Лаваш вірменський – готуємо самі

Лаваш вірменський Кулінарія

Лаваш – вірменський тонкий хліб, який на сьогодні популярний не тільки у Вірменії. Лаваш став, улюблений дуже багатьма. Його неповторний ароматний смак не порівняти ні з чим, особливо коли такий хліб приготовано вдома власними руками. Тонкий лаваш рекомендується вживати за різних захворювань шлунково-кишкового тракту, він легко засвоюється. Та й зберігається цей хліб у сухому вигляді дуже довго.

Рецепт приготування вірменського лаваша

Отже, як приготувати лаваш у домашніх умовах? А зробити це досить нескладно. Для цього нам знадобиться металевий лист товщиною в п’ять мм або звичайна стара “бабусина” чавунна сковорода.

Тепер про тісто. Його приготуємо таким чином:

  1. На склянку теплої води нам слід покласти пів чайної ложки солі.
  2. Потім розчиніть зовсім небагато дріжджів, якщо берете сухі, то достатньо половини чайної ложки, не більше.
  3. Додайте пів кілограма борошна.
  4. Замісіть тісто, тільки несильно круте.
  5. Вимішуйте його в столовій ложці рослинної олії.
  6. Тісто кілька разів відбийте об стіл.
  7. Розділіть на десять рівних кульок.
  8. Накрийте зверху целофаном і залиште хвилин на двадцять – тридцять.
  9. Поки тісто підходить, розігріємо лист або сковороду.
  10. Поставте на газову плиту, запаліть конфорки та розігрійте до середньої температури.
  11. Що товстіший лист, то довше знадобиться часу розігріти його. Якщо будите випікати на сковороді, то переверніть її.

Як випікати вірменський лаваш

Отже, лист нагрівся, тісто злегка підійшло.

  1. Приберіть целофан із п’яти кульок тіста, беріть і по черзі розкачуйте тісто до розміру тонкого млинця.
  2. Розкачайте штук п’ять.
  3. Беріть кожен “млинець” і за допомогою рук розтягуйте його рівномірно, тісто має вийти дуже тонким.
  4. Покладіть тісто на аркуш або сковорідку і випікайте буквально кілька секунд з одного боку.
  5. І так по черзі.
  6. Готові лаваші перекладати слід у великий целофан або можна вкривати великим мокрим рушником.
  7. Коли весь процес випікання лавашів закінчиться, візьміть водяний розпилювач, яким обприскуєте квіти, і змочіть злегка лаваші з обох боків.
  8. Покладіть окремо в целофан.

Через десять хвилин вірменський хліб готовий!

Як бачите, все просто. Смачного!

Оцініть статтю