Збалансоване харчування під час вагітності – запорука здоров’я жінки, нормального розвитку дитини й оптимального набору ваги. Кожен з триместрів має свої особливості, виникає більша потреба в отриманні тих чи інших вітамінів та мікроелементів.
Дотримання певної рекомендацій щодо харчування під час вагітності допоможе уникнути проблем з нирками, затримки води в організмі, уникнути печії, полегшити дисбактеріоз, які часто є неприємними супутниками у другому-третьому триместрах.
Як правильно харчуватися, щоб забезпечити себе і майбутню дитину всім необхідним і виглядати красивою і з хорошим настроєм, читайте далі.
Яким має бути харчування жінки у першому триместрі вагітності?
З чим зіткнеться жінка? – Нестандартними смаками, переваги в бік занадто гострого і солоного, або навпаки – солодкого. Токсикоз – перші неприємності, які заставляють дотримуватись певного режиму харчування. Жінки інколи зловживають чипсами, газованою водою, різна швидкоїжа з гострими смаками, або їдять багато печива, цукерок та шоколаду.
Це величезна помилка. Замість повноцінного білка і вітамінів крихітний малюк отримує дози канцерогенів, ароматизаторів і незрозумілих хімічних добавок. Організм жінки й так знаходиться в режимі стресової ситуації, а на тлі неправильного харчування стан тільки погіршується. Можуть з’явитися алергічні висипання, зайва вага, посилитись нудота.
Слід зазначити, що квашена капуста і солоні огірки якщо є охота можна споживати, але в незначних кількостях. Вони навіть корисні, якщо ними не зловживати.
У першому триместрі особливо необхідні фолієва кислота та йод, а також білкові продукти. Фолієва кислота сприяє правильному формуванню нервової системи дитини, а з дефіцитом йоду люди зустрічаються у 80 %. Тому, щоб правильно функціонувала щитоподібна залоза у матері, додаткова потреба у йоді необхідна як під час вагітності, так і в період грудного вигодовування. Фолієву кислоту природного походження можна отримати з бобових, гречаної каші, яловичини, зелені. Йод міститься у морській солі, морепродуктах та гречці також.
Зразковим меню для першого триместру може бути наступне:
- Сніданок: овочевий салат з олією або йогуртом; або фруктове смузі з вівсяними пластівцями, сік, або чай. Можуть підійти сирники з перетертими ягодами.
- Під полуденок: вівсяна каша з яблуком і горіхами; гречана або рисова каша з запеченим м’ясом (риба, яловичина, індичатина, печінка)
- Обід: овочевий суп, омлет з овочами;
- Підвечірок: салат овочевий або фруктовий. Тушковані овочі з макаронами, або хлібом.
- Вечеря: молочний коктейль; молочна каша; яблуко, банан, або інші фрукти.
Їсти потрібно незначними порціями, розміром з кулачок, але частіше, продукти урізноманітнювати кожен день. Так менше відчуватиметься голод і нудота, а організм отримає всі необхідні речовини. Якщо хочеться шоколаду, то 2-3 кубики не зашкодять. Зниженню токсикозу у вагітних сприяють продукти з високим вмістом вітаміну В, аскорбінової кислоти. Вони нормалізують роботу печінки. Якщо хочеться кислого, зробіть собі лимонад, з’їжте ківі, грейпфрут, кисле яблуко, або 100 г квашеної капусти.
Заборона: пити алкогольні напої, каву, міцні чаї, газовані напої.
Харчування під час другого триместру. Яким воно має бути?
Під час другого триместру у дитини формується кісткова тканина, розвиваються всі внутрішні органи, і апетит у жінки помітно зростає. Зростає і вага – майже по 500 г щотижня. У меню повинні бути присутніми джерела кальцію, заліза, вітаміну D3, продукти для запобігання запорів, а також всі білкові продукти.
Часто буває запаморочення, судоми в ногах, які свідчать про залізодефіцитну анемію. Для боротьби з запорами показані овочі та фрукти з високим вмістом клітковини, наприклад, відварений буряк, сира морква, сухофрукти, печені яблука, гарбуз, а також кефір, нежирний йогурт. Прекрасними джерелами кальцію є якісні молочні продукти, коровий сир, твердий сир, кефір, молоко. Досить заліза можна отримати з м’яса індички, морепродуктів, брюссельської капусти, сухофруктів, гречки.
Якщо спостерігаються набряки в ногах, то від всього кислого, гострого, соленого, смаженого, прийдеться відмовитись, яким би сильним бажання їсти таку їжу не було.
Зразкове меню у другому триместрі:
- Сніданок: сирна запіканка з морквою і ягодами; сирники, налисники з сиром та сухофруктами.
- Під полуденок: салат з овочами, каша кукурудзяна, гречана, пшоняна;
- Обід: риба, або м’ясо, з гречаною кашею, помідор, солодкий перець;
- Підвечірок: персик, або банан, чи інший фрукт та йогурт;
- Вечеря: мюслі на молоці.
Харчування у третьому триместрі вагітності.
У третьому триместрі органи дитини сформовані й удосконалюються, дитина активно росте і набирає вагу, формується жирова тканина. Жінка також може посилено набирати у вазі, що не дуже бажано.
Щоб печінка і нирки не перевантажувати, слід стежити за вмістом солі, жиру, екстрактивних речовин в стравах. Вегетаріанські супи, легкі салати, запечені овочі, пісне м’ясо – все це допоможе правильно харчуватись.
Жирної їжі потрібно вживати небагато: незначна кількість вершкового масла, оливкової олії чи соняшникової звісно дозволяється.
Зайвий цукор організму теж не потрібен. Від рафінованого цукру, швидких вуглеводів з білого хліба необхідно відмовитися. Зрозуміло, що і ковбасні вироби промислового виробництва не повинні бути присутніми в здоровому раціоні, який покликаний забезпечувати потреби відразу двох осіб.
Орієнтовне меню для третього триместру:
- Сніданок: овочевий омлет, житній хліб, нежирний сир; сирники та сік; фруктове смузі
- Під полуденок: фруктовий салат з оливковою олією, вівсянка; або овочі гриль з м’ясом;
- Обід: овочевий суп, бульйон з дієтичним м’ясом;
- Підвечірок: сирна запіканка з ягодами;
- Вечеря: морепродукти з салатом.