Для чого подають філіжанку кави зі стаканом холодної води?

кава та вода Це цікаво

Часто в ресторанах та кав’ярнях подають заварену каву по-турецьки в турці чи еспресо та склянку звичайної води.  Для чого запивати каву водою, чи навпаки – спершу випити склянку води, а потім насолоджуватись смаком кави? – таким запитанням задається більшість людей, які не є справжніми гурманами кави, але люблять цей напій.

Традиція подачі кави з водою існує не одне століття і прийшла до нас родом із Греції, де спекотна погода і після гарячого горнятка кави хочеться втамувати спрагу і позбутися відчуття гіркоти в роті. Її перейняли відд греків і східні країни, де звикли заварювати в турках міцний ароматний напій.

Як правило, в ресторані подають воду разом з філіжанкою міцного еспресо або завареної по-турецьки – для справжніх гурманів, які хочуть відчути всі тонкощі смаку та аромату напою. Воду  потрібно випити перед кавуванням, щоб «очистити» рецептори смаку і насолодитися насиченим смаком напою.

Окрім того, випити воду до чи після кави рекомендують лікарі для того, щоб:

  • Зменшити вплив кофеїну на організм: попередити підняття артеріального тиску, нормалізувати роботу серця, адже кава має властивість звужувати судини.
  • Кава спричиняє сечогінну дію на нирки і виводиться з організму більше рідини, аніж було випито кави. А от склянка води, випитої до кави, поповнить організм запасами рідини, яка овиводить з нього токсини і зберігає молодість.
  • Якщо після кави випити воду, то ми захистимо свої зуби від пожовтіння, оскільки змиємо кавовий пігмент, який осідає на зубній емалі.

Вода має бути кип’яченою, охолодженою та без ніяких домішок, щоб букет аромату та смаку кави розкрився повністю.

Оцініть статтю