Карвінг: красиво і смачно!

Карвінг Кулінарія

Ви помиляєтеся, якщо вважаєте, що кулінарію і мистецтво не можна об’єднати. Модне останнім часом хобі під назвою «карвінг» є доказом того, що навіть банальну картоплину або морквину можна перетворити на справжній шедевр.

Карвінг – це художнє різьблення по фруктах і овочах. Введіть в пошукову систему це слово, і ви побачите, яку красу можна зробити зі звичайного кавуна чи гарбуза. До речі, для багатьох господинь такий вид хобі є досить актуальним, адже красиво оформлені страви особливо цінуються на різних святах, застіллях і урочистостях. Тому, якщо ви хочете, щоб гості були вражені не тільки відмінним смаком приготовленої вами їжі, але і її незвичайним оформленням, вам неодмінно варто вивчити хоча б ази цієї дивовижної майстерності.

У перекладі з англійської слово «карвінг» означає «різьблений орнамент». Це хобі можна зарахувати до скульптури або, скоріше, до гравірування. Тільки замість дерева у вас під рукою самий звичайний овоч чи фрукт, який обробляється спеціальними ножами. Леза таких ножів повинні бути максимально гострими, інакше ніякого шедевра не вийде, а вийде лише знівечена неякісним інструментом картоплина або гарбуз.

Ножів повинно бути кілька. Головний ніж називають тайським, з його допомогою ви будете робити основну роботу. Для вирізання найтонших прожилок вам знадобиться ніж з трикутним перетином. Робити круглі зрізи краще за допомогою овального ножа. А так званий ніж-нуазетка знадобиться на випадок, якщо ви побажаєте вирізати сферу. Ніж з квадратним перетином підійде для вирізання прямокутних ієрогліфів або хитромудрих орнаментів. А тонкі візерунки на поверхні овочів і фруктів вам допоможе створити ніж-піку.

Звичайно, без майстер-класів з карвінгу вам не обійтися. Гарний майстер навчить вас не тільки основним прийомам і хитрощам, а й ознайомить з особливостями тих чи інших овочів і фруктів. Наприклад, у кавуна, гарбуза і моркви різна щільність, тому і прийоми різьблення для кожного з цих овочів повинні відрізнятися один від одного.

Будь-яке живе навчання є набагато пліднішим за віртуальне. Але якщо ви не зможете знайти наставника, готового поділитися секретами своєї майстерності, купіть диск з докладними майстер-класами або пошукайте подібні відео на youtube, де детально показано, як художньо обробляються найрізноманітніші фрукти та овочі.

Оцініть статтю