Однією з найсмачніших страв, приготовлених у духовці, є печеня зі свинини. Процес його виготовлення не складний, але довгий. Це пов’язано із тривалим часом запікання. М’ясо з духовки виходить смачним, ніжним, соковитим та ароматним.
Особливого шарму такій страві надають прянощі — часник, коріандр, паприка. Домогтися ніжного та соковитого смаку допомагають молоко та сметана.
Інгредієнти для кулінарного рецепту :
- Кілограм картоплі
- Півкілограма свинини
- Дві склянки води
- Часник
- Дві ложки домашньої сметани
- Склянка молока
- Вершкове масло
- Одна велика цибулина
- Сіль
- Чорний запашний перець
- Коріандр
- Паприка
- Лавровий лист
- Рослинна олія
Приготування:
- Печеню по-домашньому в духовці готують переважно зі свинини. М’ясо слід помити та нарізати порційними шматочками, видаляючи жили та надлишок жиру.
- Картоплю, цибулю, часник очистити, вимити. Картоплю нарізати тонкими пластинками і занурити в миску з холодною водою, щоб вона не почорніла. Цибулю і часник дрібно нашаткувати.
- Дно глибокої форми або казана змастити олією. Першим шаром викладати цибулю, на неї кубики вершкового масла, потім сметану.
- Картоплю кладемо зверху і солимо.
- Шар свинини викладаємо на картоплю, солимо, перчимо, додаємо приправи, лавровий лист.
- Шари м’яса та картоплі можна повторити. Кількість шарів, що повторюються, залежить від наявності продуктів, розмірів форми для випікання і особистих смакових пристрастей. Останній шар приправити паприкою та часником і накрити кришкою.
- Воду слід змішати з молоком та підігріти. Потім вилити її в картоплю. Якщо форма без кришки, її можна накрити фольгою.
- У заздалегідь розігріту духовку треба відправити печеню на годину. Потім кришку слід відкрити, злити зайву рідину і залишити печеню по-домашньому в духовці ще хвилин на десять, щоб м’ясо підрум’янилося.
- Страва виходить дуже смачною і красивою, якщо зверху готове печеня посипати твердим тертим сиром і підсмажити м’ясо в духовці ще кілька хвилин. Сир повинен трохи розплавитися і підсмажитись до утворення золотистої скоринки.
- До столу печеню подають гарячою. Воно чудово поєднується з легким овочевим салатом та сухим червоним вином.