Японська дієта

Японська дієта Схуднення

Жителі Країни сонця, що сходить, славляться одним з найвищих рівнів середньої тривалості життя у світі, навіть не дивлячись на забруднення, стреси, куріння і вживання алкоголю. Частково цей феномен пояснюється способом харчування і тим, що японська дієта складається із свіжих, необроблених продуктів. Пропонуємо Вам поекспериментувати із деякими традиційними рецептами на власній кухні!

Корисні властивості японської дієти

Японська дієта змінилася останніми роками, проте, як і раніше, знаходиться серед найбільш здорових у всьому світі. Що ж у ній чудового?

  • Знижує рівень холестерину

червоне м’ясо в малих кількостях, відмова від продуктів, багатих на насичені жири – скорочення смертей від серцево-судинних захворювань (а імбир допомагає знизити рівень холестерину);

  • Зменшує ймовірність онкологічних захворювань

високий рівень потужних антиоксидантів, які називаються поліфенолами, що борються з вільними радикалами, що ведуть до аномального зростання ракових клітин;

  • Використання морських та океанічних водоростів

смачні та корисні водорості, відомі всюди і містять велику кількість мінералів (особливо йоду), мікроелементів, білка та вітамінів (А, С та В12);

  • Омега 3

риба – частина щоденного раціону японця, що містить омега-3 (жирні кислоти): покращують функціонування мозку, допомагають при зростанні та розвитку, запобігають хворобам серця, артриту та раку;

  • Насичення рисом

білий рис, особливо білий рис японської коротковолокнистої структури, з високим вмістом поживних речовин у парі з традиційним гарніром «надання», дозволяє насититися та отримати мінімум калорій;

  • Користь від сої

соя – незамінна частина багатьох традиційних страв (тофу, едамам, сею, натто і місо). Високий вміст білка, низький вміст жирів знижує рівень холестерину та кров’яний тиск.

  • «Хара-хачибун-я»

означає, що шлунок повинен заповнюватися на 80%: їжте менше – живіть довше.

Рекомендації та протипоказання

Обмеження в їжі, як і будь-який інший вид самолікування, можуть бути сприйняті організмом як стрес, тому рекомендується тільки після консультації з дієтологом. Починайте лише після того, як буде встановлено відсутність низки факторів, при яких вона протипоказана, а саме:

  • ймовірність зниження глюкози в крові повинна враховуватися людьми, які працюють фізично (а також ненормовано);
  • хвороби сечовидільної, серцево-судинної систем;
  • хронічні та загострені форми захворювань органів шлунково-кишкового тракту (коліт, гастрит, виразка);
  • цукровий діабет.

Не виявивши серйозних «перешкод» у стані здоров’я пацієнтів, лікарі зазвичай не забороняють даний стиль харчування, оскільки переконані в його достатній збалансованості. Проте, просять дотримуватися деяких рекомендацій:

  • зменшення кількості споживаної їжі – не мета японської дієти, оскільки здатне уповільнити метаболізм та прискорити «повернення» кілограмів після її закінчення;
  • режим «переходу» до нормального харчування має бути поступовим (краще починати з додавання звичного сніданку);
  • частота застосування не повинна перевищувати 2-х разів на рік – здорове харчування в решту часу.

Основи та принципи японської дієти

Забороняється  сіль ,  цукор ,  хліб  та  хлібобулочні вироби ,  алкоголь  – дозволені виключно продукти, вказані у зразку меню. Основні правила:

  • суворо дотримуйтесь меню, не змінюючи продуктів та їх кількості;
  • до зразка раціону на 14 днів не повинні вноситись зміни;
  • забудьте про сіль;
  • пийте не менше півтора літра води на день;
  • постарайтеся обійтись без алкогольних напоїв;
  • період повернення до звичного раціону може бути плавним, з наступним «здоровим» харчуванням;
  • Усі пункти правил обов’язкові до виконання.

Принципи:

“риба для здоров’я ”  (відмінне джерело омега-3 жирних кислот);

«менше червоного м’яса»  (їжте більше лосося, скумбрій, сардин, оселедця — уникайте червоного м’яса та потенційного серцевого нападу);

“соєві продукти”  (альтернативне джерело білка – корисне доповненням до здорової дієти);

«здорова локшина»  (з пшеничного та гречаного борошна, що допомагає процесу травлення);

«високе споживання овочів»  (більше броколі, брюссельської, китайської та цвітної капусти, крес-салату для отримання вітаміну С та клітковини);

“зелений чай”  (допомагає регулювати кров’яний тиск, знизити рівень цукру в крові, зміцнити імунну систему, уповільнити процес старіння)

“Невеликі розміри порцій” .

Двотижневе меню японської дієти

Японська дієта має на увазі дотримання всіх правил і принципів протягом 14 днів і поступового переходу на здорову їжу після. Для полегшення Вашого завдання, пропонуємо зразок меню (з 1-го по 7-й день, другий тиждень повністю дублюється):

Понеділок

Сніданок: чай/чорна кава на вибір;

Обід: відварені круто яйця (2 шт.), З салатом ромен, помідором (+ оливкова олія);

Вечеря: риба (смажена, варена, на пару), салат ромен з оливковою олією.

Вівторок

Вранці: підсушений хліб із кавою;

Вдень: риба (як у вечір понеділка), салат ромен з оливковою олією;

Увечері: невеликий шматочок смаженої яловичини, нежирний йогурт.

Середа

Сніданок: гарячий напій (чорна кава);

Обід: відварити яйце (круто), кілька морквин (або свіжих) з оливковою олією та лимонним соком;

Вечеря; фрукти (яблука).

Четвер

Вранці: традиційна кава;

Вдень: яблука, обсмажений корінь пастернаку (кропу);

Увечері: яйця (2 шт., відварений круто), невеликий шматочок смаженої яловичини, зелень.

П’ятниця

Сніданок: свіжа морква, заправлена ​​лимонним соком;

Обід: курча, приготовлене на пару (або відварена риба), 2 чашки томатного соку (без солі);

Вечеря: риба (смажена, варена, на пару), зелень.

Субота

Вранці: чорна кава.

Вдень: шматочок курячої грудки (на пару або печеної), салат ромен + оливкова олія (або тушкована морква);

Увечері: 2 круто зварених яйця, нарізана свіжа морква (+ лимонний сік).

Неділя

Сніданок: гарячий напій (будь-який чай);

Обід: смажений стейк яловичий, фрукти на вибір;

Вечеря: на власний розсуд вибираєте з будь-якого дня (за винятком середовища).

Оцініть статтю