Дієта Аткінса

Дієта Аткінса Схуднення

Не кожен організм людини однаково реагує на різноманітні підходи до втрати ваги. Дієта Аткінса широко відома тим, що дає можливість швидко схуднути, уникаючи вуглеводів і вживаючи багато м’яса, сиру та овочів. Багато методик, що передбачають відмову від вуглеводів, засновані на її базі, яка донині залишається популярною в усьому світі.

Рекомендації та протипоказання

Проконсультуйтеся з Вашим терапевтом або професіоналом у сфері харчування перед початком дієти Аткінса (як і будь-якої іншої). Обговоривши цілі та очікувані втрати ваги, будете впевнені, що зміни загального стану здоров’я не будуть безконтрольними. До обмеження в їжі слід приступати лише переконавшись у тому, що відсутні чинники, які забороняють вносити зміни в раціон:

  • проблеми в роботі органів шлунково-кишкового тракту;
  • людям похилого віку, матерям (майбутнім або жінкам, що годують);
  • захворювання органів сечовидільної, серцево-судинної систем, печінки, опорно-рухового апарату;
  • цукровий діабет і подагра.

Якщо Ви готові до того, що схуднення супроводжуватиметься:

  • нудота;
  • головний біль/запаморочення;
  • слабкість і втома;
  • діарея/запор.

Рекомендується:

  • створити “журнал їжі” (великий і різноманітний список дозволених продуктів) і користуватися ним;
  • не голодувати (обмеження в кількості та розмірі порцій відсутні);
  • повністю виключити споживання вуглеводів (солодощі, сухарики, чипси, тістечка);
  • стежте за самопочуттям (зменшення вуглеводів провокує ослаблення організму через брак глюкози);
  • переконатися у відсутності індивідуальної непереносності рекомендованих продуктів.

Принципи дієти Аткінса

Як працює дієта Аткінса?

Плюси”:

  • вживання жирної їжі без докорів сумління;
  • швидка втрата ваги

“Мінуси”:

  • доведеться розпрощатися з солодощами та хлібом;
  • більше обмеження в калоріях, ніж здається на перший погляд.

Основні принципи:

  • зосередьтеся на білку: червоне м’ясо (яловичий фарш, стейки, печеня), свинину (відбивні, бекон і сосиски), м’ясо птиці (курки, індички, качки та фазана), рибу (тунець, лосось, тріска);
  • включення овочів: завдяки вітамінам та іншим поживним мікроелементам, корисна зелень, салат, шпинат, огірки, горох, квасоля, броколі, помідори, баклажани, кабачки, цибуля, цвітна капуста, перець, оливки (без моркви, кукурудзи);
  • введіть “перекуси” (легкі полуденки) між прийманням їжі;
  • забудьте про вуглеводи (виключений із раціону хліб може бути пізніше замінений цілозерновим);
  • пийте більше рідини (воду, каву, чай, будь-які напої без цукру, але не варто захоплюватися кофеїном);
  • пошукайте в Інтернеті (на форумах) рецепти за Аткінсом, щоб урізноманітнити свій раціон.

4 фази дієти Аткінса

Методика, яку розробив англійський лікар, складається з 4-х етапів:

Індукція передбачає:

  • близько 20 гр. (не менше 18, не більше 22) вуглеводів на день (спалювання запасу жиру шляхом цього);
  • отримання білка з червоного м’яса, птиці, риби, яєць, вершкового і рослинного масел;
  • відмовитися від макаронних виробів, хліба, круп, фруктів, горіхів, насіння, бобових, кофеїну, алкоголю);

Ця фаза є відправною точкою дієти Аткінса, коли Ви починаєте втрачати вагу (до 7 кілограмів).

Балансування (підйом “вуглеводними” сходами):

  • поступове додавання різних харчових продуктів (горіхів, насіння, полуниці, чорниці, динь, сиру, йогурту);
  • мета – не втратити ефект, отриманий на першому етапі;
  • знайти особистий баланс вуглеводів (збільшувати рівень щоденних вуглеводів по 5 гр., дійшовши до 30-80 гр., водночас враховуючи вік, стать, рівень активності, гормональний стан).

Налаштування (тонке внесення коригувань у раціон, щоб підтримувати досягнуту вагу):

  • суворе фіксування щоденного додавання вуглеводів (до 10 гр.);
  • спостереження за результатом: як впливає таке збільшення на втрату ваги;
  • своєрідна репетиція перед завершенням дієти Дюкана і переходом до раціонального харчування.

Підтримка досягнутого результату: після набуття бажаної ваги, Вашим завданням стає її стабілізація на все життя, що залишилося, водночас дозволені невеликі експерименти з продуктами (додавання тих чи інших, раніше не використовуваних, але контролюючи вагу).

Дієта Аткінса: тижневе меню

Понеділок

Сніданок: італійський омлет фритата (з ковбасою, шпинатом), кава з вершками;

Перекус: половинка авокадо Хасс (із сіллю і перцем);

Обід: ½ чашки яєчного салату, бекон;

Полуденок: сирий мигдаль;

Вечеря: курка гриль, цвітна капуста з сухарями; салат ромен, 2 ст.л “Цезаря”;

Десерт: шматочок 90% шоколаду.

Вівторок

Вранці: фритата, кава з вершками;

Перекус: 5 селерових паличок з 2 ст.л мигдалевої олії;

Вдень: нарізаний салат ромен, 2 ст.л “Цезаря”, залишки курки з понеділка;

Полуденок: половинка авокадо Хасс (із сіллю і перцем);

Увечері: нарізка з італійської ковбаси, броколі, 1 ст.л вершкового масла, 2 ст.л тертого пармезану;

Десерт: шоколад (90%).

Середа

Сніданок: 2 млинці з сирним кремом, смажений бекон і кава з 2 ст.л вершків;

Перекус: 2 шматочки сиру;

Обід: повтор вечері другого дня;

Полуденок: чашка бульйону;

Вечеря: спагеті з соусом чилі, сирий шпинат;

Десерт: традиційний шоколад.

Четвер

Вранці: італійський омлет, гарячий напій (кава);

Перекус: авокадо (з приправами);

Вдень: залишки спагеті з соусом чилі;

Полуденок: бульйон;

Увечері: фрикаделі з в’яленими помідорами та фетою, сирий шпинат;

Звичний десерт.

П’ятниця

Сніданок: 2 млинці з сирним кремом, смажений бекон, кава;

Перекус: бульйон;

Обід: те, що залишилося з учорашньої вечері;

Полуденок: 5 селерових паличок із 2 ст.л мигдалевої олії;

Вечеря: кубинський тако (нарізаний салат ромен, 2 ст.л. сметани, 1 ст.л. подрібненої кінзи, ¼ чашки тертого сиру чедер;

Шматочок шоколадної плитки.

Субота

Вранці: яєчня з 3 яєць на ч.л. вершкового масла, бекон, гарячий напій;

Перекус: сирий мигдаль;

Вдень: тако (залишки зі вчора);

Полуденок: бульйон;

Увечері: спагеті з соусом чилі, сирий шпинат;

Шоколадка.

Неділя

Сніданок: млинці з сирним кремом, бекон, кавовий напій;

Перекус: 2 шматочки сиру;

Обід: те, що залишилося з учорашньої вечері;

Полуденок: чашка бульйону;

Вечеря: кубинський тако;

Десерт (шоколад).

Оцініть статтю