Продукти, які корисні для очей

Продукти, які корисні для очей Здоров'я

Не секрет, що стан нашого здоров’я дуже залежить від правильного харчування. Зрозуміло, це стосується і зору, який можна значно поліпшити рахунок збагачення раціону продуктами, здатними захистити очі від втоми і хвороб. Ці продукти поділяються на чотири основні групи.

Продукти для зміцнення м’язів очей

Якість зору, як відомо, багато в чому визначається роботою м’язів очей. А для їхнього нормального функціонування потрібні речовини, які відповідають за нормальну роботу нервової системи та передачу команд від головного мозку. Насамперед це вітаміни групи В (В1, В7) та нікотинова кислота. Основні джерела цих речовин: висівки, цілісні крупи, печінка (особливо яловича), нирки, серце, бобові, м’ясо, риба, дріжджі, сушені гриби, цвітна капуста та зелена цибуля.

Продукти для захисту сітківки ока

Зоровий пурпур, речовина, яка оберігає сітківку ока від згубної дії ультрафіолетових променів, утворюється в організмі за безпосередньої участі вітаміну В2 або рибофлавіну. Цей захисний вітамін міститься в натуральних молочних продуктах, а також у яйцях, м’ясі, печінці, рибі, гречаній та вівсяній крупах. Що важливо, теплова обробка рибофлабін практично не руйнує.

Продукти для поповнення запасів родопсину

Родопсин є складним комплексом білка з ретинолом – похідними вітаміну А. Власне, в результаті розпаду родопсину під впливом світла і виникають зорові відчуття. У разі нестачі вітаміну А в першу чергу погіршується той зір, який називається сутінковим. Нестача ж ретинолу викликає сухість рогівки та розвиток кон’юнктивіту. Для поповнення запасів родопсину вводите в раціон сир, вершкове масло, яєчний жовток, печінку та такі багаті на бета-каратин рослинні продукти як морква, солодкий перець, шпинат, зелена цибуля, петрушку. Оскільки бета-каратин розчиняється тільки в жирах, не забувайте поєднувати ці овочі зі сметаною, майонезом, соняшниковою чи оливковою олією.

Продукти для підвищення гостроти зору

Безліч досліджень доводить цілющу дію речовини миртилін, що міститься в чорниці. Ця речовина сприяє відновленню світлочутливого пігменту сітківки очей – родопсину і, таким чином, посилює гостроту зору навіть за низької освітленості. Іншими словами, під впливом миртілліна ми бачимо світ яскравішим, чіткішим і до того ж краще розрізняємо дрібні деталі навіть у сутінках. Чорницю варто заготовляти в сезон на цілий рік. Її можна заморозити, засушити, перетерти з цукром або приготувати з неї варення «п’ятихвилинку».

Оцініть статтю