Як засолити скумбрію (простий рецепт)

Як засолити скумбрію Кулінарія

Скумбрія є не тільки смачною рибою, а ще й дуже корисною. Велика кількість білка, що міститься в даній рибі, легко засвоюється, наявні жирні кислоти сприяють підвищенню імунітету, сприятливо впливають на клітини організму та мають антиоксидантну дію. Попри те, що ця риба зарахована до жирних сортів, вона є дієтичною (200 ккал/100 г).

Солона скумбрія має надзвичайну популярність – ніжна риба з приємним смаком стане родзинкою святкового столу, відсутність дрібних кісток значно полегшить процес вживання. Купити засолену рибу можна і в магазині, але, враховуючи любов виробників до різних консервантів, підсилювачів смаку, емульгаторів та інших досить небезпечних добавок, краще засолити її вдома. Заморожена скумбрія – не рідкість на прилавках рибних магазинів, тому покупка найбільш придатних екземплярів не складе труднощів. Для тих, хто ще не знає, як засолити рибу скумбрія, або збирається здійснювати засолювання вперше – пропонуємо простий рецепт, що не вимагає багато часу та спеціальних інгредієнтів.

Скумбрія – підбираємо рибу для засолювання

При виборі скумбрії для подальшого засолювання зверніть увагу на такі моменти:

  • Риба не має бути старою, те що вона пролежала на прилавку значний час вкаже жовтизна і своєрідний запах;
  • риба для засолювання не повинна мати пошкоджень;
  • перевагу слід віддавати великій рибі, бажано виловленій на Півночі (якщо, звичайно, представиться можливість це дізнатися);
  • краще вибирати рибу із головою.

Підготовка риби

Отже, риба куплена та доставлена ​​додому. Перед тим, як засолити скумбрію, необхідно її підготувати. Для початку – чистим:

  • Добре промиваємо скумбрію під проточною водою;
  • Розпорюємо черевце і ретельно очищаємо від нутрощів, видаляючи обов’язково чорну плівку, яка знаходиться всередині риби, щоб виключити можливу гіркоту;
  • відрізаємо гострим ножем хвіст (сам плавець) та голову з зябрами;
  • Ще раз промиваємо холодною водою.

Оброблену таким чином тушку викладаємо на дошку. За допомогою гострого ножа підрізаємо рибу над хребтом, акуратно видаляємо хребет з кісточками. Діяти слід обережно, не допускаючи розривів. У Вас має вийти дві половинки філе зі шкірою.

Засолювання

Потрібний скляний посуд з не дуже високими бортиками, розмір якого підбирається залежно від кількості підготовленої скумбрії. В окремій мисці змішується 2 столових ложки звичайної солі (не Екстра, не йодована!) і 1 столова ложка цукру – це і є основна засолювальна суміш, яка розрахована приблизно на кілограм риби. Дно скляного посуду посипається сіллю та викладається підготовлене філе скумбрії в один шар, шкіркою вниз. Зверху риба присипається цукрово-сольовою сумішшю. Далі так само викладається другий шар і знову присипається сіллю.

Посуд зі складеною шарами рибою залишається при кімнатній температурі на 2 години. За цей час з’являється своєрідний розсіл, і рибу можна помістити в холодильник. Через добу солону скумбрію можна їсти.

Цей простий рецепт є найбільш швидким і оптимальним. Солити рибу можна цілком або, порізавши великими шматками, але пропорції солі й цукру для такого засолювання будуть інші.

Оцініть статтю