Правила проведення ділової вечері (обіду)

Правила проведення ділової вечері Це цікаво

Інколи досягти у спіху і краще познайомитися з діловими партнерами можна за спільним столом обідом чи вечері. Проте і в неформальній обстановці потрібно правильно себе поводити. Як не порушити правил пристойності і не образити партнера, справити хороше враження? Про правила організації ділової вечері і етикету поведінки на ньому ми Вам розкажемо дальше.

Встановлювати гарні відносини з діловими партнерами допомагають не тільки чесне ведення справ і виконання умов договору, але і спілкування за межами робочих кабінетів, загальноприйнятою традицією є ведення переговорів у ресторані: за обідом, вечерею, рідше сніданком.

Ділові переговори за столом бувають двох типів: урочисті і неформальні.

Організовуючи захід, потрібно визначитися з форматом і попередити партнерів про це. Офіційність вимагає певної послідовності дій: запрошення, розсадження, відповідного сервірування столу, дотримання ділового стилю одягу. Таку вечерю проводять в день певних переговорів, семінарів чи нарад і вони є завершенням нелегкого дня і закріпленням стосунків.

Неформальний вечір дає свободу у виборі стилю одягу, місцю проведення, розсадженню гостей. Інколи обирають не ресторани, а певні клуби, заміські колиби, тощо.

Сторона, яка організовує захід, має забезпечити максимальний комфорт для гостей і обдумати всі найменші деталі. Потрібно надіслати письмове запрошення, у якому зазначити тему вечірки, стиль, обумовити, чи поширюється запрошення на чоловіка (дружину) чи ні.

Вечеря часто передбачає вечірній костюм чи плаття. Для офіційної вечері часто використовують стиль Black and White, для неформальної вечері можна обмежитися коктейльним платтям, стилем casual.

Вибір ресторану – важливе питання в організації ділової вечері.

Якщо на вечерю запрошені іноземні гості, то краще запросити їх у ресторан з місцевою національною кухнею, щоб познайомити з традиціями. При виборі місця для заходу варто звертати увагу на атмосферу, бажано, щоб там не було гучної музики, можна було і розслабитись, і поговорити. Рівень ресторану покаже ступінь поваги до гостя і має відповідати статусові, обслуговування має бути на найвищому рівні. Бажано вибирати ресторан зі зручним розташуванням, а також можливо прийдеться оплатити послуги таксі, якщо він знаходиться далеко від центру чи офісу.

Розміщення гостей за столом також немаловажне

Праворуч від господаря заходу повинен сидіти найпочесніший гість, далі – гості розміщуються за статусом. Віддавати перевагу потрібно круглому столу, щоб було зручно з усіма спілкуватися і приділяти увагу. Одні з найкомфортніших і місць вважаються, обличчям до входу і до залу. Так підсвідомо спрацьовує інстинкт самозбереження у людини: коли вона бачить, що робиться в залі навколо неї, то відчуває себе спокійніше і може краще зосередитись.

На офіційних вечерях меню замовляється заздалегідь з кількох страв, щоб гості могли вибрати щось на свій смак. На неофіційній вечірці можна запропонувати гостям меню, щоб кожен вибрав собі страву до смаку, господар може підкреслити своє хороше ставлення і повагу до гостя, замовивши собі те саме або вибравши рівнозначні за ціною страви.

Алкоголь також допускається і навіть потрібен на бізнес-зустрічі за столом. Проте захоплюватись ним не потрібно, адже людина, яка не знає міри в кількості випитого спиртного часто залишає про себе не найкраще враження. Окрім того, можна наговорити зайвого.

На ділових обідах рахунок завжди оплачує сторона, яка приймає партнерів. Більш естетично виглядає оплата банківською картою, але можна розрахуватися і готівкою. Гості не повинні сперечатися з приводу оплати рахунку. Щоб не виникло відчуття дискомфорту, що не Ви оплатили, запросіть на наступну ділову неформальну вечірку партнерів також. Жінка-партнер, яка організувала зустріч. Також оплачує обід (вечерю), адже в ділових відносинах всі рівні: жінки та чоловіки.

Оцініть статтю