Голубці – страва, яка завжди присутня на українському столі: весіллях, празниках і у будні дні. Голубці можна готувати з самого фаршу, без м’яса з рисом, з грибочками під час посту. Так само можна подавати по-різному: зі шкварками, у томатному соусі, зі сметаною, грибною підливою тощо.
Ми запропонуємо рецепт голубців з рисом та фаршем з підливою з томатного соусу та сметани.
Для приготування голубців потрібні наступні інгредієнти:
- 2 невеликі капустини;
- 500 г кругло зернистого рису;
- 500 г м’ясного фаршу;
- 4 цибулини;
- 2-3 морквини;
- 2-3 ст. л смальцю (або олії);
- 3 ст. л томатного соусу для підливи;
- 4 ст. л сметани.
- Зелень петрушки та кропу;
- Сіль та перець до смаку.
Починаємо приготування голубців:
Перше, що нам потрібно, це поставити рис відварити до майже готовності й підготувати листки капусти.
Для цього набираємо у велику каструлю воду, доводимо її до кипіння й опускаємо в неї капусту. Попередньо у капусті потрібно вирізати тверду серцевинку, щоб листочки добре відставали. Проварюємо капустини близько 5 хв і відділяємо акуратно листя. Після того, як всі листки пропаряться і трохи охолонуть, з них потрібно повідрізати хрящики, щоб голубці були м’якенькими.
Готуємо начинку до голубців
Нарізаємо 3 цибулини кубиками, моркву тремо на тертці й ставимо на сковорідку зі смальцем тушити.
Дрібно нарізаємо зелень. Вимішуємо рис, фарш, моркву з цибулею, зелень, солимо та перчимо.
Беремо листок капусти, кладемо на ту сторону, де не було хрящика 1 ст. л (або менше, якщо листя невелике) фаршу і загинаємо з двох боків листочки, а потім закручуємо як рулетики.
Голубці складаємо щільно один до одного у каструлю, і заливаємо водою, але так, щоб вона ні в якому разі не накривала їх, а навпаки – 1-2 ряди голубців були без води. Воду, якою заливаємо голубці теж потрібно посолити. Після того, як голубці закиплять, скручуємо їх на мінімальний газ, щоб ледь-ледь кипіли. В іншому випадку, вони можуть розкручуватись і розваритись. Варити їх потрібно залежно від того, наскільки швидко вариться капуста – 30 хв, 1 год, навіть до 2 год. Також потрібно стежити за тим, щоб вода повністю не википіла, якщо приходиться довго варити голубці, потрібно доливати воду.
Готуємо підливу з томатного соусу для голубців
Одну цибулину потрібно порізати кубиками та поставити смажити на смальці до жовтуватого кольору. Потім додаємо 3 ст. л томатного соусу до цибулі. Тушимо її 2-3 хв і додаємо сметану. Тримаємо на плиті ще орієнтовно 5 хв і підлива готова. Перед подачею на стіл можна голубці протушкувати у підливі, або полити нею їх. Смак та аромат неймовірний!