Готуємо роли в домашніх умовах

Роли Кулінарія

А ви знаєте, як приготувати роли та суші в домашніх умовах? Ось уже котрий рік японська кухня вважається однією з найпопулярніших і найулюбленіших серед гурманів світу. Вишукані страви з особливим трепетом приготовані східними майстрами неймовірно смачні та оригінальні, але, на жаль, не кожному з нас вдається скуштувати ці частування. Ціни на справжні японські страви в хороших японських ресторанах не всім по кишені, а купувати напівфабрикати ролів та суші у супермаркетах не дуже хочеться. Адже все одно якість цих продуктів значно поступається оригінальним продуктам із Японії.

Але сьогодні ви маєте шанс навчитися готувати роли в домашніх умовах. Можна запевнити, що страви національної японської кухні будуть відрізнятися відмінними смаковими якостями. Тому у вас буде шанс стати одним із шанувальників цих частуваннь.

Вивчаємо види ролів

Завдяки своєму незвичайному смаку та привабливій зовнішності на сьогоднішній день існує багато різновидів ролів. Це у нас у країні ролами ми можемо назвати будь-які рулетики, до складу яких входить рис чи норі. Але в Японії ця страва називається маки або макідзуші. Найбільш популярними видами ролів вважаються:

  • Хосомаки – тонкі роли з рису та начинки з морепродуктів, загорнуті в норі.
  • Футомаки – роли великих розмірів з норі назовні, у яких використовується начинка різних видів.
  • Урамаки – роли, з рисом назовні, а начинкою та водоростями норі всередині.
  • Темакі – конуси з норі та рису, з начинкою в основі конуса.
  • Гункан-макі – невелика грудочка рису, покладена в згорнутий циліндром шматок норі, нагору якого кладеться начинка.
  • Нігірі-дзусі – типові котлетки з рису та морепродуктів зверху, які часто перев’язуються смужкою норі.

Запасаємося продуктами та посудом

Тепер, коли ви знаєте трохи про роли та суші – можете починати готуватися до створення цих чудових японських частуваннь. Для цього вам знадобиться спеціальний бамбуковий килимок (макісу) для скручування ролів, гострий ніж, посуд для приготування рису, глибока піала для води, харчова плівка та терпіння.

З продуктів вам потрібно буде взяти круглий рис, який склеюється між собою, і при цьому не розварюється, перетворюючись на неапетитну кашу. Також обов’язково сходіть у магазин за рисовим оцтом, який, до речі, продається не скрізь. Ще знадобиться васабі (японський хрін), норі (морські пресовані водорості), маринований імбир, соєвий соус. Для начинки ролів можна вибрати філе лосося, тунця, сьомги або форелі, крабові палички, червону або чорну ікру, креветки або інші морепродукти, які вам до вподоби. Рибу краще брати слабосолону, щоб уникнути неприємностей із травленням. Не забудьте про свіжі огірки, авокадо, японський майонез.

роли в домашніх умовах

Готуємо роли та суші

  1. Зваріть рис із невеликим додаванням рисового оцту. Він має дати лише слабкий присмак рису. Можна також трохи посолити воду, якщо є бажання.
  2. Наріжте на смужки філе риби, огірки, авокадо – все, що виступатиме у ваших ролах як начинка.
  3. Оберніть бамбуковий килимок у харчову плівку, що полегшить його миття після приготування та прискорить процес створення ролів.
  4. Покладіть лист норі на килимок і змастіть його верх водою, яка повинна бути в глибокій посудині поруч із вами.
  5. Візьміть трохи остиглого рису. Сформуйте з нього невелику кульку і рівномірно розподіліть по норі.
  6. Відступайте приблизно по сантиметру з країв аркуша та сантиметр знизу, щоб можна було без проблем закрутити рол.
  7. Викладіть до кінця на змочений водою лист норі рис. Його товщина має становити 1-1,5 см.
  8. Викладайте інгредієнти начинки, відступивши від верхнього краю кілька сантиметрів.
  9. Утримуючи начинку пальцями, великими пальцями починайте піднімати верхній край килимка. Він має торкнутися протилежного краю водорості. Після цього загніть килимок і скрутіть рол вперед.
  10. Стисніть ковбаску, що вийшла, з боків, надайте їй форму, і придавіть її з торців, якщо виліз рис.
  11. Перекладіть ковбаску на рівну поверхню, змочіть ніж у холодній воді та розріжте її на 6-8 однакових шматочків.

Подаємо частування гостям

Розкладіть готові роли на гарні тарілки. Подавайте їх з імбиром, соєвим соусом та васабі. Не забудьте про китайські палички. Їсти потрібно роли, макаючи їх у піали з соєвим соусом, в якому можна розчинити трохи васабі. Для того щоб прибрати післясмак ролів, заїдайте їх маринованим імбиром.

Оцініть статтю