Середземноморська дієта для схуднення.

Середземноморська дієта для схуднення. Схуднення

Чому б для позбавлення від зайвих кілограм, не використати велику кількість сезонної продукції, багатої антиоксидантами і ненасиченими жирами? Середземноморська дієта пропонує таку можливість: поправити здоров’я, знизити вагу без суворих обмежень у їжі. Час готуватися до літа так, як це роблять красуні Південно-Східної Європи!

Суть середземноморської дієти

Середземноморська дієта базується на звичайних продуктах, які використовуються для приготування традиційних страв у країнах, таких як Італія та Греція ще в 1960 році. Дослідники зазначили, що жителі цих країв були виключно здоровими (порівняно з тими ж американцями, які страждають від ожиріння), з мінімальним ризиком багатьох захворювань із летальним кінцем. Вивчення та досліди показали, що такий спосіб харчування здатний призвести не тільки до втрати ваги, але запобігти серцевим нападам, інсультам, діабету 2-го типу та передчасній смерті.

Хоч би як туманно прозвучало, але середземноморська дієта не має якогось одного, «правильного» способу її дотримання. Навколо Середземного моря є багато країн, і не всі їдять те саме, проте є деякі загальні компоненти:

  • раціон повинен складатися, переважно, із продуктів рослинного походження (фрукти, овочі, цілісні зерна, бобові та горіхи);
  • замінити вершкове масло здоровими жирами (оливковою олією);
  • використовувати трави та спеції замість солі для надання продуктам смаку;
  • обмежити червоне м’ясо до вживання трохи більше кількох разів на місяць;
  • вживати рибу та птицю, принаймні, двічі на тиждень;
  • пити червоне вино (за бажанням, у помірних кількостях);
  • бути фізично активним, трапезувати не на самоті, а з сім’єю чи друзями.

Вищевикладені факти повинні розглядатися не як суворе зведення законів, а загальні поради, що підлягають коригуванню відповідно до індивідуальних потреб та уподобань.

Рекомендації та протипоказання

Перед початком середземноморської дієти краще порадитися з дієтологом. Тільки після комплексного обстеження та встановлення ряду факторів, наявність яких несумісна зі зміною звичного раціону харчування, таких як:

  • хронічні захворювання, хвороби ШКТ (гастрит, виразка);
  • індивідуальна непереносимість, алергічні реакції на продукти, включені у меню.

Серйозних протипоказань даний метод не має, а навпаки надає неоціненну користь людському здоров’ю:

  • збільшення середньої тривалості життя на 8-12 років;
  • зменшення ймовірності ракових та серцево-судинних захворювань, підвищеного артеріального тиску, діабету;
  • нормалізація ваги;
  • завдяки різноманітності продуктів, дозволених до вживання, організм отримує всі необхідні вітаміни, мікроелементи та мінеральні речовини;
  • має оздоровчий ефект.

Основи та принципи середземноморської дієти

Основа Вашого раціону під час середземноморської дієти:

Вживайте багато :

  • овочів (помідорів, капусти, огірків, моркви, цибулі);
  • фруктів (бананів, яблук, апельсинів, груш, фініків, інжиру, полуниці);
  • горіхів та насіння (мигдалю, фундуку, кешью, насіння гарбуза, соняшника);
  • бобових (горох, квасоля, боби, сочевиця);
  • бульб (картоплі, ріпи);
  • цільних зерен (вівса, коричневого рису, ячменю, гречка, кукурудза);
  • хліба;
  • зелені та спецій (часника, базиліка, розмарину, кориці, перцю, мускатного горіха);
  • риби та морепродуктів (лосося, сардин, форелі, тунця, креветок, мідій, крабів, устриць);
  • оливкової олії (можна замінити авокадо);
  • молочного (сирів, йогурту).

Зменшіть споживання: м’яса птиці, яєць, сиру та йогурту;

Тільки в окремих випадках: червоне м’ясо.

Відмовтеся від: солодких напоїв, з додаванням цукру, обробленого м’яса, очищеного зерна, рафінованих олій та інших харчових продуктів глибокої переробки.

Список «нездорових» харчових продуктів та інгредієнтів, які слід уникати:

  • З додаванням цукру: содова, морозиво, цукерки, столовий цукор та інші;
  • Очищених зерен: білий хліб, макарони з очищеної пшениці тощо;
  • Транс-жирів: маргарин та інші оброблені продукти;
  • Рафінованих олій: соєва, рапсова, бавовняна та інші;
  • Обробленого м’яса: ковбаси, сосиски тощо;
  • Продуктів високого ступеня обробки: всі, що мають напис «з низьким вмістом жиру», «дієтичне» або те, що виглядає фабрично.

Що дозволяється пити?

  • вода – Ваш постійний напій під час середземноморської дієти;
  • дозволено червоне вино (близько 1 склянки на день), проте не є обов’язковим для виконання;
  • каву та чай (уникайте підсолоджених напоїв та фруктових соків з високим цукром).

Меню на тиждень

Нижче наведене меню є тижневим зразком середземноморської дієти. Не бійтеся самостійно підбирати продукти та страви, виходячи з власних потреб та уподобань, «налаштовуючи» під себе.

Понеділок.

Вранці: грецький йогурт (з полуницею та вівсяними пластівцями);

Вдень: цільно-зерновий сендвіч із овочами;

Увечері: салат із тунця, заправлений оливковою олією; фрукти на десерт (на вибір).

Вівторок

Сніданок: каша вівсяна із родзинками;

Обід: залишки салату із тунця (з вечора попереднього дня);

Вечеря: салат з помідорами, оливками та фетою.

Середа

Вранці: омлет з овочами (помідори та цибуля); будь-який фрукт.

Вдень: сендвіч із цільно-зернового хліба з сиром та свіжими овочами;

Увечері: лазання середземноморська.

Четвер

Сніданок: йогурт із додаванням нарізаних фруктів та горіхів;

Обід: залишки лазаньї (з вечора попереднього дня);

Вечеря: смажена сьомга (подається з овочами та коричневим рисом).

П’ятниця

Вранці: яйця та овочі, обсмажені в оливковій олії;

Вдень: грецький йогурт із полуницею, вівсом та горіхами;

Увечері: смажене ягня, з салатом та печеною картоплею.

Субота

Сніданок: вівсянка з родзинками, горіхами та яблуком.

Обід: цільно-зерновий хліб із овочами.

Вечеря: середземноморська піца (з цілісної пшениці, з сиром, овочами та оливками).

Неділя

Вранці: омлет з овочами та оливками;

Вдень: залишки піци (із вчорашнього вечора);

Увечері: курка-гриль (+ овочі та картопля); фрукти на десерт.

Оцініть статтю