Хліб з гречаною мукою виходить більш вологим і важким, ніж звичайний, має більш темний колір і особливий аромат гречки, який відмінно поєднується з горіхами і насіннячком. Гречаний хліб найчастіше готується з суміші гречаної і пшеничної муки, що дозволяє отримати оптимальну структуру і смак хліба. Гречана мука бере більше води, ніж пшеничне, так що враховуйте цю обставину, експериментуючи з пропорціями різних видів борошна.
Час приготування: 3 години
Порцій: 24
Калорійність: 200 кКал на порцію
Інгредієнти для приготування гречаного хліба з насінням
- Борошно пшеничне 500 гр
- Борошно гречане 500 гр
- Дріжджі сухі швидкодіючі 10 гр
- Сіль морська 1 ч.л.
- Молоко 250 мл
- Мед гречаний 50 гр
- Насіння соняшнику 150 гр
Рецепт приготування гречаного хліба з насінням
- У велику широку миску просійте обидва види борошна, додайте дріжджі і сіль.
- У борошні зробіть поглиблення і влийте туди 500 мл теплої води, змішаної з молоком і медом. Замісити тісто щоб стало пухке, накрийте рушником підходящого розміру та помістіть на одну годину в тепле місце.
- Очищене насіння соняшника злегка підсушіть на сковороді до тих пір, доки воно не почне потріскувати.
- Злегка остудіть його і вмішайте в тісто, щоб насіння в ньому рівномірно розподілилося.
- Дайте тісту підійти вдруге. Воно має суттєво збільшитися в об’ємі.
- Сформуйте батон з половини тіста, викладіть його на деко і залиште на півгодини під рушником. Тісто, що лишилося, можна заморозити.
- Гострим ножем зробіть поздовжній надріз на батоні і поставте в розігріту до двохсот двадцяти градусів духовку на 35-40 хвилин.
- Остуджують готовий гречаний хліб на решітці.