Гречаний хліб з насінням – покроковий рецепт

Гречаний хліб з насінням Кулінарія

Хліб з гречаною мукою виходить більш вологим і важким, ніж звичайний, має більш темний колір і особливий аромат гречки, який відмінно поєднується з горіхами і насіннячком. Гречаний хліб найчастіше готується з суміші гречаної і пшеничної муки, що дозволяє отримати оптимальну структуру і смак хліба. Гречана мука бере більше води, ніж пшеничне, так що враховуйте цю обставину, експериментуючи з пропорціями різних видів борошна.

Час приготування: 3 години
Порцій: 24
Калорійність: 200 кКал на порцію

Інгредієнти для приготування гречаного хліба з насінням

  • Борошно пшеничне 500 гр
  • Борошно гречане 500 гр
  • Дріжджі сухі швидкодіючі 10 гр
  • Сіль морська 1 ч.л.
  • Молоко 250 мл
  • Мед гречаний 50 гр
  • Насіння соняшнику 150 гр

Рецепт приготування гречаного хліба з насінням

  1. У велику широку миску просійте обидва види борошна, додайте дріжджі і сіль.
  2. У борошні зробіть поглиблення і влийте туди 500 мл теплої води, змішаної з молоком і медом. Замісити тісто щоб стало пухке, накрийте рушником підходящого розміру та помістіть на одну годину  в тепле місце.
  3. Очищене насіння соняшника злегка підсушіть на сковороді до тих пір, доки воно не почне потріскувати.
  4. Злегка остудіть його і вмішайте в тісто, щоб насіння в ньому рівномірно розподілилося.
  5. Дайте тісту підійти вдруге. Воно має суттєво збільшитися в об’ємі.
  6. Сформуйте батон з половини тіста, викладіть його на деко і залиште на півгодини під рушником. Тісто, що лишилося, можна заморозити.
  7. Гострим ножем зробіть поздовжній надріз на батоні і поставте в розігріту до двохсот двадцяти градусів духовку на 35-40 хвилин.
  8. Остуджують готовий гречаний хліб на решітці.
Оцініть статтю