Безсольова дієта

Безсольова дієта Схуднення

Практично кожна дієта для зниження ваги рекомендує так чи інакше обмежувати сіль. Але деякі радять виключити її зовсім! Такі дієти належать до розряду безсольових, і перед тим, як вдатися до них, слід ознайомитися з перевагами і недоліками обмеження солі.

Безсольова дієта – це, по суті, будь-яка дієта, за якої кількість солі в їжі обмежується або зводиться до нуля. Таку дієту прописують не тільки огрядним людям, а й тим, хто страждає на різні захворювання серцево-судинної та травної систем, нирок, печінки тощо. У цьому разі крім обмеження солі мають місце й інші специфічні харчові заборони.

Зверніть увагу на будь-яку короткострокову систему зниження ваги. Майже у всіх випадках вони належать до числа безсольових дієт, оскільки мають приписи щодо кількості солі в продуктах або складаються з їжі, яку солити в принципі не прийнято: яблука, ананаси, йогурт, фруктові соки, кефір тощо. Але для чого призначена сіль?

Насамперед, вона бере участь у життєво важливих для організму процесах. Саме сіль забезпечує провідність нервових волокон, входить до складу всіх тканин і рідин у тілі людини. Без достатньої кількості солі багато систем починають давати збій, а процеси в них поступово згасають.

Чим шкідлива сіль?

Здавалося б, якщо сіль така корисна, то навіщо її виключати? Річ у тім, що перевищення корисної норми солі так само шкідливе, як і її нестача. Це призводить до підвищення тиску і порушень у роботі серцево-судинної системи. Також підвищений вміст солі негативно позначається на роботі нервової та інших життєво важливих систем. З точки зору зайвої ваги, сіль створює такі проблеми:

  • Примушує організм накопичувати воду. Це не лише спричиняє набряки та проблеми з нирками, а й утворює зайву вагу. 1 л води важить 1 кг, і що більше у вас активних жирових клітин, то більше води в жировій тканині ви можете набрати непомітно для себе. У підсумку у вас може бути набряк, про який ви навіть не знаєте. Саме на це розраховують чудодійні екстремальні дієти, що обіцяють втрату 5 і навіть 10 кг за тиждень;
  • Призводить до переїдання. Сіль – основний підсилювач смаку. Вона короткостроково збільшує сприйнятливість смакових рецепторів, і в підсумку страви здаються смачнішими. Навіть у цукерки додають сіль, щоб розкрити солодкість шоколаду;
  • Знижує здатність відчувати смаки. У довгостроковій перспективі смакові рецептори звикають до певного ступеня підсоленості та ігнорують її, щоб це не заважало розрізняти інші смакові відтінки. У підсумку ви поступово збільшуєте кількість солі в їжі, значно перевищуючи корисну дозу, і потрапляєте в порочне коло отруєння свого організму. Це ж привчає вас віддавати перевагу солонішій і гострішій їжі, яка, як правило, калорійніша і завдає шкоди організму: чіпси, фастфуд, закуски з пакетиків, копченості, ковбаси тощо;
  • Викликає звикання. Чим більше ви солите їжу, тим складніше вам буде відмовитися від цієї звички. Ми психологічно прив’язуємося до споживання солі, і різка відмова від неї змушує нас почуватися некомфортно;
  • Уповільнює метаболізм. Затримуючи виведення води, сіль гальмує всі процеси організму, зокрема й розщеплення запасів жиру. Чим швидше ви розлучитеся із зайвою водою, тим швидше почнете ефективно спалювати жир.

Сіль

Принципи безсольової дієти

Крім, власне, заборони на сіль, безсольові дієти мають інші спільні риси:

  • Підвищене споживання води. Вода допомагає “промити” організм і вивести надлишок солей. Фактично, чим більше води ми споживаємо на безсольовій дієті, тим швидше розлучаємося із зайвою рідиною, яка вже накопичилася в нашому організмі;
  • Дробове харчування. Крім того, що п’ятиразове харчування набагато корисніше, ніж звичне для більшості триразове, невеликі порції їжі з короткими перервами також прискорюють метаболізм. У підсумку виведення солі проходить швидше;
  • Заборона на деякі групи продуктів. Під неї потрапляє все солодке, борошняне, алкогольне, жирне, смажене, а також майонез, соуси, напівфабрикати, снеки тощо. Зловживання кожною з цих груп продуктів шкідливе по-своєму, тому заборонити їх ніколи не зайве. Це знімає навантаження з усіх систем організму, що призводить до їх якнайшвидшого відновлення. Крім того, подібна їжа вже містить сіль, тому при безсольовій дієті її вживати не можна;
  • Збільшене споживання білка. Розщеплення білка – трудомісткий процес, який вимагає від організму підвищених витрат енергії та солі. Таким чином, при систематичному вживанні білка з кожним прийомом їжі сіль виводиться в середньому швидше, а жирові запаси задіюються більш ефективно. Це прискорює процес схуднення.

Короткострокова безсольова дієта

Якщо у вас утворився набряк внаслідок ожиріння, спеки та інших причин, або якщо ви хочете швидко позбутися кількох літрів зайвої води, то можете скористатися триденною протинабряковою схемою. Однак подовжувати її не варто – дотримуйтесь заданих термінів. Харчуватися потрібно як завгодно часто, але не рідше ніж раз на 2.5-3 години невеликими порціями.

День перший

Влаштуйте собі розвантаження на огірках і маложирному кефірі (менше 2%). Їсти огірки з кефіром протягом дня можна в необмеженій кількості. Сіль і будь-які інші добавки, зрозуміло, повністю виключаються. Також можна пити скільки завгодно чистої негазованої води. Загалом за день потрібно випити не менше 2х літрів. Якщо ви не відчуваєте спраги, все одно зробіть над собою зусилля. Однак не перестарайтеся!

Якщо ви не відчуваєте зневоднення внаслідок спеки, важкої фізичної роботи, нервового перенапруження тощо, то 2 л – оптимальна кількість. Вода обов’язково має бути очищеною немінеральною. Водопровідна категорично не підходить через великий вміст у ній домішок, зокрема солей. У воду можна додати трохи лимонного соку, імбиру або м’яти.

День другий

Додайте до раціону першого дня будь-яку кількість відвареної курки без жирового прошарку і шкіри. Курку потрібно відварити без добавок у чистій воді.

День третій

Повторення першого дня, але огірки замініть яблуками.

Тривала безсольова дієта для зниження ваги

При дотриманні цього режиму вам не потрібно виключати сіль повністю – лише зведіть її до мінімуму. Тут діють усі правила безсольових дієт, які були описані вище. Слідкуйте за тим, щоб перший прийом їжі був не пізніше 2-х годин після пробудження, а останній – 2-х годин перед сном. Харчування будується за таким принципом:

  • Три основні прийоми їжі (сніданок, обід, вечеря) і два перекуси;
  • Пити воду можна в будь-який час, крім півгодини до і після їжі;
  • У кожній трапезі має бути присутній білок;
  • Перекушувати можна нежирним кефіром, а також фруктами і ягодами (крім бананів, манго і винограду);
  • Крім чистої немінеральної води без газу можна пити несолодкі компоти, зелений і трав’яний чай;
  • Повністю виключаються цукор, борошняне, жирне, смажене, копчене, напівфабрикати, готові сніданки та закуски (чіпси, сухарики, солоні й приправлені горішки тощо), магазинні соки, газована вода, алкоголь, картопля та всі соуси, окрім соєвого в помірних кількостях;
  • На день потрібно розділити перелічені продукти на три основні прийоми їжі: 3 порції по 200 г нежирних білкових продуктів (м’ясо, риба, гриби, бобові, соя, сир тощо); 400 г свіжих некрохмалистих овочів; 200 г відварених, запечених чи тушкованих овочів; 200 г будь-якої каші, окрім рису; жменю горіхів/насіння або столову ложку рослинної олії;

Приблизне меню на день

  • Сніданок: 200 г сиру; 200 г гречаної каші; жменя фундука;
  • Другий сніданок: склянка кефіру;
  • Обід: 200 г відвареної курячої грудки; 400 г салату з капусти, моркви і зелені, заправленого соєвим соусом і 1 ст.л соняшникової олії;
  • Полуденок: 2 яблука, чашка зеленого чаю;
  • Вечеря: 2 яйця некруто; 200 г овочевого рагу з грибами;
  • Перед сном: склянка несолодкого компоту із сухофруктів.

Якщо ви дотримуєтеся такої дієти довше 2-х тижнів, то раз на 7-10 днів влаштовуйте завантажувальну трапезу, протягом якої можете дозволити собі з’їсти невелику порцію абсолютно будь-якої недієтичної їжі та випити склянку солодкого напою. Це допоможе уникнути “плато” і не перейти в режим суворого запасання енергії. Та й психологічний відпочинок вам не завадить.

Дотримуватися такої дієти можна до повної нормалізації ваги – вона доволі збалансована і є здоровішою навіть порівняно зі звичайним харчуванням, властивим більшості людей. Однак перед тим як випробувати будь-яку дієту, варто проконсультуватися з дієтологом і лікарем, щоб обговорити можливий вплив обмежень на ваше здоров’я в кожному конкретному випадку.

Кухонна сіль

Скільки солі нам потрібно?

Для дотримання будь-якої дієти, що дозволяє споживання малої кількості солі, потрібно хоча б приблизно знати, скільки її потрібно організму. Ось кілька правил:

  • Дорослій людині, яка не веде активного способу життя, потрібно в середньому: жінкам – 5 г на день, чоловікам – 6-8 г на день, включно із сіллю в готовій їжі, м’ясі, рибі та деяких овочах;
  • Якщо ви гуляєте більше години щодня, займаєтеся важкою розумовою працею, переживаєте менструацію або відновлюєтеся після хвороби, то додайте ще 1 г;
  • Якщо ви активно займаєтеся спортом і багато потієте в процесі, то додайте 2 г. Це має сенс тільки при дійсно активних і серйозних тренуваннях;
  • Якщо на вулиці спека, і ви втрачаєте багато вологи з потом, то додайте 2 г.

Трохи підвищити вміст солі можна, якщо ви відчуваєте ознаки її нестачі (головний біль, нудота, слабкість, потемніння в очах). Незважаючи на те, що приблизно 1 ч. л. солі без гірки на день цілком достатньо для більшості з нас, сучасна людина з їжею споживає приблизно в 4, а то й у 6 (!) разів більше.

Як не переїдати солі?

  • Щоб привчити себе не переїдати сіль, насамперед позбудьтеся сільничок, під час використання яких ви не бачите кінцевої кількості висипаної речовини. Оптимальне рішення – відміряти об’єм солі навіть не в дрібках, а користуючись маленькою ложечкою (наприклад, кавовою, для ікри або гірчиці).
  • Приблизно визначте, скільки солі вам потрібно на день, і за допомогою маленьких контейнерів, коробочок або бульбашок відсипайте цю кількість щодня або запасіться такими “порціями” на кілька днів уперед. З цього моменту перестаньте солити їжу в процесі приготування і додавайте сіль тільки під час їжі. Робіть так, поки не звикнете до заданої кількості солі. Повторюйте такий “контрольний замір”, коли знову помітите, що пересолюєте.
  • Для надання смаку використовуйте лимонний сік, соєвий соус, зелень або невелику кількість оцту. А ось від надмірно гострих приправ (на кшталт пекучого червоного перцю, гірчиці, хрону тощо) краще відмовитися – таку їжу часто хочеться досолити.
  • Пам’ятайте, що майонез, соуси, хліб, ковбаса, сир, солодке, консерви, напівфабрикати і практично будь-яка інша готова магазинна їжа вже містить сіль. Причому гостра їжа з вираженим смаком може в 1 порції мати більше цієї речовини, ніж потрібно на день дорослій людині. Навіть деяка мінеральна вода, серед інших домішок, містить кухонну та іншу солі.

Спочатку дотримуватися дієтичного режиму з обмеженим споживанням солі дуже складно, але з часом ви знову навчитеся розрізняти істинний смак їжі й перестанете відчувати незручності. Крім того, наслідки будуть вельми приємними: зникнення набряклості та болю в суглобах, зниження нервозності, плавна втрата ваги, поліпшення розумової концентрації, ослаблення печії та багато іншого.

У жодному разі не вилучайте сіль із раціону повністю! Якщо ваша дієта передбачає абсолютну заборону на неї на період довше 7-10 днів, вам варто серйозно задуматися над доцільністю застосування такої системи. Однак періодичні короткі розвантаження і нормування споживання хлориду натрію не тільки не шкодять організму, а й допомагають позбутися багатьох неприємностей.

Якщо ж ви любите досолити, і навіть уявити собі не можете, як проживете без звично великої кількості солоних “смаколиків”, то це перший сигнал того, що ваш режим відрізняється від здорового. У такому разі, можливо, час зробити над собою зусилля і почати підраховувати сіль, яку ви їсте.

Оцініть статтю