Жителі Країни сонця, що сходить, славляться одним з найвищих рівнів середньої тривалості життя у світі, навіть не дивлячись на забруднення, стреси, куріння і вживання алкоголю. Частково цей феномен пояснюється способом харчування і тим, що японська дієта складається із свіжих, необроблених продуктів. Пропонуємо Вам поекспериментувати із деякими традиційними рецептами на власній кухні!
Корисні властивості японської дієти
Японська дієта змінилася останніми роками, проте, як і раніше, знаходиться серед найбільш здорових у всьому світі. Що ж у ній чудового?
- Знижує рівень холестерину
червоне м’ясо в малих кількостях, відмова від продуктів, багатих на насичені жири – скорочення смертей від серцево-судинних захворювань (а імбир допомагає знизити рівень холестерину);
- Зменшує ймовірність онкологічних захворювань
високий рівень потужних антиоксидантів, які називаються поліфенолами, що борються з вільними радикалами, що ведуть до аномального зростання ракових клітин;
- Використання морських та океанічних водоростів
смачні та корисні водорості, відомі всюди і містять велику кількість мінералів (особливо йоду), мікроелементів, білка та вітамінів (А, С та В12);
- Омега 3
риба – частина щоденного раціону японця, що містить омега-3 (жирні кислоти): покращують функціонування мозку, допомагають при зростанні та розвитку, запобігають хворобам серця, артриту та раку;
- Насичення рисом
білий рис, особливо білий рис японської коротковолокнистої структури, з високим вмістом поживних речовин у парі з традиційним гарніром «надання», дозволяє насититися та отримати мінімум калорій;
- Користь від сої
соя – незамінна частина багатьох традиційних страв (тофу, едамам, сею, натто і місо). Високий вміст білка, низький вміст жирів знижує рівень холестерину та кров’яний тиск.
- «Хара-хачибун-я»
означає, що шлунок повинен заповнюватися на 80%: їжте менше – живіть довше.
Рекомендації та протипоказання
Обмеження в їжі, як і будь-який інший вид самолікування, можуть бути сприйняті організмом як стрес, тому рекомендується тільки після консультації з дієтологом. Починайте лише після того, як буде встановлено відсутність низки факторів, при яких вона протипоказана, а саме:
- ймовірність зниження глюкози в крові повинна враховуватися людьми, які працюють фізично (а також ненормовано);
- хвороби сечовидільної, серцево-судинної систем;
- хронічні та загострені форми захворювань органів шлунково-кишкового тракту (коліт, гастрит, виразка);
- цукровий діабет.
Не виявивши серйозних «перешкод» у стані здоров’я пацієнтів, лікарі зазвичай не забороняють даний стиль харчування, оскільки переконані в його достатній збалансованості. Проте, просять дотримуватися деяких рекомендацій:
- зменшення кількості споживаної їжі – не мета японської дієти, оскільки здатне уповільнити метаболізм та прискорити «повернення» кілограмів після її закінчення;
- режим «переходу» до нормального харчування має бути поступовим (краще починати з додавання звичного сніданку);
- частота застосування не повинна перевищувати 2-х разів на рік – здорове харчування в решту часу.
Основи та принципи японської дієти
Забороняється сіль , цукор , хліб та хлібобулочні вироби , алкоголь – дозволені виключно продукти, вказані у зразку меню. Основні правила:
- суворо дотримуйтесь меню, не змінюючи продуктів та їх кількості;
- до зразка раціону на 14 днів не повинні вноситись зміни;
- забудьте про сіль;
- пийте не менше півтора літра води на день;
- постарайтеся обійтись без алкогольних напоїв;
- період повернення до звичного раціону може бути плавним, з наступним «здоровим» харчуванням;
- Усі пункти правил обов’язкові до виконання.
Принципи:
“риба для здоров’я ” (відмінне джерело омега-3 жирних кислот);
«менше червоного м’яса» (їжте більше лосося, скумбрій, сардин, оселедця — уникайте червоного м’яса та потенційного серцевого нападу);
“соєві продукти” (альтернативне джерело білка – корисне доповненням до здорової дієти);
«здорова локшина» (з пшеничного та гречаного борошна, що допомагає процесу травлення);
«високе споживання овочів» (більше броколі, брюссельської, китайської та цвітної капусти, крес-салату для отримання вітаміну С та клітковини);
“зелений чай” (допомагає регулювати кров’яний тиск, знизити рівень цукру в крові, зміцнити імунну систему, уповільнити процес старіння)
“Невеликі розміри порцій” .
Двотижневе меню японської дієти
Японська дієта має на увазі дотримання всіх правил і принципів протягом 14 днів і поступового переходу на здорову їжу після. Для полегшення Вашого завдання, пропонуємо зразок меню (з 1-го по 7-й день, другий тиждень повністю дублюється):
Понеділок
Сніданок: чай/чорна кава на вибір;
Обід: відварені круто яйця (2 шт.), З салатом ромен, помідором (+ оливкова олія);
Вечеря: риба (смажена, варена, на пару), салат ромен з оливковою олією.
Вівторок
Вранці: підсушений хліб із кавою;
Вдень: риба (як у вечір понеділка), салат ромен з оливковою олією;
Увечері: невеликий шматочок смаженої яловичини, нежирний йогурт.
Середа
Сніданок: гарячий напій (чорна кава);
Обід: відварити яйце (круто), кілька морквин (або свіжих) з оливковою олією та лимонним соком;
Вечеря; фрукти (яблука).
Четвер
Вранці: традиційна кава;
Вдень: яблука, обсмажений корінь пастернаку (кропу);
Увечері: яйця (2 шт., відварений круто), невеликий шматочок смаженої яловичини, зелень.
П’ятниця
Сніданок: свіжа морква, заправлена лимонним соком;
Обід: курча, приготовлене на пару (або відварена риба), 2 чашки томатного соку (без солі);
Вечеря: риба (смажена, варена, на пару), зелень.
Субота
Вранці: чорна кава.
Вдень: шматочок курячої грудки (на пару або печеної), салат ромен + оливкова олія (або тушкована морква);
Увечері: 2 круто зварених яйця, нарізана свіжа морква (+ лимонний сік).
Неділя
Сніданок: гарячий напій (будь-який чай);
Обід: смажений стейк яловичий, фрукти на вибір;
Вечеря: на власний розсуд вибираєте з будь-якого дня (за винятком середовища).