Всі Ваші спроби спекти пиріжки досі не мали успіху? Цей рецепт пиріжків призначений саме для тих, хто із дріжджовим тістом «не товаришує» або має зовсім малий досвід поводження з ним. Для тіста знадобиться небагато продуктів, які мають невисоку вартість, процес приготування не забере багато Вашого часу та сил, а результат безперечно порадує!
Готуємо дріжджове тісто
Для приготування тіста знадобляться такі інгредієнти:
- молоко чи звичайна вода без газу – 0,5л;
- цукор – 4 ложки (столові);
- олія соняшникова – 4 ложки (столові);
- сіль – ¼ ложечки (чайної);
- цукор ванільний – один пакетик;
- дріжджі сухі – пакетик 11гр;
- борошно.
Молоко (воду) трохи підігріваємо, додаємо цукор, олію соняшникову (обов’язково рафіновану, інакше тісто набуде специфічного запаху), сіль та весь пакетик ванільного цукру. Перемішуємо до повного розчинення. Попередньо борошно просіюємо, додаємо в отриману масу (почніть з двох склянок), зверху на неї висипаємо з пакетика сухі дріжджі і акуратно починаємо замішувати. Додаємо борошно, поки не вийде м’яке, еластичне тісто, яке відлипатиме від рук і від посуду, в якому Ви його готуєте. Готове тісто дріжджове поміщаємо в поліетиленовий пакет, зав’язуємо його, залишаючи місце, з урахуванням того, що воно підніметься і в кілька разів збільшиться, і кладемо в холодильник. Підходитиме в холодильнику наше тісто приблизно 2 години.
Як бачите, цей рецепт пиріжків досить простий і не складний навіть для новачків. Поки дріжджове тісто підходить, можна зайнятися приготуванням начинки.
Робимо пиріжки
Дві години пролетіли? Виймаємо тісто з холодильника, виймаємо з пакета, ділимо на рівні шматочки. З кожного шматочка робимо кульку – поміщаємо її між долонями, трохи притискаємо і робимо кругові рухи. Отримані кульки розкладаємо на столі, посипаному борошном, залишаючи між ними трохи місця, оскільки вони збільшаться. Даємо кулькам підійти (приблизно хвилин 10-15) і приступаємо до приготування пиріжків.
Кульку акуратно перетворюємо на корж, розминаючи пальцями. На середину отриманого коржика кладемо підготовлену начинку і защипуємо краї. Защипати краї потрібно ретельно, інакше в процесі випікання пиріжок розлізеться. Готовий пиріжок поміщаємо на деко, рясно змащене олією (рафінованою). Наступний пиріг розміщуємо на відстані 1см від попереднього, тому що при випіканні вони значно збільшуються в розмірах. Заповнюємо все деко пиріжками з начинкою, і ставимо його в тепле місце на 15-20 хвилин. За цей час пиріжки підійдуть.
Для того, щоб пиріжки в процесі випікання вийшли красивими, слід змастити їх спеціально приготовленою сумішшю. Для її приготування беремо одне яйце і збиваємо його вилкою з цукром і олією (по чайній ложці), додаємо ванільний цукор (половину пакетика).
Пиріжки змащуємо підготовленою яєчною сумішшю і ставимо лист у прогріту духовку. Температура випікання – 180 °. Для того, щоб пиріжки зарум’янилися та пропеклися, знадобиться 20-25 хвилин. Під час випікання не слід відкривати духовку.
Готові пиріжки акуратно зніміть з листа і викладіть на тарілку. Ось такий рецепт пиріжків – просто, дешево та швидко!