Кетчуп – це томатний соус, яким майже всі люди люблять доповнювати м’ясні страви, додавати до супів, використовують у приготуванні піци, бутербродів, тощо. Кетчупи, якими рясніють полиці супермаркетів часто містять у своєму складі шкідливі для нашого здоров’я консерванти, ароматизатори, і т. д. Люди, які «за» здорове харчування відмовляються від багатьох продуктів, які раніше купляли в магазинах та самостійно з натуральних інгредієнтів навчилися готувати безліч страв, соусів, випічок. Так от, приготувати можна і кетчуп без проблем вдома. Його можна закрутити в банки на зиму і відкривати по потребі, а можна приготувати в незначній кількості та тримати в холодильнику і споживати.
Рецепт кетчупу в домашніх умовах
Інгредієнти:
- 5 кг стиглих помідорів;
- 2 великі цибулини;
- 150-200 г цукру;
- 30 гр нейодованої солі;
- 1 стакан 9% столового оцту;
- 1 ч. л. чорного перцю, можна кілька горошин духмяного взяти;
- 1 ч. л. гвоздики;
- 1 ч. л. зерен гірчиці;
- Паличка кориці;
- ½ ч. л. селери.
Приступаємо до приготування кетчупу.
Помідори потрібно помити, залити окропом, щоб з них легше було зняти шкірку. Розрізаємо навпіл, вирізаємо тверду серцевинку, якщо така є і пропускаємо через м’ясорубку. Цибулю потрібно почистити і натерти на найдрібнішій тертці як на деруни.
Змішуємо помідори та цибулю і відправляємо на плиту варитись. Як тільки суміш закипить, скручуємо вогонь на мінімум і готуємо, доки томатної суміші не стане менше вдвічі. Після цього додаємо сіль, цукор, оцет.
У складену в кілька разів марлю поміщаємо всі спеції та занурюємо в томатну суміш. Варимо кетчуп протягом 10 хв, після чого розливаємо у стерилізовані банки та закручуємо, або споживаємо після того, як кетчуп охолоне.