Огірок – низькокалорійний овоч, який містить безліч цінних поживних речовин, серед яких вітамін С, бета-каротин, марганець, флавоноїди, лігніни і трітерпени, що мають антиоксидантні і протизапальні властивості. Крім того, насіння цієї рослини багаті мінералами, зокрема кальцієм. Але це не всі корисні властивості огірка.
Основні корисні властивості огірка для людського організму
Шкіра
Нанесення подрібнених огірків на шкіру має охолоджуючу і заспокійливу дію, зменшує запалення, набряк і подразнення. Щоб впоратися з ранковими набряками під очима і пом’якшити наслідки сонячних опіків, на уражені ділянки шкіри рекомендують покласти шматочки свіжих огірків. На думку фахівців, регулярне вживання овочів в цілому пов’язано зі здоровим кольором обличчя, а попередні дослідження показали, що огірки обґрунтовано використовують для запобігання утворень зморшок і омолодження шкіри.
Кістки
Огірок є джерелом вітаміну К. За даними Медичного центру Мерілендського університету (США), даний вітамін важливий для здоров’я кісток. Вчені довели, що вживання вітаміну К може знизити ризик переломів, оскільки він спільно з вітаміном D бере участь в підвищенні щільності кісток і позитивно впливає на обмін кальцію в організмі.
Читайте також: Як зміцнити нігті? – Ефективні народні засоби
Травна система
Квашені огірки містять корисні бактерії, що сприяють здоровому травленню і нормалізації мікрофлори кишковика. Але це стосується тільки домашніх огірків.
Мозок
Огірки містять флавоноїд візетін, пов’язаний із захистом нервових клітин, поліпшенням пам’яті і зниженням ризику розвитку хвороби Альцгеймера, що є ще однією причиною доповнити свій раціон цим продуктом.
Ризики вживання
Ризик вживання огірків пов’язаний перш за все з пестицидами, які можуть накопичуватися в цьому овочі. Крім того, огірки є популярним компонентом дієт для схуднення, оскільки містять мало калорій і велику кількість води. Вченими доведено, що інтенсивне вживання води здатне зменшити масу тіла. Однак фахівці застерігають від надмірного вживання огірків з метою схуднення, оскільки це може негативно відбитися на м’язовій масі.