Лаваш – вірменський тонкий хліб, який на сьогодні популярний не тільки у Вірменії. Лаваш став, улюблений дуже багатьма. Його неповторний ароматний смак не порівняти ні з чим, особливо коли такий хліб приготовано вдома власними руками. Тонкий лаваш рекомендується вживати за різних захворювань шлунково-кишкового тракту, він легко засвоюється. Та й зберігається цей хліб у сухому вигляді дуже довго.
Рецепт приготування вірменського лаваша
Отже, як приготувати лаваш у домашніх умовах? А зробити це досить нескладно. Для цього нам знадобиться металевий лист товщиною в п’ять мм або звичайна стара “бабусина” чавунна сковорода.
Тепер про тісто. Його приготуємо таким чином:
- На склянку теплої води нам слід покласти пів чайної ложки солі.
- Потім розчиніть зовсім небагато дріжджів, якщо берете сухі, то достатньо половини чайної ложки, не більше.
- Додайте пів кілограма борошна.
- Замісіть тісто, тільки несильно круте.
- Вимішуйте його в столовій ложці рослинної олії.
- Тісто кілька разів відбийте об стіл.
- Розділіть на десять рівних кульок.
- Накрийте зверху целофаном і залиште хвилин на двадцять – тридцять.
- Поки тісто підходить, розігріємо лист або сковороду.
- Поставте на газову плиту, запаліть конфорки та розігрійте до середньої температури.
- Що товстіший лист, то довше знадобиться часу розігріти його. Якщо будите випікати на сковороді, то переверніть її.
Як випікати вірменський лаваш
Отже, лист нагрівся, тісто злегка підійшло.
- Приберіть целофан із п’яти кульок тіста, беріть і по черзі розкачуйте тісто до розміру тонкого млинця.
- Розкачайте штук п’ять.
- Беріть кожен “млинець” і за допомогою рук розтягуйте його рівномірно, тісто має вийти дуже тонким.
- Покладіть тісто на аркуш або сковорідку і випікайте буквально кілька секунд з одного боку.
- І так по черзі.
- Готові лаваші перекладати слід у великий целофан або можна вкривати великим мокрим рушником.
- Коли весь процес випікання лавашів закінчиться, візьміть водяний розпилювач, яким обприскуєте квіти, і змочіть злегка лаваші з обох боків.
- Покладіть окремо в целофан.
Через десять хвилин вірменський хліб готовий!
Як бачите, все просто. Смачного!