 лист смородини;
- 2 чайних ложки солі;
- 2 чайних ложки цукру;
- 1,5 чайних ложок оцтової есенції;
- Соняшникова й оливкова олія — по 1 чайній ложці (якщо немає оливкової, взяти 2 ложки соняшникової).
Приготування салату з помідорів і огірків
- Нарізати овочі для консервування: огірки — кружками, помідори — дольками (або кружечками), цибулю — кільцями, перець — часточками. Можна додати й гіркий перець — його класти цілими стручками.
- Підготувати банки та кришки для консервування: промити з содою або миючим засобом, добре сполоснути, дати воді стекти, простерилізувати.
- Підготувати посуд для стерилізації — дно широкої каструлі викласти ганчірочкою, щоб банки не ковзали.
- Зібрати банки з салатом: на дно — перець горошком + листя: лавровий, вишневий і смородиновий. Овочі укладати шарами — щільно притискати (але так, щоб не розчавити). Залити есенцію, засипати цукор, сіль, долити масло. Прикрити банки підготовленими кришками (не влаштовувати, просто накрити).
- Поставити банки в каструлю для стерилізації. Долити в каструлю води до плічок банок. Довести до кипіння, зменшити вогонь (повинен бути таким, щоб підтримувати рівномірне, але помірне кипіння). Стерилізувати 5 хвилин.
- Овочі трохи осядуть, тому потрібно долити в банки окропу (не доходячи до горлечка 1,5-2 см). Стерилізувати ще 5-7 хвилин.
- Закатати банки. При цьому, якщо ви брали зелені або недозрілі помідори, загальний час стерилізації буде 20 хвилин.
- Остудити банки з салатом, зберігати його при кімнатній температурі в нежаркому місці.
Смачного!