Смачна, дуже ароматна, соковита домашня ковбаса зі свинини – шедевр святкового застілля. Цей рецепт я отримала від бабусі, і тепер хочу поділитися з вами. Отже, почнемо.
Інгредієнти:
- м’якуш свинини (ошийок) – 1 кілограм;
- часник -100 грамів;
- сіль – 2 чайні ложки;
- перець чорний мелений – на смак;
- вода – 0,5 склянки;
- жир свинячий – 3-4 столові ложки.
Приготування домашньої ковбаси:
- Для приготування домашньої ковбаси я беру саме свинячий ошийок. Оскільки в цій частині свинячої туші достатньо жирного м’яса і м’якоті. Жир дозволить ковбасі стати соковитою та м’якою.
- Отже, ріжемо ошийок на середні шматочки розміром 2 на 2 сантиметри.
- Порада. Для домашньої ковбаси краще м’ясо нарізати, а не перемелювати, бо так структура ковбаски буде цікавішою.
- Додаємо багато дуже дрібно нарізаного часнику. Часник можна видавити через прес.
- М’ясо солимо, перчимо і додаємо лавровий лист.
- Порада. Лаврушку потрібно попередньо висушити й перетерти на порошок. Чорний перець також перед тим, як подрібнити, потрібно трохи підсмажити на розпеченій сковороді. Тоді приправлені страви просто пахнуть цією незамінною пряністю.
- Також до домашньої ковбаси добре підходить і натертий мускатний горіх, і запашний перець.
- М’ясну начинку для домашньої ковбаси накриваємо і кладемо на добу в холодильник, щоб м’ясо добре просочилося всіма спеціями та приправами.
- Коли м’ясо настоїться, додаємо до нього пів склянки води, добре перемішуючи.
- Порада. Можна замість води додавати бульйон. А деякі гурмани додають кілька ложок алкоголю: наприклад, коньяку.
- Домашню ковбасу ми начиняємо у тонкі свинячі кишки. Для цього можна придбати готові солоні кишки. Перед тим, як наповнювати їх м’ясною начинкою, потрібно добре вимочити кишки: воду міняти 3-4 рази. І почистити ножем: робити це треба акуратно, щоби не порвати кишки для ковбаси.
- За допомогою спеціальної насадки на м’ясорубку наповнюємо кишки м’ясом. Не забудьте вийняти з м’ясорубки ніж.
- Якщо у вас немає м’ясорубки з насадкою, наповнюйте кишки вручну за допомогою кільця з дроту. Звичайно ж, цей процес буде довгим, але результатом ви будете задоволені.
- Не забудьте зав’язати кінці нашої домашньої ковбаси.
- Під час заповнення кишки м’ясною начинкою ковбасу потрібно час від часу проминати, щоб не було в кишці повітря.
- Можна робити одне довге колечко ковбаси чи невеликі ковбаски.
- Готові ковбаски потрібно трохи проварити у підсоленій воді хвилин 5-7. Перед проварюванням ковбаску можна проколоти голкою. Варену ковбасу можна заготовляти про запас, поклавши в морозилку, а можна відразу обсмажувати або запікати.
- На сковороді розігріваємо свинячий смалець і обсмажуємо ковбаску до рум’яної скоринки. Важливо при обсмажуванні, щоби ковбаса не тріснула — інакше витече м’ясний сік. Смажити домашню ковбасу потрібно 35-40 хвилин: спочатку відкритою, а потім закриваємо кришку і пропарюємо зсередини.
- Подавати її можна з будь-яким гарніром: картоплею, гречаною кашею, тушкованою капустою. А можна використовувати як холодну закуску: тільки жир, в якому її підсмажували, потрібно буде прибрати.
- Як і будь-яка інша м’ясна страва, домашня ковбаса добре поєднується з соусами. До свята Великодня домашню ковбасу подають із соусом із хрону. Він ідеально поєднується із домашньою ковбасою зі свинини.
- Для цього кілька корінців хрону необхідно помити, почистити та натерти на дрібній тертці. Я волію подрібнювати хрін саме за допомогою терки, не використовуючи блендер.
- Окремо натерти на тертці червоні буряки й зцідити з них сік.
- Змішуємо натертий хрін з буряковим соком, додаємо на смак сіль і трохи оцту.
- Все ретельно перемішуємо – і соус готовий.
Порада. Якщо вам такий соус сильно гострий, то додайте при подачі на стіл, до соусу пару ложок сметани. Соус із хрону стане трохи м’якшим — і тоді його зможуть їсти навіть діти.