Не секрет, що стан нашого здоров’я дуже залежить від правильного харчування. Зрозуміло, це стосується і зору, який можна значно поліпшити рахунок збагачення раціону продуктами, здатними захистити очі від втоми й хвороб. Ці продукти поділяються на чотири основні групи.
Продукти для зміцнення м’язів очей
Якість зору, як відомо, багато в чому визначається роботою м’язів очей. А для їхнього нормального функціонування потрібні речовини, які відповідають за нормальну роботу нервової системи та передачу команд від головного мозку. Насамперед це вітаміни групи В (В1, В7) та нікотинова кислота. Основні джерела цих речовин: висівки, цілісні крупи, печінка (особливо яловича), нирки, серце, бобові, м’ясо, риба, дріжджі, сушені гриби, цвітна капуста та зелена цибуля.
Читайте також: 5 порад, як стати щасливою жінкою
Продукти для захисту сітківки ока
Зоровий пурпур, речовина, яка оберігає сітківку ока від згубної дії ультрафіолетових променів, утворюється в організмі за безпосередньої участі вітаміну В2 або рибофлавіну. Цей захисний вітамін міститься в натуральних молочних продуктах, а також у яйцях, м’ясі, печінці, рибі, гречаній та вівсяній крупах. Що важливо, теплова обробка рибофлабін практично не руйнує.
Продукти для поповнення запасів родопсину
Родопсин є складним комплексом білка з ретинолом – похідними вітаміну А. Власне, в результаті розпаду родопсину під впливом світла і виникають зорові відчуття. У разі нестачі вітаміну А в першу чергу погіршується той зір, який називається сутінковим. Нестача ж ретинолу викликає сухість рогівки та розвиток кон’юнктивіту. Для поповнення запасів родопсину вводите в раціон сир, вершкове масло, яєчний жовток, печінку та такі багаті на бета-каратин рослинні продукти як морква, солодкий перець, шпинат, зелена цибуля, петрушку. Оскільки бета-каратин розчиняється тільки в жирах, не забувайте поєднувати ці овочі зі сметаною, майонезом, соняшниковою чи оливковою олією.
Читайте також: Народні засоби для очищення судин
Продукти для підвищення гостроти зору
Безліч досліджень доводить цілющу дію речовини миртилін, що міститься в чорниці. Ця речовина сприяє відновленню світлочутливого пігменту сітківки очей – родопсину і, таким чином, посилює гостроту зору навіть за низької освітленості. Іншими словами, під впливом миртілліна ми бачимо світ яскравішим, чіткішим і до того ж краще розрізняємо дрібні деталі навіть у сутінках. Чорницю варто заготовляти в сезон на цілий рік. Її можна заморозити, засушити, перетерти з цукром або приготувати з неї варення «п’ятихвилинку».