Бісквітне тісто можна по праву вважати королем десертів! На основі бісквіта можна приготувати тисячі різних тортів, тістечок, запіканок тощо. Усе, на що тільки наважиться ваша фантазія, здатний втілити бісквіт. Люблять його за надзвичайно повітряну текстуру, шматочки просто тануть у роті. Навіть без будь-яких доповнень (крем, просочення, начинка) бісквіт прекрасний!
Існує безліч рецептів приготування бісквітного тіста. Але багатьом господиням не піддаються ніякі рецепти. Вони скаржаться, що тісто не підіймається, що бісквіт сухий або навіть гумовий. Після кількох спроб ці жінки змушені визнати, що їм не судилося готувати смачний бісквіт. Але це зовсім не так! Правильний бісквіт може приготувати кожна, потрібно лише знати кілька простих правил.
У цій статті розглянуто найпоширеніші помилки під час приготування бісквітного тіста. Оскільки рецептів багато, ці правила стосуються лише класичного способу приготування, коли окремо збивають білки та жовтки, додають борошно і цукор. Цей рецепт є найбільш популярним серед кулінарів. Давайте ж дізнаємося, які 5 правил забезпечать нам ніжний, красивий, рум’яний бісквіт.
5 основних правил приготування бісквіта
- Дуже важливо правильно збити яйця. Відокремити білки від жовтків потрібно так, щоб у білки не потрапило жодного грама жовтка. В іншому разі білки просто не зіб’ються до потрібної консистенції. Для жовтків зворотна ситуація не принципова. Найкраще збиваються жовтки кімнатної температури, а білки холодними. Щоб отримати добре збиті жовтки, їх збивають із цукром. У білки можна додати маленьку дрібку солі або краплю лимонного соку. Тоді ваші білки зіб’ються в красиву, стійку, повітряну піну. Білки можна вважати правильно збитими, коли посуд, у якому ви збивали, можна буде перевернути догори дном, а білки залишаться на місці. Ще одне правило, що стосується збивання білків: посуд, у який ви вливаєте білки, має бути ідеально чистим і сухим. Навіть найменша крапля води або жиру може нашкодити.
- Не забувайте просіювати борошно. Це правило може здаватися простим, але нехтувати ним не можна. Просіяне борошно дасть більше легкості тісту, наситить його додатковим повітрям.
- Вмішуйте білки в суміш жовтків, цукру та борошна правильно. Не повинно бути хаотичних рухів, немов ви мішаєте салат. Ложка рухається плавно, знизу вгору, не руйнуючи бульбашки повітря, які ви зробили, коли збивали білки. Саме за рахунок білків бісквіт стає таким пишним.
- Після замісу тіста одразу розпочинайте випікання бісквіта. Це також пов’язано зі структурою білків, щоб вони не встигли опасти. Форму неодмінно потрібно змастити вершковим маслом. Змащуйте не просто дно, а й бортики до самого верху. Якщо змастити борти не досить високо, то бісквіт просто зупинить свій ріст у тому місці, де закінчилося масло. А вам це не потрібно.
- Ставити форму з тістом можна тільки в уже заздалегідь розігріту духовку. У тіста немає часу чекати, поки духовка розігріється. Температура має бути приблизно 180 градусів, не більше. Інакше бісквіт одразу схопиться скоринкою і погано підніметься. Одне з найголовніших правил у випіканні бісквіта: не можна відчиняти дверцята духовки перші 25-30 хвилин. Через перепад температур бісквіт опаде.
Спробуйте спекти бісквіт, дотримуючись цих простих правил. Будьте впевнені, що все у вас вийде!