Гірчиця в кулінарії

Гірчиця в кулінарії Кулінарія

Без приправ, яких у світі існує безліч, їжа була б прісною і не приносила б абсолютно ніякого задоволення! Але завдяки таким подарункам природи, як гірчиця, корисні властивості якої гідні захоплення, ми легко можемо створювати чудові кулінарні шедеври. Навіть самі прості страви з її допомогою «грають» різноманітністю смакових відтінків і стають гідною прикрасою найвишуканіших меню.

Велике розмаїття видів гірчиці

Гірчиця — це досить ємне поняття. Так називають і маленькі кругленькі зернятка однойменної рослини, і велике різноманіття соусів, головним компонентом яких є порошок з цих зерняток. Способів і рецептів їх приготування — не злічити, адже популярність цього кулінарного бренду воістину величезна. Але витоки всього цього розмаїття — три види гірчичної рослини, одне з яких іменують сарептською або ж російською гірчицею, інше — білою, а третє – чорною.

Ось з них, власне, і готують те, що прийнято називати гірчицею:

  • діжонську, в яку замість оцту додають сік незрілих виноградин;
  • «американску», яку кладуть велику кількість цукру;
  • баварську, для приготування якої зернятка дроблять не занадто дрібно і додають ексклюзивний карамельний сироп;
  • найгострішу російську;
  • фруктову «італійку»;
  • медову та інші.

Корисні властивості гірчичних зерен

Корисні властивості гірчичних зерен

  • Вітамінна скарбниця. Така кількість мікро — і макроелементів, скільки їх міститься у звичайній гірчиці, ще треба пошукати. Зокрема, є там і кальцій, магній, натрій, залізо, тобто ті елементи, з яких будуються клітини.
  • Завдяки великому вмісту цінних ефірних масел гірчичні зерна і порошок, одержуваних з них, допомагають перемагати вірусні інфекції і навіть бронхіти.
  • Гірчичний порошок «працює» і як зігріваючий засіб, що просто незамінне взимку (досить згадати теплі ванночки від застуди).
  • Ця приправа в будь-якому вигляді дуже корисна людям, які не відрізняються хорошим апетитом.
  • Рекомендують її і тим, хто має і інші проблеми з травленням, адже вона стимулює обмінні процеси і сприяє засвоєнню організмом всього цінного і корисного.
  • Вона допомагає спалювати непотрібні жири, тому її настійно рекомендують бажаючим схуднути: не тільки вживати всередину, але і робити гірчичні обгортання.
  • Ця приправа — дуже сильний антисептик, причому він небезпечний не тільки для вірусів, що викликають кашель або нежить, але всіх інших.
  • Радикуліт, подагра, запалення нервів і м’язів — короткий список недуг, боротися з якими допомагає ця пряність.
  • Крім усього іншого, гірчичні продукти — це потужний афродизіак.

Застосування гірчиці в кулінарії

Застосування гірчиці в кулінарії

  • Гірчиця хороша як спеція, що окремо вживається, причому і у вигляді соусу, і в зернистому стані (так звана французька). Вона відтіняє смак всіх видів м’яса, свинини надаючи гостроти, баранині — м’якості, підкреслює благородство яловичини.
  • Нею можна обмазувати м’ясо перед відправкою в духовку, а також додавати в складні маринади нарівні з медом, майонезом і т. д. до Речі, вона здатна навіть саму жорстку вирізку перетворити в надзвичайно ніжну.
  • Без гірчичного порошку неможливо уявити собі майонез.
  • Та й інші складні соуси, у тому числі солодкі, які так популярні в Італії, мають у своєму складі гірчицю.
  • Вона є обов’язковими компонентом суміші приправ карі.
  • Зерна надають простим овочевим салатам особливу пікантну нотку.
  • Додають цей продукт і в супи, але дуже обережно і дозовано.

Як приготувати гірчицю своїми руками

Всім відомо, що найкраще та якісне — все те, що приготовлено самостійно. Це ж стосується і пастоподібної гірчиці.

Інгредієнти:

  • Сухий гірчичний порошок — 25-30 г
  • Цукор — 1 ч. л.
  • Масло рослинне — 1 ч. л.
  • Вода (гаряча) — 1 ст. л.
  • Оцет столовий 9-відсотковий — 1 ч. л.
  • Сіль — чверть ч. л.

Приготування гірчиці

  1. В невелику скляну або фарфорову тарілку з високими бортиками висипаємо порошок (він повинен бути однорідним і дрібним).
  2. Заливаємо його половиною води і гарненько розтираємо, щоб не залишилося жодної, навіть самої дрібної грудки.
  3. Додаємо в гірчичне «тісто» другу частину води і знову розмішуємо.
  4. Наступний етап — додавання цукру, олії та солі.
  5. Останній «штрих» — вливаємо оцет. Його, до речі, абсолютно безболісно можна замінити такою ж кількістю лимонного соку.

Приготований таким чином соус потрібно скласти в скляну баночку і поставити на добу в холодильник, а потім використовувати. До речі, рецепт можна вносити зміни, наприклад, додавати за смаком спеції, мед, варіювати кількість кислоти, солі і т. д.

Калорійність гірчиці

У 100 г гірчиці — 162 кКал. Білків у ній — близько 6 г, приблизно стільки ж жирів, вуглеводів разом більше — 22 г. Таким чином, чистий гірчичний продукт відноситься до средньокалорійних.

Як вибирати гірчицю

Тут потрібно відразу зробити застереження — правила вибору для гірчичних зерен, порошку і соусу різні.
Купуючи рідкий гірчичний соус, зверніть увагу на такі моменти:

Колір

Жовтий або жовто-коричневий. Якщо ж продукт занадто темний, це означає, що він давній або ж виготовлена з неякісної сировини;

Запах

Різкий, але приємний. Чим він слабший, тим більше часу гірчиця провела на полиці магазину;

Консистенція

Пастоподібна і однорідна, без грудок і сміття. Якщо ж у банку чітко видно розшарування (масло окремо, а гірчична маса окремо), це свідчить про несвіжість продукції.

  • Що стосується зерен, то значення має, насамперед, гострота. Так, з світлих зерняток виходить ніжна гірчична паста, а з темних — гостра. На магазинних полицях можна виявити і баночки з зерновий гірчицею, що складається з міксу зерен різної гостроти. Вона, як правило, помірно гостра.
  • Якісний гірчичний порошок повинен бути сухим і однорідним, без домішки сміття. Перед тим, як зробити остаточний вибір, бажано спробувати його на смак, щоб визначити кріпкість.
  • Вибираючи кінцевий продукт, рекомендується вибирати упакований в скляні банки, а не пластикові тубуси. По-перше, у склі він зберігається краще. До того ж, це дозволяє розглянути гірчицю, вчасно помітити зміни її консистенції.
  • Гірчичний соус — продукт самодостатній і не швидко псується. Тому він не потребує жодних консервантів та іншої «хімії». Крім порошку або зерен і натуральних спецій в ньому нічого бути не повинно, якщо, звичайно, цікавить натуральний продукт, а не збірка таблиці Менделєєва.

Як зберігати гірчицю

Цей продукт в усіх його видах потрібно зберігати подалі від сонця. Соус — в щільно закритій скляній ємності і бажано — в холодильнику. Зимовий строк зберігання — до 3 місяців, в жаркий час — не більше 5 тижнів. Зерна і порошок не можна залишати відкритими: мелена гірчиця абсорбує вологу, що дуже небажано, а в зернах можуть заводитися шкідники. Зернятка краще всього тримати в полотняному мішечку.

Оцініть статтю