Рецепт приготування шурпи з баранини

Шурпа з баранини Кулінарія

Шурпа – це страва країн Сходу. Крім такої назви в побуті зустрічаються також: чорпа, шорпо, сорпа. А в Молдавії та на Балканах, звідки в принципі вважається, що шурпа була запозичена, її називають чорба.

Являє собою шурпа заправний суп. Найчастіше основою для приготування шурпи є баранина. Але все ж використовують і птицю, і рибу (частіше готують у Туркменії).

Розглянемо як приготувати шурпу з баранини.

Основні інгредієнти такі:

  • баранина – 1 кг;
  • картопля – 3 штуки;
  • морква – 2 штуки;
  • цибуля – 1 штука (якщо велика);
  • часник – 3-4 зубчики;
  • солодкий перець – 1 штука;
  • гострий пекучий перець – 1 стручок;
  • зелень (кінза, петрушка, базилік);
  • спеції;
  • сіль.

Процес приготування:

Необхідно взяти досить великої місткості каструлю. Баранину, попередньо вимиту, нарізають досить великими шматками. Укладається на дно каструлі жирним прошарком донизу досить щільно, щоб пішло менше води. Води необхідно налити в такій кількості, щоб тільки прикрити м’ясо. Вода додається вже після того, як м’ясо поставлене на вогонь і добре розігріте, а розтоплений жир дає про себе знати характерним звуком. У середньому має піти близько півтора літра води. Каструля закривається кришкою (можна використовувати скороварку), м’ясо готується.

Далі нарізається картопля, також великими шматками, морква – великими косими шматками, солодкий перець. Також необхідно використовувати для приготування шурпи гострий пекучий перець. Він, звісно, нарізається дрібно.

Після того як вода в каструлі закипіла, м’ясо встигло трохи проваритися (на це знадобитися близько тридцяти хвилин), зверху можна викласти підготовлені овочі. Пекучий перець викладається останнім. Води додавати не потрібно. Після цього страву можна посолити. Сіль додається на смак, звісно, залежно від того, яка каструля. У середньому солі необхідно дві з половиною, три столові ложки. Якщо солити раніше, м’ясо варитиметься набагато довше і може залишитися жорстким. Далі каструля знову закривається і тепер м’ясо готується вже спільно з овочами.

Потім ріжеться цибуля півкільцями. Різати її необхідно досить тонко. Часник ріжеться також дуже тонко, але досить великими частками. Цибулю додають до супу незадовго до повної готовності, щоб вона могла трохи проваритися. Часник же рекомендовано додавати вже майже перед подачею, таким чином краще збережеться його аромат. Так само варто чинити й з зеленню, яку можна покласти прямо в тарілку перед подачею. Перед тим, як засипати цибулю, в шурпу потрібно додати спеції. У цьому випадку використовуються традиційні східні прянощі: зіра, чорний перець і чорний кардамон.

Це був класичний рецепт приготування шурпи з баранини. Також до шурпи можна додавати, за побажанням, горох або нут, який попередньо замочується в теплій воді на десять годин. Вариться горох окремо від м’яса та овочів. Додається вже безпосередньо в тарілку.

Також у шурпу можна додати ріпу, близько трьохсот грамів. Вона нарізається не так крупно, як інші овочі. Крім цього можна використовувати й помідори, дві штуки. Замість свіжих помідорів іноді кладуть сушені.

Загалом шурпа готується близько півтори години. Подається так: у піали викладається морква, перець, ріпа, якщо вона використовується, заливається бульйоном, щедро посипається зеленню. М’ясо і картоплю викладають на окреме блюдо. Подається шурпа дуже гарячою.

Оцініть статтю