Різдво — це не тільки світле і добрий свято, що об’єднує всіх членів сім’ї в теплій душевній атмосфері, але й день дотримання традицій. У національних кухнях, особливо європейських, обов’язково є рецепти пирогів і десертів до різних релігійних свят. Давайте розглянемо технологію приготування англійського різдвяного кексу, що складається з величезної кількості цукатів, сухофруктів і прянощів.
У той же час, зміст бісквіта в ньому зводиться до мінімуму, тому любителі солодощів вважають таку десертну випічку — суцільною насолодою.
В Англії 17 століття приготування подібних ритуальних страв вважалося проявом язичництва, з яким активно намагався боротися вождь англійської революції — Олівер Кромвель. Звичайно, у нього так нічого й не вийшло. Різдвяний кекс з цукатами і спеціями вважається головним символом Різдва для жителів більшості європейських країн. У пострадянських республіках приготування такого десерту втратило свою силу. Також в наших краях ще можна зустріти сім’ї, що займаються випічкою пряникових чоловічків і житніх колядок, але немає єдиного національного блюда, об’єднуючого сім’ю перед торжеством. В Англії таке блюдо є, і воно все ще вшановується як символ Різдва.
Традиційна випічка на Різдво
Інгредієнти
- Цукати — 250 г
- Сухофрукти (курага, родзинки, вишня, цедра лимона) — 250 г
- Мигдаль — 150 г
- Ром (віскі, лікер, коньяк) — 100 мл
- Борошно — 100 г
- Масло вершкове — 200 г
- Яйця курячі — 4 шт.
- Цукор коричневий — 200 г
- Розпушувач тіста — 1 ч. л.
- Спеції (кориця, мускатний горіх, гвоздика) — 0,5 ч.л.
Приготування традиційної випічки на Різдво
- Головною особливістю приготування різдвяного кексу з цукатами є процедура настоювання, складова як мінімум 6 тижнів. Жодна інша випічка не вимагає стільки додаткового часу перед подачею на святковий стіл. Якщо повністю дотримуватися традицій, англійський різдвяний кекс стане тільки смачніше, духмяний і соковитіше. А щоб смак став ще більш насиченим, коровай протягом усього часу настоювання додатково просочують алкоголем. Для отримання солодкуватого присмаку краще додавати ром, а для додання більшого аромату — віскі.
- Беремо курагу, темні або (і) світлі родзинки, цедру апельсина, вишню (будь-які сухофрукти на Ваш смак) і подрібнюємо на рівні шматочки за розміром самого маленького фрукта. Те ж саме робимо з цукатами (можна додати сік від одного апельсинчика).
- Всі фрукти перемішуємо в окремій мисці, додаємо 100 мл алкоголю (ром або віскі) і знову перемішуємо.
- триману суміш перекладаємо в скляну банку і закриваємо кришкою. Бажано настоювати начинку протягом 6 діб, але якщо у Вас катастрофічно не вистачає часу на цю процедуру, то досить і одного дня.
- У період настоювання банку періодично струшуємо, коли бачимо, що рідина починає осідати на дні.
- Скупчення рідини може привести до набухання фруктів, а вони повинні в першу чергу приємно пахнути — і стати масляної консистенції.
- Після просочення начинки алкоголем дістаємо її з банки, обвалюють у борошні і чекаємо повного висихання фруктових шматочків.
- Мигдальні горішки (60-70 г) очищаємо і подрібнюємо до стану дрібної крихти.
- Збиваємо масло (200 г) з цукром (150 г) міксером, поки маса не побіліє. Далі, не припиняючи роботу міксера, додаємо послідовно яйця і продовжуємо збивати масу до загусання.
- Просіваємо борошно, змішуємо її з розпушувачем. Половину борошна всипаємо в солодку яєчно-масляну масу, а також додаємо туди коричневий цукор (50 г), мигдалеву крихту і все добре перемішуємо.
- Розтираємо корицю, гвоздику і мускатний горіх. Отриману суміш додаємо в тісто разом з борошном, і поступово змішуємо наші цукати.
- Беремо форму з високими бортиками (тісто буде підніматися під час випічки приблизно на третину) і змащуємо її маслом. Краще використовувати пекарській папір. Буде чудово, якщо у Вас в наявності є силіконова форма: в ній і процес готування відбувається швидше, і застеляти нічим не потрібно.
- Зверху прикрашаємо кекс цілим мигдалем, що залишився. Розігріваємо духовку до 160-170°C, ставимо туди форму і запікаємо приблизно 90 хвилин. Готовність можна легко перевірити сірником або інший дерев’яною паличкою.
- Щоб отриманий кекс не кришився, загортаємо його в фольгу (разом з формою) до наступного дня. На наступний день або ранок дістаємо десерт з форми, старанно загортаємо в папір для випічки, фольгу і поміщаємо в целофан.
- Для зберігання різдвяного кексу вибираємо прохолодне, сухе і темне місце. Для більшої насиченості і аромату протягом 6 тижнів зберігання періодично змащуємо всі краю кексу алкоголем, знову щільно упаковуючи його.
При подачі страви до столу можна прикрасити його білою глазур’ю, збивши яєчні білки з цукровою глазур’ю. Ось такий англійський різдвяний кекс з цукатами може прикрасити Ваш стіл на Різдво! Тільки на перший погляд здається, що процес приготування є трудомістким, а насправді, — це доставить Вам тільки радість!
Порада: Масло і яйця рекомендується дістати з холодильника заздалегідь, щоб вони досягли кімнатної температури.
Якщо форма для випікання кругла, то необхідно зробити в середині тіста поглиблення, щоб пиріг залишився рівним в процесі підйому.