Вагітність – це період, коли жінка має відповідально ставитися до свого здоров’я і харчування зокрема. Безумовно, вітаміни це добре, але будь-який фахівець вам скаже, що найкращими їхніми джерелами є не вітамінні комплекси, а корисні продукти – злаки, кисломолочні продукти, морепродукти, нежирні сорти м’яса і, звісно ж, овочі та фрукти. Що стосується фейхоа, то він, як і всі дари природи, є чудовим антиоксидантом, виводить з організму токсини, корисний у разі йододефіциту й анемії. Про те, чи корисний фейхоа під час вагітності, читайте далі в статті.
Фейхоа, загальні відомості, як вибрати…
Фейхоа розміром з невелике яблуко, але має темно-зелену товсту шкірку, під якою ховається ароматна кисло-солодка м’якоть, що на смак нагадує суміш суниці та ананаса. Виростає фейхоа в південних регіонах планети, це вічно-зелений чагарник із потужною кореневою системою. Плоди, як правило, збирають незрілими. Фейхоа дозріває в процесі транспортування або вже в супермаркетах. Щоб переконатися, що перед вами справді зрілий фрукт, варто трохи стиснути його пальцями, якщо фейхоа досить м’який – значить уже дозрів, якщо ні, то покладіть його в сухому темному місці, нехай дозріє. Саме дозрілі плоди слід вживати, оскільки недостиглі можуть бути дещо токсичними, це стосується всіх фруктів не тільки фейхоа. Водночас фейхоа не має бути сильно перезрілим. Якщо на фрукті виявляться темні цятки або в середині м’якоть не прозора, а більше коричнева, значить, уже активізувалися процеси гниття, такі плоди не радимо вживати в їжу, а тим паче під час вагітності.
Чим корисна фейхоа під час вагітності?
Фрукт із загадковою назвою фейхоа під час вагітності може бути вельми корисним, особливо якщо жінка, яка очікує дитину, відчуває дефіцит йоду або заліза в організмі. Крім того, фейхоа є джерелом фолієвої кислоти, дефіцит якої у вагітних призводить до патологій нервової трубки плода.
Брак йоду у вагітних досить поширене явище, особливо в центральних і північно-західних регіонах, де за статистикою 90% всіх майбутніх матусь відчувають йододефіцит. Фейхоа за вмістом йоду перебуває на одному рівні з ламінарією та іншими морепродуктами. У 100 гр. фейхоа міститься до 70 мкг йоду, тоді як норма для вагітної жінки становить 250 мкг на добу. Профілактика анемії у вагітних, як правило, пов’язана із застосуванням залізовмісних препаратів або збільшенням у раціоні продуктів, багатих на залізо, таких як, наприклад, гранат, який часто рекомендують у разі залізодефіцитної анемії, але чомусь забувають чи не знають про те, що фейхоа, також, містить достатню для профілактики цього захворювання кількість заліза: 80 мкг на 100 грамів. Фолієва кислота під час вагітності відіграє головну роль у кровотворенні та розвитку нервової трубки плода, її нестача особливо на ранніх термінах вагітності призводить до плацентарної недостатності, що загрожує передчасним перериванням вагітності. У 100 грамах Фейхоа міститься 38 мкг фолієвої кислоти.
Читайте також: Норма лейкоцитів під час вагітності
У складі фрукта також міститься достатня кількість калію (155 мг на 100 грамів), він покращує роботу серцевого м’яза та нормалізує артеріальний тиск. Загалом фейхоа містить до 100 потенційно корисних для майбутньої матері речовин, які сприяють виведенню токсинів з організму, зменшують рівень поганого холестерину в крові, помітно зміцнюють імунітет, благотворно впливають на органи травлення і запобігають депресії.
Як і скільки їсти фейхоа під час вагітності?
Безумовно, фейхоа корисний фрукт, але все добре в міру. Адже надлишок йоду під час вагітності, на який так багатий цей екзотичний фрукт, не менш небезпечний, ніж його дефіцит, тому налягати на фейхоа і їсти його кілограмами, не слід. Для покриття добової норми достатньо з’їдати 200 грамів м’якоті фейхоа, але врахуйте, що йод в організм може надходити ще з інших продуктів, тому регулюйте цей процес. Споживати фейхоа найкраще у свіжому необробленому вигляді, попередньо ретельно помивши її під проточною водою. Найпопулярніший спосіб – це коли фейхоа розрізають навпіл і ложечкою виїдають солодкувату м’якоть. Шкірку краще не викидати, а підсушити й потроху додавати до чаю, від цього напій стає не лише ароматнішим, а й кориснішим, адже терпка шкірка фейхоа містить левову частку йоду й усіх антиоксидантів, включно з вітаміном С – 20,3 мкг/100 г., відомим своїми потужними імуностимулювальними властивостями.
Фейхоа під час вагітності, які протипоказання?
Велика кількість йоду і сахарози у фейхоа може негативно позначитися на діабетиках і хворих на гіпертиреоз. Індивідуальна непереносимість і алергія на фейхоа трапляється рідко.
Вибирайте свіжі, стиглі плоди, за помірного їхнього споживання та відсутності згаданих вище протипоказань фейхоа стане гарним доповненням до правильного харчування в цей прекрасний і водночас не простий період.