Готуємо для прикорму овочеві супи-пюре вдома

Готуємо для прикорму овочеві супи-пюре вдома Материнство

Починати прикорм малюка рекомендується з 4-6 місяців, поступово вводячи в його раціон овочеві пюре для. Звичайно, фрукти не менш корисні для організму малюка, але їх рекомендують вводити після овочевих.

Починають прикорм з однокомпонентних пюре,щоб виявити, як організм сприйматиме той чи інший новий продукт. Найменше викликають алергію пюре з наступних овочів: кабачок, картопля, морква, цвітна капуста.

Добре помивши кабачок, картоплю, почистивши її, ставимо відварити без солі, олії та спецій. Зварений кабачок з картоплею наполовину збиваємо у блендері. Для того, щоб пюре було рідшої консистенції, можна розбавити його водою, у якій варились овочі, або грудним молоком.

Кожен раз, пропонуючи малюкові нове для нього пюре, спочатку давайте все по половині чайної ложечки і стежте за реакцією його організму. Якщо виявляється алергія у вигляді будь-яких висипань, чи появляється закреп, або, навпаки, діарея – не давайте йому цей овоч. Поступово давайте малюкові все більшу кількість пюре, поки не заміните одне годування. Потім вводите пюре з моркви, гарбуза, буряка. Після того, як дитина перепробує різні однокомпонентні пюре, можна готувати овочеві супчики-пюре з кількох складників. До них можна додавати вершкове масло, або оливкову олію, додати кільце цибулі та стебельце петрушки. Цибулю та зелень потрібно витягнути після того, як супчик буде зварений, від них беремо корисні властивості з відвару.

І так, перший супчик можна приготувати з картоплі, моркви, кабачка.

Всі інгредієнти потрібно порізати кубиками приблизно на сантиметр товщиною. Додаємо 1 ч. л. масло вершкового або рослинної олії, бажано оливкової. Все відварюємо і беремо по 2 кубики кожного з овочів, додаємо рідини і подрібнюємо блендером, або пропускаємо через сито.

Коли у дитини появляться хоча б 8 зубчиків, овочі в супі можна подрібнити виделкою, щоб дитина вчилася подрібнювати тверду їжу. Проте будьте пильними, щоб кусочки не були великими, щоб дитина не задавилася.

Ще один супчик готуємо з картоплею, морквою та цвітною капустою.

Як і в першому супчику, даємо кілька кубиків картоплі, кубик моркви, листочок цибульки, щоб просто відварився і зелені, і одне невелике суцвіття капусти цвітної, 1 ч. л. оливкової олії. Варимо супчик до повної готовності всіх овочів, коли трохи охолоне, подрібнюємо блендером.

Після 7 місяців дитині можна давати м’ясо кролика або індика. Як варіант, до овочевого супчику додаємо 50 г кролятини. М’ясо спочатку потрібно відварити окремо, а потім варити разом з овочами. Овочевий суп з м’ясом особливо полюбить маленький карапуз.

Після восьми місяців, можна в овочевий суп додати кілька крупин гречки, або пшона, рису.  Він буде ситніший, і кожного дня різноманітніший.

Червоний борщ-пюре для дітей

Борщик-пюре корисний діткам з дуже твердим стільцем. Якщо буряк дитина вже пробувала, то можна сміливо зварити дитячий борщ. Компонентами борщу будуть: картопля, морква, листочок капусти, ¼ ч. невеликого відвареного буряка, 1 ч. л. олії або вершкового масла, 50 г м’яса, 1 ч. л. сметани. Спочатку відварюємо м’ясо, воду зливаємо і заливаємо свіжу. Додаємо картоплю та моркву, цибулю, капусту. Коли овочі будуть практично зварені, додаємо до борщу тертий варений буряк, сметану, масло. Готовий борщик подрібнюємо або через сито, або у блендері.

Оцініть статтю