Дієта для вагітних по триместрах: правильне харчування

Дієта для вагітних по триместрах Вагітність та пологи

Збалансоване харчування під час вагітності – запорука здоров’я жінки, нормального розвитку дитини й оптимального набору ваги. Кожен з триместрів має свої особливості, виникає більша потреба в отриманні тих чи інших вітамінів та мікроелементів.

Дотримання певної рекомендацій щодо харчування під час вагітності допоможе уникнути проблем з нирками, затримки води в організмі, уникнути печії, полегшити дисбактеріоз, які часто є неприємними супутниками у другому-третьому триместрах.

Як правильно харчуватися, щоб забезпечити себе і майбутню дитину всім необхідним і виглядати красивою і з хорошим настроєм, читайте далі.

Яким має бути харчування жінки у першому триместрі вагітності?

З чим зіткнеться жінка? – Нестандартними смаками, переваги в бік занадто гострого і солоного, або навпаки – солодкого. Токсикоз – перші неприємності, які заставляють дотримуватись певного режиму харчування. Жінки інколи зловживають чипсами, газованою водою, різна швидкоїжа з гострими смаками, або їдять багато печива, цукерок та шоколаду.

Це величезна помилка. Замість повноцінного білка і вітамінів крихітний малюк отримує дози канцерогенів, ароматизаторів і незрозумілих хімічних добавок. Організм жінки й так знаходиться в режимі стресової ситуації, а на тлі неправильного харчування стан тільки погіршується. Можуть з’явитися алергічні висипання, зайва вага, посилитись нудота.

Слід зазначити, що квашена капуста і солоні огірки якщо є охота можна споживати, але в незначних кількостях. Вони навіть корисні, якщо ними не зловживати.

У першому триместрі особливо необхідні фолієва кислота та йод, а також білкові продукти. Фолієва кислота сприяє правильному формуванню нервової системи дитини, а з дефіцитом йоду люди зустрічаються у 80 %. Тому, щоб правильно функціонувала щитоподібна залоза у матері, додаткова потреба у йоді необхідна як під час вагітності, так і в період грудного вигодовування. Фолієву кислоту природного походження можна отримати з бобових, гречаної каші, яловичини, зелені. Йод міститься у морській солі, морепродуктах та гречці також.

Зразковим меню для першого триместру може бути наступне:

  • Сніданок: овочевий салат з олією або йогуртом; або фруктове смузі з вівсяними пластівцями, сік, або чай. Можуть підійти сирники з перетертими ягодами.
  • Під полуденок: вівсяна каша з яблуком і горіхами; гречана або рисова каша з запеченим м’ясом (риба, яловичина, індичатина, печінка)
  • Обід: овочевий суп, омлет з овочами;
  • Підвечірок: салат овочевий або фруктовий. Тушковані овочі з макаронами, або хлібом.
  • Вечеря: молочний коктейль; молочна каша; яблуко, банан, або інші фрукти.

Їсти потрібно незначними порціями, розміром з кулачок, але частіше, продукти урізноманітнювати кожен день. Так менше відчуватиметься голод і нудота, а організм отримає всі необхідні речовини. Якщо хочеться шоколаду, то 2-3 кубики не зашкодять. Зниженню токсикозу у вагітних сприяють продукти з високим вмістом вітаміну В, аскорбінової кислоти. Вони нормалізують роботу печінки. Якщо хочеться кислого, зробіть собі лимонад, з’їжте ківі, грейпфрут, кисле яблуко, або 100 г квашеної капусти.

Заборона: пити алкогольні напої, каву, міцні чаї, газовані напої.

Харчування під час другого триместру. Яким воно має бути?

Під час другого триместру у дитини формується кісткова тканина, розвиваються всі внутрішні органи, і апетит у жінки помітно зростає. Зростає і вага – майже по 500 г щотижня. У меню повинні бути присутніми джерела кальцію, заліза, вітаміну D3, продукти для запобігання запорів, а також всі білкові продукти.

Часто буває запаморочення, судоми в ногах, які свідчать про залізодефіцитну анемію. Для боротьби з запорами показані овочі та фрукти з високим вмістом клітковини, наприклад, відварений буряк, сира морква, сухофрукти, печені яблука, гарбуз, а також кефір, нежирний йогурт. Прекрасними джерелами кальцію є якісні молочні продукти, коровий сир, твердий сир, кефір, молоко. Досить заліза можна отримати з м’яса індички, морепродуктів, брюссельської капусти, сухофруктів, гречки.

Якщо спостерігаються набряки в ногах, то від всього кислого, гострого, соленого, смаженого, прийдеться відмовитись, яким би сильним бажання їсти таку їжу не було.

Зразкове меню у другому триместрі:

  • Сніданок: сирна запіканка з морквою і ягодами; сирники, налисники з сиром та сухофруктами.
  • Під полуденок: салат з овочами, каша кукурудзяна, гречана, пшоняна;
  • Обід: риба, або м’ясо, з гречаною кашею, помідор, солодкий перець;
  • Підвечірок: персик, або банан, чи інший фрукт та йогурт;
  • Вечеря: мюслі на молоці.

Харчування у третьому триместрі вагітності.

У третьому триместрі органи дитини сформовані й удосконалюються, дитина активно росте і набирає вагу, формується жирова тканина. Жінка також може посилено набирати у вазі, що не дуже бажано.

Щоб печінка і нирки не перевантажувати, слід стежити за вмістом солі, жиру, екстрактивних речовин в стравах. Вегетаріанські супи, легкі салати, запечені овочі, пісне м’ясо – все це допоможе правильно харчуватись.

Жирної їжі потрібно вживати небагато: незначна кількість вершкового масла, оливкової олії чи соняшникової звісно дозволяється.

Зайвий цукор організму теж не потрібен. Від рафінованого цукру, швидких вуглеводів з білого хліба необхідно відмовитися. Зрозуміло, що і ковбасні вироби промислового виробництва не повинні бути присутніми в здоровому раціоні, який покликаний забезпечувати потреби відразу двох осіб.

Орієнтовне меню для третього триместру:

  • Сніданок: овочевий омлет, житній хліб, нежирний сир; сирники та сік; фруктове смузі
  • Під полуденок: фруктовий салат з оливковою олією, вівсянка; або овочі гриль з м’ясом;
  • Обід: овочевий суп, бульйон з дієтичним м’ясом;
  • Підвечірок: сирна запіканка з ягодами;
  • Вечеря: морепродукти з салатом.
Оцініть статтю