Кава – підбадьоруючий напій, який багатьом людям дає можливість прокинутись зранку, отримати насолоду від його незрівнянного смаку. Справжні «каво мани» можуть випити 5 горняток кави за день і кажуть, що замість крові у них по судинах тече кава. Звісно, це жарт, проте настає момент у житті жінки, коли вона готується до материнства. Вона цікавиться тим, чи не зашкодять її майбутній дитині продукти, які входили в щоденний раціон, від чого потрібно відмовитись? Що робити вагітним жінкам з кавою, яку вони звикли пити зранку та протягом дня, адже над питанням її користі та шкідливості думки розходяться дотепер?
Властивості кави
Кава містить кофеїн, який збуджує нервову систему, через що, власне, після філіжанки натуральної міцної кави людина відчуває приплив енергії, пропадає сонливість. Кофеїн під час вагітності збуджує не тільки нервову систему жінки, але й впливає на ЦНС плоду.
Кава також частково зневоднює організм, прискорюючи роботу нирок. Крім того, кофеїн має властивість підвищувати артеріальний тиск (який у деяких вагітних часто «підскакує»). Кава також може підвищувати кислотність у шлунку, викликати печію, та «вимиває» з організму кальцій та інші корисні мікроелементи.
Вчені ще не знайшли однозначної відповіді на питання, в якому триместрі кава найбільш не рекомендована. Одні лікарі впевнені, що кава особливо шкідлива в перші тижні вагітності, коли формується ЦНС та закладаються органи плоду, інші – стверджують, що потрібно відмовитись від цього напою в другому триместрі, коли особливо організму матері та дитини потрібен кальцій, а треті – на останніх тижнях вагітності, стверджують, що нервова система дитинки чутлива найбільше перед пологами.
Яка кава краще, розчинна чи натуральна заварна?
Якщо користь (навіть для вагітної) натуральної кави ще можна довести, то доводити корисність розчинної кави не візьметься жоден лікар.
Цей напій популярний через приємний смак і швидкість приготування. Проте розчинну каву можна назвати фастфудом, і склад її викликає дуже багато запитань. Скажімо, чи багато в такій каві … самої натуральної кави? В більшості представлених на полицях магазинів розчинних кавових напоїв містять у лише 15% натуральної кави, решта компонентів – «хімія».
Тому кожна вагітна має сама замислитись над доцільністю вживання даного напою під час вагітності.
Чи варто пити каву без кофеїну під час вагітності?
Кава без кофеїну – не означає, що вона є безпечною і не впливає ніяким чином на плід під час вагітності. Щоб отримати зерна без кофеїну, кофеїнові зерна «проходять» хімічну обробку. В результаті ніхто не дасть стовідсоткової гарантії, що вони будуть повністю «чистими» від кофеїну, та до того ж не «збагатяться» новими речовинами, які не зовсім корисні під час вагітності.
Так чи можна вагітним каву в незначній кількості?
Буває, що жінка з пониженим тиском до вагітності і дня не могла прожити без кави, а організм, до речі звикає до отримання дози кофеїну і під час вагітності може появитися справжня ломка. У вагітної часто може паморочитися, голова боліти, а медикаменти також не дуже добре приймати.
Як бути в такій ситуації? Можна обрати кілька варіантів:
Спробувати натуральну каву замінити ячмінним напоєм курземе, який нагадує смак кави, проте не становить загрози розвитку плода, а навпаки – корисний. Також какао на молоці чи воді – хороша альтернатива звичайній каві, проте ним також не варто зловживати. Якщо ніяк не смакують курземе та какао, приготуйте собі натуральну неміцну каву з молоком та цукром. Проте пити її потрібно не на голодний шлунок і обмежитись однією філіжанкою на день.
Доречі! Кофеїну багато також в чаї (як чорному, так і зеленому), чорному шоколаді. Вони здатні підняти тиск та допомогти проснутися зранку.