У абхазької кухні багато страв, де для приготування використовуються молочні продукти і крупи: кукурудза, пшоно (чумиза). Це обумовлено тим, що абхази здавна займалися землеробством і скотарством. Даний кулінарний рецепт – Ахудзрца – суп з пшона, привезений мною з чергової поїздки на південь, підійде як для дітей, так і для всіх любителів молочної кухні. Така їжа виходить цілком дієтичною.
Інгредієнти:
- Пшоно – 100 гр.
- Вода – 2,5 склянки
- Молоко (в ідеалі – незбиране) – 3 склянки
- Цукор, сіль
Рецепт приготування Ахудзрца
Переберіть пшоно, промийте, разів п’ять чи шість, перетираючи рукою, так як частенько у магазинах продають дуже забруднену крупу. Залийте холодною водою і залиште на годину-півтори, щоб пшоно разбухло.
Потім відкинемо крупу на сито та засипаємо в киплячу воду. Солити воду (як багато хто звик робити) не потрібно!
Варимо до повної готовності (не забувайте періодично знімати піну).
У зварену крупу вливаємо підігріте молоко і додаємо на свій смак цукор і сіль. Гарненько все перемішуємо і даємо нашому супу ще поваритися хвилин п’ять – сім.
Вимкнувши вогонь, накриваємо суп і даємо настоятися.
Якщо хочете, то можете додати в суп вершкового масла.
Смачного!