Скумбрія є не тільки смачною рибою, а ще й дуже корисною. Велика кількість білка, що міститься в даній рибі, легко засвоюється, наявні жирні кислоти сприяють підвищенню імунітету, сприятливо впливають на клітини організму та мають антиоксидантну дію. Попри те, що ця риба зарахована до жирних сортів, вона є дієтичною (200 ккал/100 г).
Солона скумбрія має надзвичайну популярність – ніжна риба з приємним смаком стане родзинкою святкового столу, відсутність дрібних кісток значно полегшить процес вживання. Купити засолену рибу можна і в магазині, але, враховуючи любов виробників до різних консервантів, підсилювачів смаку, емульгаторів та інших досить небезпечних добавок, краще засолити її вдома. Заморожена скумбрія – не рідкість на прилавках рибних магазинів, тому покупка найбільш придатних екземплярів не складе труднощів. Для тих, хто ще не знає, як засолити рибу скумбрія, або збирається здійснювати засолювання вперше – пропонуємо простий рецепт, що не вимагає багато часу та спеціальних інгредієнтів.
Скумбрія – підбираємо рибу для засолювання
При виборі скумбрії для подальшого засолювання зверніть увагу на такі моменти:
- Риба не має бути старою, те що вона пролежала на прилавку значний час вкаже жовтизна і своєрідний запах;
- риба для засолювання не повинна мати пошкоджень;
- перевагу слід віддавати великій рибі, бажано виловленій на Півночі (якщо, звичайно, представиться можливість це дізнатися);
- краще вибирати рибу із головою.
Підготовка риби
Отже, риба куплена та доставлена додому. Перед тим, як засолити скумбрію, необхідно її підготувати. Для початку – чистим:
- Добре промиваємо скумбрію під проточною водою;
- Розпорюємо черевце і ретельно очищаємо від нутрощів, видаляючи обов’язково чорну плівку, яка знаходиться всередині риби, щоб виключити можливу гіркоту;
- відрізаємо гострим ножем хвіст (сам плавець) та голову з зябрами;
- Ще раз промиваємо холодною водою.
Оброблену таким чином тушку викладаємо на дошку. За допомогою гострого ножа підрізаємо рибу над хребтом, акуратно видаляємо хребет з кісточками. Діяти слід обережно, не допускаючи розривів. У Вас має вийти дві половинки філе зі шкірою.
Засолювання
Потрібний скляний посуд з не дуже високими бортиками, розмір якого підбирається залежно від кількості підготовленої скумбрії. В окремій мисці змішується 2 столових ложки звичайної солі (не Екстра, не йодована!) і 1 столова ложка цукру – це і є основна засолювальна суміш, яка розрахована приблизно на кілограм риби. Дно скляного посуду посипається сіллю та викладається підготовлене філе скумбрії в один шар, шкіркою вниз. Зверху риба присипається цукрово-сольовою сумішшю. Далі так само викладається другий шар і знову присипається сіллю.
Посуд зі складеною шарами рибою залишається при кімнатній температурі на 2 години. За цей час з’являється своєрідний розсіл, і рибу можна помістити в холодильник. Через добу солону скумбрію можна їсти.
Цей простий рецепт є найбільш швидким і оптимальним. Солити рибу можна цілком або, порізавши великими шматками, але пропорції солі й цукру для такого засолювання будуть інші.