Грузинські хачапурі – класичний рецепт приготування

Грузинські хачапурі Кулінарія

Хачапурі – грузинська національна страва, що часто зустрічається у продажу, на вигляд нагадує великі ватрушки (відкриті або закриті) з начинкою з різних сирів. Причому, згідно з традиційним грузинським рецептом, вміст сиру в хачапурі вдвічі перевищує кількість борошна, чого не помічено у виробах, що виготовлені і продаються в магазині. Так що, якщо хочете випробувати справжні грузинські коржі хачапурі, спробуйте приготувати їх удома.

Багато рецептів приготування хачапурі існує у різних районах Грузії. Готують тісто для них на мацоні або звичайному молоці, сметані або простокваші, але незмінним компонентом є сир сулугуні.

Класичний рецепт приготування грузинських хачапурі

Для їх приготування необхідно:

  • 0,5 кг. борошна;
  • ½ л кисломолочного продукту – мацони, кефіру, кислого молока;
  • 0,8 кг. сиру сулугуні;
  • ½ ч. ложки солі;
  • ½ ч. ложки соди;
  • 100 грам олії рослинної.

Як приготувати:

  1. Починаємо приготування тіста з просіювання борошна, змішаного із сіллю та содою.
  2. У просіяну суміш вливаємо мацон і починаємо замішувати тісто. Воно має бути не дуже густим і легко відлипати від рук. Для цього, можливо, доведеться додати або зменшити кількість борошна, вказану в рецепті.
  3. Для начинки сулугуні потрібно натерти на тертці і, якщо сир сухуватий, можна додати 50 грам вершкового масла. Сулугуні можна замінити на бринзу, фету або інші подібні види сирів.
  4. Формуємо коржики, розмір яких залежатиме від розміру сковороди, в якій ви їх смажитимете, і викладаємо на середину сир.
  5. Збираємо і защипуємо краї коржика, щоб вийшла форма пиріжка.
  6. Потім акуратно руками розправляємо, так щоб знову вийшов коржик.
  7. Викладаємо коржик вниз швом на розігріту сковороду з невеликою кількістю соняшникової олії.
  8. Смажемо до підрум’янювання з обох боків.
  9. Подають хачапурі гарячими та нарізаними на шматки.
Оцініть статтю