Страва, яка завжди готується з відвареного м’яса (не плутайте з макаронами з фаршем), прийшла до нас дуже давно, і, як видно з назви, з флотської кухні. Вона ніколи не блищала різноманітністю, адже кораблі в минулому просто не мали холодильних установок і взяти на борт все, що душа (а з нею – і шлунок) забажає, просто не могли. Так і з’явилися макарони по-флотськи – дуже проста, але разом з тим дуже смачна і ситна страва, яка готувалась із солонини – сильно просолених шматків сирого м’яса, що зберігалися в дерев’яних барилах і не вимагали постійного охолодження. Спершу це м’ясо довго виварювали, міняючи воду, а потім тушкували.
Але минули роки, і солонину з бочок на наших кухнях повністю замінило відварене м’ясо. Те саме, що ми 1,5-2 години варимо, в надії отримати гарний, насичений, майже завжди яловичий (найвдячніше для цього м’ясо) бульйон.
Для того, щоб приготувати «правильні» макарони по-флотськи, знадобиться:
- Одну велику ріпчасту цибулину ми дрібно нарізаємо і обсмажуємо на олії до золотистого кольору;
- 300-350 грам відвареного м’яса дрібно ріжемо або змелюємо на м’ясорубці. Жодних блендерів чи кухонних комбайнів, структура буде не та.
- Викладіть м’ясо до напівготової цибулі;
- Тим часом закипіла вода під макарони із розрахунку 1 літр на 100 грам. Насипаємо їх 250-300 грам і варимо без кришки 7-8 хвилин;
- Зливаємо воду, залишивши склянку окропу;
- Викладаємо макарони до м’яса з цибулею, солимо-перчимо, добре перемішуємо, заливаємо окріп, зменшуємо до мінімуму вогонь і тушкуємо під кришкою 10-12 хвилин.
От і все. Смачного!