Телебачення, інтернет, жіночі видання, всі навколо обговорюють чарівну безглютенову дієту для схуднення. Але чи насправді виключення глютену з раціону допоможе вам швидко схуднути? Це питання як і раніше залишається відкритим для обговорення.
Що потрібно знати, перш ніж відмовлятися від вживання глютену?
На сьогодні у вчених немає прямих доказів того, що глютен є одним з факторів, що впливають на ожиріння. З усім тим, для людей з нестерпністю або підвищеною чутливістю до клейковини (глютену), дотримання безглютенової дієти є життєвою необхідністю
Найбільш очевидні ознаки нестерпності до клейковини, зазвичай, пов’язані зі шлунково-кишковим трактом. Діарея, блювота, здуття живота або шлункові болі – це ті симптоми, які можуть виникати після вживання їжі, що містить глютен.
Читайте також: Відбілювання зубів содою – користь і шкода
Однак крім шлункових розладів існують інші непрямі ознаки, до яких відносяться: мігрені, шкірні висипання або вугри, хронічна втома, болі в суглобах, депресія, неуважність, незграбність та ін.
Для деяких людей безглютенова дієта є життєвою необхідністю, інші ж випробовують її, намагаючись схуднути. Щоб зрозуміти, чи варто виключити зі свого раціону продукти, що містять глютен, дайте відповідь на ці 6 питань.
1. Чи уважно ви читаєте етикетки на продуктах?
Клейковина (глютен) – це речовина, присутня в зернових культурах, таких як пшениця, ячмінь та жито. Вона є в багатьох харчових продуктах і навіть в певних лікарських препаратах, тому повністю виключити вживання глютену дуже складно. Не дарма доктори називають клейковину «прихованою небезпекою».
Якщо ви дійсно збираєтесь дотримуватися безглютенової дієти, вам потрібно навчитися уважно читати етикетки з переліком компонентів, що входять в ті чи інші харчові продукти й не тільки.
2. Наскільки серйозними є ваші симптоми?
За статистикою приблизно один з двохсот людей страждає від нестерпності до глютену. Для таких пацієнтів безглютенова дієта є життєвою необхідністю. Крім того, у 0,4% людей на планеті діагностована алергія на пшеницю (яка містить глютен). Але більшість страждає від шкірних, дихальних або шлунково-кишкових симптомів, спричинених підвищеною чутливістю до клейковини.
3. Чи є в вас ці неприємні відчуття?
Головними симптомами нестерпності до клейковини вважаються: неуважність, депресія, шлункові болі, здуття живота, діарея, запор, мігрені, болі в суглобах та хронічна втома.
4. Чи експериментували ви зі своїм харчуванням?
Відмовитися від глютену – це не означає повністю виключити зі свого раціону всі зернові культури. Цілком можливо, що існують такі варіанти, на які ваш організм не буде реагувати негативно, наприклад, амарант, просо, гречка або лобода.
Крім того, існують безглютенові макарони, хліб, крекери та багато інших продуктів здорового харчування, які дозволять вам дотримуватися дієти без особливого утиску своїх кулінарних пристрастей.
5. Яка ваша кінцева мета?
Повірте, відмова від їжі, що містить глютен, далеко не завжди приводить до схуднення, щонайменше, в короткостроковій перспективі. На жаль, вам не вдасться швидко схуднути таким чином.
Мало того, якщо ви відмовитесь від клейковини не з медичних показань, а лише для того, щоб скинути кілька кілограмів, ваш організм змусить вас відшкодовувати енергетичні втрати за допомогою цукру та жиру. Що в такому випадку призведе до ще більшого ожиріння.
Читайте також: Борсуковий жир — застосування
Однак, якщо ви відмовитесь від рогаликів, хліба, макаронних виробів та крекерів на користь цілозернових продуктів, ви дійсно досягнете зниження власної ваги.
6. Чи консультувалися ви з лікарем?
Якщо вам здається, що у вас нестерпність до клейковини, запишіться на прийом до лікаря. Нехай він підтвердить або спростує ваші підозри. Якщо ж діагноз підтвердиться, зверніться до дієтолога за професійними рекомендаціями, які допоможуть вам за допомогою безглютенової дієти позбутися неприємних або хворобливих симптомів.