Домашній плов з бараниною готується близько двох годин, міф про складність приготування цієї страви дуже хочеться розвіяти – готуємо плов з баранини правильно і швидко. Придбайте якісний довгий рис для розсипчастого домашнього плову, щоб не отримати кашу з м’ясом та овочами, і не шкодуйте рослинної олії. Жир з баранини і олія не дозволять крупинкам рису злипнутися.
Друга проблема, кухаря-початківця – все згоріло! Щоб цього не сталося, плов повинен готуватися на помірному вогні, у посуді з товстим дном. Орієнтуйтеся при цьому не на вказаний час, а на аромат — смачна їжа завжди смачно пахне в процесі приготування!
Час приготування: 2 години 30 хвилин.
Кількість порцій: 10
Інгредієнти для приготування домашнього плову з баранини:
- 1.5 кг баранини;
- 1 кг довгого білого рису;
- 300 г цибулі ріпчастої;
- 500 г моркви;
- 2 ч. л. хмелі-сунелі;
- 2 ч. л. зіри;
- 1 ч. л. меленого червоного перцю;
- 2 ч. л. зерен гірчиці;
- 2 перцю чилі;
- корінець селери або петрушки;
- 2-3 лаврових листки;
- головка часнику;
- 300 мл рослинної олії;
- сіль, фільтрована вода.
Спосіб приготування домашнього плову з баранини
Підготуємо інгредієнти, і почнемо! Отже, нарізаємо кубиками ріпчасту цибулю. ЇЇ досить багато, але це до речі. Дехто вважає, що цибуля склеює рис, повірте: якісний рис склеїть тільки канцелярський клей, цибуля необхідна саме в такій пропорції.
Очищуємо моркву, нарізаємо кубиками або товстою соломкою.
Розбираємо баранину, ріжемо великими шматками разом з жиром. Кісточки краще вирізати, вони залишаться для шурпи. Для плову найкраще підходить стегнова частина або спина.
Зірвак – це, основа плову (його готують, обсмажуючи у перегрітій олії м’ясо, цибулю, моркву, потім тушкують з прянощами; порядок обжарювання продуктів залежить від рецепту приготування). У посуд для приготування наливаємо рафіновану рослинну олію без аромату, нагріваємо.
Не засмучуйтеся, якщо немає спеціального посуду – казана. Добротна товстостінна каструля з товстим дном і щільно прилягаючою кришкою також підійде, в крайньому випадку, підійде звичайна жаровня або гусятниця.
Спочатку обсмажуємо цибулю в розігрітій олії. Смажимо до прозорого, трохи золотистого кольору, потім відразу додаємо м’ясо, обсмажуємо кілька хвилин.
Після м’яса додаємо моркву, смажимо, помішуючи, поки не стане м’якою.
Додаємо приправи – корінець селери, хмелі-сунелі, мелений червоний перець, розтерту в ступі зіру. Додаємо сіль із розрахунку відразу на всю страву. Зірвак буде трохи пересоленим, але потім рис вбере в себе сіль разом з м’ясними й овочевими соками.
Довгий білий рис замочуємо в холодній воді на 20 хвилин, промиваємо, відкидаємо на сито. Викладаємо крупу рівним шаром в казан.
З часнику знімаємо верхній шар лушпиння, «вставляємо» головку цілком, додаємо перчики чилі, лавровий лист, насипаємо зерна гірчиці. Наливаємо фільтровану холодну воду. Вода покриває вміст казана приблизно на 2-3 сантиметри.
Збільшуємо вогонь, доводимо до сильного кипіння. Коли все інтенсивно закипить, зменшуємо вогонь, закриваємо кришкою, готуємо 1 годину. Закінчуємо приготування, загортаємо пледом або ковдрою, залишаємо на 30-40 хвилин.
До плову зазвичай подають свіжі овочі: нарізану товстими кільцями солодку цибулю, замариновану в оцті, помідори, свіжу зелень.
Домашній плов з баранини готовий. Приємного апетиту!