Дієта за групою крові давно вже перестала бути чимось новомодним. Хоча суперечки навколо неї досі не вщухли. Критики системи посилаються на академічні джерела, а шанувальники, спираючись на особистий досвід, стверджують, що ця система допомагає їм зберігати форму. У чому суть такої дієти, і який раціон корисний людям з 2 групою крові?
Суть дієти за групою крові
Як уже говорилося в попередній статті, лікар-натуропат Пітер Д’Адамо розробив дієту, відповідно до якої всі продукти, які споживає людина, можна розділити на 3 категорії: корисні, нешкідливі та небажані для організму, залежно від групи крові. Інакше кажучи, одна й та сама їжа різним людям, залежно від їхньої групи крові, або допомагає зберігати здорову форму, або ускладнює обмінні процеси організму і призводить до збільшення ваги. Таким чином, виключивши з раціону людини продукти, що погано засвоюються, можна запустити процес очищення організму від токсинів, що накопичилися в жирових тканинах. В результаті людина втрачає зайву вагу.
Загальна характеристика людей із 2 групою крові
Цей архетип, умовно званий «землероб», виник в епоху переходу людини до осілого способу життя і зародження землеробства. Це продукт еволюції 1 групи крові. Люди з 2 групою крові легко стають вегетаріанцями, і їм для нормального обміну речовин потрібна в основному їжа рослинного походження. Попри більш ніжну (чутливу) травну систему та слабку імунну систему, «землероби» добре пристосовуються до змін умов харчування, а також до нового стабільного навколишнього середовища. Через чутливу нервову систему оптимальним способом розвантаження для них є релаксація.
Особливості дієти по 2 групі крові
Дієта по 2 групі крові – це практично повне виключення з раціону м’ясо-молочних продуктів. В ідеалі це дієта вегетаріанська.
Рекомендується | Нейтрально | Слід уникати |
Найбільшу користь здоров’ю власника 2 групою крові принесе відмова від м’ясних продуктів. У цьому випадку знижуються ризики серцево-судинних і навіть онкологічних захворювань, яким схильні люди з цією групою крові. | ||
Курятина, курчата, м’ясо індички. | Яловиче м’ясо, телятина, свинина (шинка, печінка, серце), гусяче та качине м’ясо, баранина, кролятина, а також будь-яка дичина. | |
Риба та морепродукти | ||
Короп, жовтий і сріблястий окунь, скумбрія, сардина, райдужна форель, кумжа (озерна форель), тріска, сиг, лососеві, виноградний равлик. | Морський та кам’яний окунь, корюка, тунець, осетер, щука. | Анчоус, оселедець у будь-якому вигляді, білуга, палтус, камбала, вугор, копчений лосось, пікша, зубатка, смугастий лаврак (окунь), прісноводний рак, омар, краб, креветка, восьминіг, кальмар, рибна ікра. |
Молочна дієта При такій дієті необхідно уникати продуктів із незбираного молока. Річ у тому, що кров 2 групи сприймає галактозу – молочний моносахарид, – як антиген, і виробляє проти неї антитіла, внаслідок чого лактоза не засвоюється організмом, відкладаючись у вигляді жиру. | ||
Соєве молоко та сир тофу. | Козяче молоко та сир з нього, кефір, йогурт, сир Моцарела, плавлений сир. | Знежирене та незбиране молоко, молочна сироватка, пахта, сир, вершкове масло, морозиво, молочний шербет, м’який сир, блакитні сири, Камамбер, Брі, Гауда, Проволоне, Едамський, Ементаль, Чедер, Пармезан. |
Жири за такої дієти | ||
Оливкова та лляна олії. | Олія з ріпаку, риб’ячий жир. | Кукурудзяна, арахісова, кунжутна та бавовняна олії. |
Насіння та горіхи | ||
Гарбузове насіння і арахіс з усіма його похідними. | Насіння соняшника, кунжут, фундук, волоські та кедрові горіхи, мигдаль та їх похідні, їстівні каштани, мак. | Фісташки, кеш’ю та американські (бразильські) горіхи. |
Бобова дієта | ||
Квасоля плямиста, промениста або незграбна, коров’ячий горох (вігна китайська), сочевиця, червона соя, чорні боби. | Зелений горошок, нохут (білий горох), біла квасоля, стручки квасолі та гороху. | Турецький горох (нут), лімська (місяцеподібна) квасоля, боби тамаринд, темні, мідні та червоні боби. |
Злаки та крупи | ||
Гречка та амарант | Кукурудзяне борошно та пластівці з кукурудзи, вівсяна крупа та борошно з неї, вівсяні висівки, спельта (рід пшениці), рисові висівки, ячмінь, рис бурий, шліфований. | Пшеничні висівки та пророщена пшениця. |
Борошняна дієта | ||
Житнє, гречана, вівсяна та рисова мука.Хліб із пророслої пшениці, рисові коржики. | Борошно із пророслої пшениці, зі спельти, ячмінне борошно. Житній хліб, пшоняний хліб і бублик, хліб зі спельти, хлібці з вівсяних висівок, тортилья (кукурудзяні коржики), хліб без клейковини. | Високо сортове і першосортне, а також цілозернове борошно пшеничне. Високо протеїновий хліб, зерновий хліб з різних злаків, булочки з пшеничних висівок, пшенична маца і бублик, пшеничний хліб, пшеничний хліб з цілозернового борошна. |
Овочева дієта | ||
Будь-яка листова капуста, капуста броколі та кольрабі, бурякове бадилля. Цибуля, часник, морква, петрушка, пастернак, хрін, цикорій, турнепс, гарбуз пепо, шпинат, салат ескаріоль, артишок, топінамбур. | Гриб глива, цвітна та брюссельська капуста, огірки, буряк, редька, кукурудза, оливки, ріпак, цибуля порей, коріандр, рукола, латук, селера, спаржа, гарбуз, бруква, цукіні, авокадо. | Томати, білокачанна, червонокачанна та пекінська капуста, картопля, печериці, баклажани, овочевий перець зелений, жовтий і холопеньо, стручковий перець, лімська місячна квасоля, чорні оливки, бульби ямсу. |
Фруктова дієта | ||
Абрикос, слива, чорнослив, грейпфрут, лимон, ананас, вишня, ожина, чорниця, брусниця, журавлина, лохина, родзинки, інжир. | Груша, яблуко, персик, ківі, хурма, кавун, мускусна диня, гранат, виноград, полуниця, суниця, малина, смородина, аґрус, бузина, фінік. | Апельсин, мандарин, банан, диня Канталупа, манго, папая, кокос, ревінь. |
Соки та напої | ||
Соки: морквяний, селери, абрикосовий, ананасний, грейпфрутовий, сливовий та чорної вишні. Вода зі свіжим лимонним соком (половина лимона на склянку води). Зелений чай, чорна кава, червоне вино. сінний, ехінацея, женьшень. | Соки: яблучний, журавлинний, виноградний, капустяний, огірковий, а також соки з інших овочів, крім томатного. Сидр та біле вино. Трав’яні настої: м’ята перцева і кучерява, грицики, мати-й-мачуха, кульбаба, петрушка, бруньки берези, кора дуба, липа, бузина, деревій, чебрець, шавлія, листя суниці та малини, хміль, тутові ягоди, алзин , жовтокорінь, тирлич, сенна, шоломник, корінь Донг-квай, коров’як, корінь лакриці, шандра,. | Соки: апельсиновий, папаї та томатний. Слабоалкогольні напої та пиво, столові мінеральні та фруктові газовані води, чай чорний. Трав’яні настої: Кукурудзяне рильце (кукурудзяний шовк), щавель, ревінь, кайєнський перець, конюшина, котяча м’ята (котівник котячий). |
Спеції, прянощі та приправи | ||
Часник, імбир, гірчиця, японська паста, соєвий соус, чорна патока меляса, ячмінний солод. | Кріп, петрушка, базилік, каррі, куркума, шафран, коріандр, кмин, запашний перець, шавлія, чебрець, гвоздика, аніс, естрагон, розмарин, кервель, мускатний горіх, хрін, паприка, сіль, червоні та бурі водорості, агар-гар, винний камінь, соління та маринади, м’ята, бергамот, кориця, ваніль, материнка, кардамон, кленовий та кукурудзяний сироп, крохмаль, мед, рисовий сироп, цукровий пісок, коричневий цукор, шоколад, джем. | Оцет, перець горошок, перець кайєнський, перець мелений (білий, чорний і червоний), каперси, кетчуп, майонез, желатин. |
Вітаміни мінерали та харчові добавки | ||
Вітаміни В, С, Е, залізо, селен, кальцій, цинк, хром, біфідобактерії. | Інші вітаміни, крім А. | Вітамін А. Краще його отримувати із продуктів. |
Таким чином, найкорисніша їжа при 2 групі крові – це рослинна (вегетаріанська дієта), і переважно у сирому вигляді. Якщо Тобі складно виключити з раціону м’ясо, краще обмежитися нежирним м’ясом птиці. Молочні та бобові продукти погіршують обмін речовин, тому їх також необхідно скоротити в дієтичному раціоні.