5 фактів про цитрусові, які ви не знали

5 фактів про цитрусові, які ви не знали Це цікаво

Що говорять дієтологи про цитрусові? Яка добова норма вітаміну С? Чи корисний для організму чай із лимоном? Скільки мандаринів, апельсинів та грейпфрутів можна вживати за день?

1. Чай з лимоном – шкідлива звичка?

Так, з огляду на те, що висока температура руйнує аскорбінку. Зачекайте, поки чай трохи охолоне, а потім уже додайте лимон.

2. Їжу ми не солимо, а поливаємо соком із лимона.

Таким чином вб’ємо два зайця відразу: зменшимо споживання натрію і побалуємо свій організм потрібним вітаміном С.

3. Що кажуть дієтологи?

Виявляється, за останні 50 років наша потреба у їжі знизилася на 30%. Причина – зниження енерговитрат організму. Але що важливе? Потреба організму у вітамінах та мінералах не змінилася! А тепер підрахуємо: щоб отримати незамінні мікроелементи з їжею, нам потрібно споживати більше кілокалорій. Нищівний удар по фігурі, погодьтеся?

На щастя, це не стосується вітаміну С, адже його джерело – низькокалорійні продукти. Калорійність мандаринів, апельсинів, лимонів та грейпфрутів становить 29-40 ккал, тому сміливо прирівнюємо ці фрукти до дієтичного броколі.

4. Організм не запасає вітамін С про запас.

Висновок – безперервно отримуємо вітамін С разом із їжею. Що ж, будемо мужні та непохитні, дотримуючись рекомендацій дієтологів: ласуємо цитрусовими, без докорів совісті перевищуючи добову норму. Чому варто вибрати цитрусові як джерело вітаміну С? Все просто – у них міститься менше ферменту аскорбінази. Це ще що за фрукт? По-перше, таки не фрукт. Це елемент, який руйнує вітамін С. І якщо взимку більшість цитрусових втрачають цінну аскорбінку, то її, як і раніше, достатньо в цитрусових. Добре, що їх шкірка дозволяє зберігати корисні мікроелементи.

Важливо: добова норма вітаміну С – 70–100 мг. Вміст його в цитрусових досягає 40-65 мг. Тому досить побалувати себе 100-150 г мандаринів, апельсинів чи грейпфрутів.

5. Переважна більшість ссавців здатна виробляти вітамін С самостійно.

Ці процеси відбуваються у нирках чи печінці. Не пощастило лише людям, приматам і… морським свинкам – аскорбінову кислоту ми не виробляємо самі, а вживаємо з їжею.

Пам’ятайте: здоровий спосіб життя – це особистий успіх кожного з нас. Подбайте про свій організм вже зараз.

Оцініть статтю