Хачапурі – грузинська національна страва, що часто зустрічається у продажу, на вигляд нагадує великі ватрушки (відкриті або закриті) з начинкою з різних сирів. Причому, згідно з традиційним грузинським рецептом, вміст сиру в хачапурі вдвічі перевищує кількість борошна, чого не помічено у виробах, що виготовлені і продаються в магазині. Так що, якщо хочете випробувати справжні грузинські коржі хачапурі, спробуйте приготувати їх удома.
Багато рецептів приготування хачапурі існує у різних районах Грузії. Готують тісто для них на мацоні або звичайному молоці, сметані або простокваші, але незмінним компонентом є сир сулугуні.
Класичний рецепт приготування грузинських хачапурі
Для їх приготування необхідно:
- 0,5 кг. борошна;
- ½ л кисломолочного продукту – мацони, кефіру, кислого молока;
- 0,8 кг. сиру сулугуні;
- ½ ч. ложки солі;
- ½ ч. ложки соди;
- 100 грам олії рослинної.
Як приготувати:
- Починаємо приготування тіста з просіювання борошна, змішаного із сіллю та содою.
- У просіяну суміш вливаємо мацон і починаємо замішувати тісто. Воно має бути не дуже густим і легко відлипати від рук. Для цього, можливо, доведеться додати або зменшити кількість борошна, вказану в рецепті.
- Для начинки сулугуні потрібно натерти на тертці і, якщо сир сухуватий, можна додати 50 грам вершкового масла. Сулугуні можна замінити на бринзу, фету або інші подібні види сирів.
- Формуємо коржики, розмір яких залежатиме від розміру сковороди, в якій ви їх смажитимете, і викладаємо на середину сир.
- Збираємо і защипуємо краї коржика, щоб вийшла форма пиріжка.
- Потім акуратно руками розправляємо, так щоб знову вийшов коржик.
- Викладаємо коржик вниз швом на розігріту сковороду з невеликою кількістю соняшникової олії.
- Смажемо до підрум’янювання з обох боків.
- Подають хачапурі гарячими та нарізаними на шматки.