Чай матча: особливості вирощування та корисні властивості

чай матча Це цікаво

Український ринок суперфудів за останні роки суттєво розширився, а багато продуктів із спеціалізованих біо-магазинів перекочували до категорії мас-маркету. Люди стали активно цікавитись філософією здорового харчування, віддаючи данину не лише моді, а й науковому підходу.

У меню ресторанів та кафе підвищеним попитом користуються китайські та японські зелені чаї. До них потрапив і чай матча, що є дрібнодисперсним порошком зеленого кольору. Напій має незвичайний трав’яний смак з легкими шоколадними нотками. Для його виробництва використовують особливий сорт чайних кущів – камелії китайської.

Щоб у листі збереглася максимальна кількість корисних речовин, рослину за місяць до збирання врожаю накривають сонцезахисними сітками. За такої технології листя накопичує більше хлорофілу та антиоксидантів. Для порівняння, вміст флавоноїдів, поліфенолів та вітаміну С у 250 мл матчі рівносильний 700 мл звичайного зеленого чаю.

Корисні властивості

На відміну від традиційного чаю, порошок matcha повністю розчиняється у воді, тому напій виходить непрозорим і злегка в’язким. Високий рівень кофеїну у складі робить його чудовою альтернативою каві, даруючи енергію та заряд тонусу на цілий день. Чим ще може зацікавити матча:

  1. Покращує концентрацію уваги. Завдяки L-теаніну, амінокислоті, що сприяє виробленню дофаміну та серотоніну, регулярне вживання чаю допомагає стимулювати мозкову активність, підтримувати ясність розуму навіть при високих інтелектуальних навантаженнях.
  2. Бореться з вільними радикалами, тим самим знижуючи ризик набуття хронічних захворювань серцево-судинної системи.
  3. Використовується у програмах зниження ваги, прискорюючи процеси метаболізму. Порошок матча приймають за певною схемою як харчову добавку.

Види та смакові варіації

Чай класифікують за сортами, в порядку погіршення якості – А, В, С, D. На упаковці вказується відповідне маркування, тому розібратися в асортименті товарів нескладно. Оскільки дослівно слово «матча» перекладається з японської як «перетертий порошок», то в міру його популяризації стали з’являтися й інші варіації напою, зроблені з інших рослин, але за таким же принципом перетирання до стану пудри або тальку. Приклади «модифікованого» матча:

  1. блакитна (з квітів ліани);
  2. жовта (з плодів манго);
  3. фіолетова (з плодів ягід годжі) і т.д.

Також матча використовують як інгредієнт для приготування смузі, десертів, мафінів, тортів та іншої випічки. Порошок додають у вівсяну кашу, трав’яні відвари та молочні коктейлі. Експериментуйте – отримуйте задоволення, поєднуючи приємне з корисним!

Оцініть статтю