Картопляні пиріжки, картопляні зрази, картопляні котлетки з начинкою – як тільки не називають цю страву в народі. Картопляні зрази готують з різними начинками: сиром, м’ясом, лівером, яйцем, грибами, тощо. Особливо їх полюбляють діти, та й дорослі не відмовляються поласувати. Картопляні зрази з грибами – хороша страва в період посту. Власне рецептом останніх ми поділимось. Гриби можуть бути будь-які: як шампіньйони, так і білі гриби, чи інші, зібрані в лісі. До картопляних зраз можна приготувати грибну підливу, або подавати їх зі сметаною.
Рецепт картопляних зраз з грибочками
Для приготування картопляних зраз потрібні наступні інгредієнти:
- Картопля – 1,5 кг;
- Гриби – 500 г;
- 1 цибулина;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 3 зубчики часнику;
- 1 куряче яйце;
- Борошно – 4-5 ст. л.;
- Олія для смаження;
- Сіль та перець за смаком.
Покрокове приготування картопляних пиріжків з шампіньйонами
- Для приготування картопляних зраз, перш за все потрібно зварити картоплю в мундирах та залишити, щоб охолола.
- Тим часом підготовлюємо грибочки. Якщо вони збирані в лісі, то їх потрібно почистити, порізати дрібно та відварити 10-15 хв. Потім їх будемо смажити. Якщо ж це шампіньйони, то їх можна не відварювати, а почистити, дрібно порізати та підсмажити.
- Розтоплюємо на сковороді вершкове масло, додаємо дрібно нарізану цибулю. Коли цибуля підсмажиться до напівпрозорості, додаємо до неї дрібно нарізаний часник і гриби. На слабкому вогні все підсмажуємо протягом 10 хв, помішуючи.
- Коли картопля охолоне, чистимо її та мелемо на м’ясорубці.
- До меленої картоплі додаємо столову ложку солі (якщо не солили картоплю під час варіння), одне яйце та борошно. Добре все вимішуємо як тісто.
- Набираємо неповну столову ложку картоплі, розплескуємо на долоні як вареничку на вареник, з двох сторін притрушуємо борошном, щоб не прилипало тісто до рук. Наповнюємо грибною начинкою, зліплюємо краї, формуємо подовгастий пиріжок.
- Картопляні зрази обсмажуємо з двох сторін на олії до золотистого кольору і подаємо зі сметаною, чи грибною підливою.