Іспанський, а можливо португальський алкогольний напій на основі червоного вина – сангрія користується популярністю в теплі літні дні так само як глінтвейн взимку. Цей слабоалкогольний напій почали робити ще у ХІХ ст. Люди, які в спекотну погоду збирали фрукти, часто з собою носили червоне вино на роботу, розбавляли його джерельною водою, а згодом почали додавати сік з фруктів. Виходив смачний тонізуючий напій, який втамовував спрагу, і при цьому не приводив до сп’яніння, оскільки міцність його становила приблизно 9 градусів.
До середини ХХ ст. сагрію вважали напоєм простих людей, селян. А з 1964 року – після того, як іспаська делегація у Нью-Йорку презентувала сангрію, її почали активно готувати в багатьох країнах світув кафе та ресторанах, використовуючи за основу сухе червоне вино, додаючи бренді, газовану воду для ігристості, лимонад, лід . В наш час існує багато рецептів сангрії: з білого вина, рожевого, з додаванням фруктів (полуниці, апельсину, кавуна, дині, тощо).
Коли влітку чекаєте гостей, і маєте вдома вино, фрукти, коньяк, чи бренді, то чому б не зробити сангрію?
Рецепт класичної сангрії в домашніх умовах наступний:
- 1 пляшка червоного сухого вина;
- 200 мл столової газованої води;
- 50 мл бренді, або коньяку;
- 1 апельсин, 1 яблуко чи інші фрукти, які є вдома;
- Цукровий сироп – 1 ст. л (або 2 ст. л цукру).
- Кубики льоду;
- Апельсиновий лікер – 100 мл.
- Половинка лимону
Всі інгредієнти, окрім льоду та апельсину, потрібно змішати в одній посудині. Фрукти потрібно нарізати кубиками, видалити кісточки. Наповнюємо бокали отриманим коктейлем смаків, додаємо кілька кубиків льоду та фрукти. Напій готовий!
Ну а якщо хочеться безалкогольної сангрії, то вино можна замінити виноградним соком, апельсиновий лікер – заміняємо апельсиновим соком, а апельсин – грейпфрутом.
Додавши до сангрії кілька листочків м’яти, можна зробити її більшою мірою освіжаючою та тонізуючою.