Домашня ковбаса: найсмачніший рецепт!

Домашня ковбаса Кулінарія

Смачна, дуже ароматна, соковита домашня ковбаса зі свинини – шедевр святкового застілля. Цей рецепт я отримала від бабусі, і тепер хочу поділитися з вами. Отже, почнемо.

Інгредієнти:

  • м’якуш свинини (ошийок) – 1 кілограм;
  • часник -100 грамів;
  • сіль – 2 чайні ложки;
  • перець чорний мелений – на смак;
  • вода – 0,5 склянки;
  • жир свинячий – 3-4 столові ложки.

Приготування домашньої ковбаси:

  1. Для приготування домашньої ковбаси я беру саме свинячий ошийок. Оскільки в цій частині свинячої туші достатньо жирного м’яса і м’якоті. Жир дозволить ковбасі стати соковитою та м’якою.
  2. Отже, ріжемо ошийок на середні шматочки розміром 2 на 2 сантиметри.
  3. Порада. Для домашньої ковбаси краще м’ясо нарізати, а не перемелювати, бо так структура ковбаски буде цікавішою.
  4. Додаємо багато дуже дрібно нарізаного часнику. Часник можна видавити через прес.
  5. М’ясо солимо, перчимо і додаємо лавровий лист.
  6. Порада. Лаврушку потрібно попередньо висушити й перетерти на порошок. Чорний перець також перед тим, як подрібнити, потрібно трохи підсмажити на розпеченій сковороді. Тоді приправлені страви просто пахнуть цією незамінною пряністю.
  7. Також до домашньої ковбаси добре підходить і натертий мускатний горіх, і запашний перець.
  8. М’ясну начинку для домашньої ковбаси накриваємо і кладемо на добу в холодильник, щоб м’ясо добре просочилося всіма спеціями та приправами.
  9. Коли м’ясо настоїться, додаємо до нього пів склянки води, добре перемішуючи.
  10. Порада. Можна замість води додавати бульйон. А деякі гурмани додають кілька ложок алкоголю: наприклад, коньяку.
  11. Домашню ковбасу ми начиняємо у тонкі свинячі кишки. Для цього можна придбати готові солоні кишки. Перед тим, як наповнювати їх м’ясною начинкою, потрібно добре вимочити кишки: воду міняти 3-4 рази. І почистити ножем: робити це треба акуратно, щоби не порвати кишки для ковбаси.
  12. За допомогою спеціальної насадки на м’ясорубку наповнюємо кишки м’ясом. Не забудьте вийняти з м’ясорубки ніж.
  13. Якщо у вас немає м’ясорубки з насадкою, наповнюйте кишки вручну за допомогою кільця з дроту. Звичайно ж, цей процес буде довгим, але результатом ви будете задоволені.
  14. Не забудьте зав’язати кінці нашої домашньої ковбаси.
  15. Під час заповнення кишки м’ясною начинкою ковбасу потрібно час від часу проминати, щоб не було в кишці повітря.
  16. Можна робити одне довге колечко ковбаси чи невеликі ковбаски.
  17. Готові ковбаски потрібно трохи проварити у підсоленій воді хвилин 5-7. Перед проварюванням ковбаску можна проколоти голкою. Варену ковбасу можна заготовляти про запас, поклавши в морозилку, а можна відразу обсмажувати або запікати.
  18. На сковороді розігріваємо свинячий смалець і обсмажуємо ковбаску до рум’яної скоринки. Важливо при обсмажуванні, щоби ковбаса не тріснула — інакше витече м’ясний сік. Смажити домашню ковбасу потрібно 35-40 хвилин: спочатку відкритою, а потім закриваємо кришку і пропарюємо зсередини.
  19. Подавати її можна з будь-яким гарніром: картоплею, гречаною кашею, тушкованою капустою. А можна використовувати як холодну закуску: тільки жир, в якому її підсмажували, потрібно буде прибрати.
  20. Як і будь-яка інша м’ясна страва, домашня ковбаса добре поєднується з соусами. До свята Великодня домашню ковбасу подають із соусом із хрону. Він ідеально поєднується із домашньою ковбасою зі свинини.
  21. Для цього кілька корінців хрону необхідно помити, почистити та натерти на дрібній тертці. Я волію подрібнювати хрін саме за допомогою терки, не використовуючи блендер.
  22. Окремо натерти на тертці червоні буряки й зцідити з них сік.
  23. Змішуємо натертий хрін з буряковим соком, додаємо на смак сіль і трохи оцту.
  24. Все ретельно перемішуємо – і соус готовий.

Порада.  Якщо вам такий соус сильно гострий, то додайте при подачі на стіл, до соусу пару ложок сметани. Соус із хрону стане трохи м’якшим — і тоді його зможуть їсти навіть діти.

Оцініть статтю