Чим небезпечна анемія під час вагітності та як підняти гемоглобін?

Чим небезпечна анемія під час вагітності Вагітність та пологи

Анемія, або ж низький рівень гемоглобіну, часто виникає у жінок в період вагітності. Простими словами зменшується в крові кількість кров’яних червоних тілець, які постачають кисень до клітин всіх органів, та до плода під час вагітності. Саме тому вагітна жінка здає перед кожним візитом до гінеколога здає загальний аналіз крові, щоб визначити рівень гемоглобіну, та інших показників.

Вагітній жінці необхідно з певною періодичністю віддавати кров на аналізи, щоб фахівці могли вчасно помітити будь-які зміни в її складі і попередити розвиток хвороби.

Чим небезпечна анемія для вагітної жінки і плоду?

Найчастіше анемія появляється через 3-4 місяці після зачаття дитини, тобто у другому триместрі, а пік її розвитку настає під кінець вагітності – у третьому триместрі. Причина, по якій дане захворювання часто зустрічається у вагітних, полягає в великій потребі заліза як організму мами, так і дитини, що розвивається.

Якщо не прийняти мір для підвищення гемоглобіну до рекомендованих показників, оскільки можуть виникнути ускладнення, такі як:

  • Пізній токсикоз, який виникає в середині другого триместру вагітності.
  • Підвищується ризик передчасних пологів. Це відбувається через погане згортання крові, яке появляється внаслідок анемії.
  • Порушується процес розвитку плоду через нестачу кисню і інших компонентів, які вкрай необхідні для клітин і тканин. У дитини може розвинутися кисневе голодування, що може негативно вплинути на розвиток органів.
  • Дитина може після народження мати слабкий імунітет, бути більше схильною до різних захворювань.
  • При анемії 1-2 ступеня жінка відчуватиме слабкість, часті запаморочення, часті задишки, сонливість і стомлюваність. Також може почати випадати волосся, сухою стане шкіра та можуть розшаровуватись нігті.
  • Знижується тонус м’язів;
  • Змінюються смакові уподобання: хочеться спробувати на смак крейду, вапно, сиру землю, яблука і т. д.

Як попередити анемію та підняти гемоглобін під час вагітності?

Щоб запобігти раціон розвитку анемії у вагітних жінок, їм в першу чергу необхідний правильний і збалансований харчування. Для цього необхідно вживати продукти, які містять залізо та білки тваринного походження.

як підняти гемоглобін

Перші позиції займають наступні продукти: печінка, м’ясо телятини, інші види м’яса також (свинина, баранина і птиця), молочні продукти : молоко, сир, сметана. Також обов’язково збільшити споживання овочів і фруктів, бажано в сирому вигляді. Найбільш корисними для вагітних є морква, буряк червоний, яблуко, капуста, помідор, болгарський перець і інші.

Неправильне харчування – перша причина анемії!

Часто у другому триместрі гінекологи рекомендують приймати препарати на основі заліза, кальцію, які задовольняють потреби організму матері та дитини в корисних мікроелементах. Окрім того, залізо засвоюється організмом значно краще, ніж те, яке міститься в продуктах харчування.

Оцініть статтю